Osteoporosis

עדויות חדשות אינן תומכות במתן תוספי ויטמין D לכלל הציבור (BMJ)

בעקבות סדרת מאמרים שפורסמו בכתב העת BMJ שוב עלה לדיון נושא מתן תוספי וויטמין D. למרות שה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) ממליצים להימנע ממתן תוספי סידן וויטמין D למניעת שברים בנשים לאחר מנופאוזה, איגודים אחרים עדיין ממליצים על תוספי ויטמין D, עם או בלי סידן, למניעת נפילות או שברים.

מומחים מניו-זילנד דיווחו כי מהערכת הספרות העדכנית עלה כי אין עדויות עקביות לפיהן תוספי וויטמין D או העלאת ריכוז וויטמיןD מובילים לשיפור תוצאות שריר-שלד. הם מסכימים כי באלו בסיכון גבוה לחסר ויטמין D אלו המוגבלים עם חשיפה מאוד מוגבלת לאור שמש, או סובלים מהפרעות ספיגה חמורות מומלץ ייעוץ בנוגע לחשיפה לאור שמש והקפדה על תזונה בריאה, וניתן לשקול מתן ויטמין D במינון נמוך (400-800 יחידות ביום). עם זאת, פרט לכך אין עדויות כעת התומכות לטיפול בתוספי וויטמין D למניעת מחלות.

מנגד, במאמר נלווה מומחים מלונדון טוענים כי מומלץ לאנשים בריאים להקפיד על נטילת תוספי וויטמין D בחודשי החורף.  לדבריהם, מסקירת העדויות באשר לתוצאי שריר-שלד עם ויטמין D עולה כי הכמות הנדרשת של וויטמין D היא 10 מיקרוגרם ליום ב-97.5% מהאוכלוסיה לשמירה על ריכוז בדם של 25 ננומול/ליטר עם חשיפה מינימאלית לשמש.

ויטמין D מצוי רק בדגים שמנים, בשר אדום, כבד, חלמון ביצה ודגנים מועשרים ומוצרי חלב ונספג דרך העור בעקבות חשיפה לאור שמש, אך באנשים רבים נדרש מתן תוספים בכדי לענות על המינון המומלץ.

המלצות ה-SACN קובעות כי באלו שאינם נחשפים באופן מספק לשמש או בעלי עור כהה, יש לשקול תוספי וויטמין D במינון 10 מיקרוגרם ליום כל השנה, ובכל המקרים יש לשקול טיפול זה במהלך הסתיו והחורף.

עם זאת, יש להימנע מנטילת כמות רבה מדי של וויטמין D, בשל הסיכון להיפרקלצמיה, דה-מינרלזיציה של העצם, הסתיידויות ברקמות רכות ונזק כלייתי .

בסקירת ספרות זוהו למעלה מ-50 מטה-אנליזות ולא מצאו עדות לתועלת או תועלת מעטה לטיפול בתוספי וויטמין D למניעת נפילות או שברים, כאשר חלק מהמחקרים אף דיווחו על סיכון מוגבר לנפילות ושברים עם טיפול לסירוגין בוויטמין D במינון גבוה.

שילוב ויטמין D עם סידן מנע שברים בשני מחקרים שכללו נשים קשישות ותשושות עם חסר חמור של וויטמין D במוסדות סיעודיים, אך לא כך היה בשבעה מחקרים שכללו נבדקים באוכלוסיה הכללית.

חלק מהסקירות דיווחו על השפעות חיוביות מחוץ לשלד של תוספי וויטמין D, אך העדויות בנושא חלשות. בדומה, מרבית מטה-אנליזות ומחקרים אקראיים לא הוכיחו כי ויטמין D מונע מחלות לב וכלי דם בבני אדם, וכנ”ל לגבי אוסטיאופורוזיס.

BMJ. 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה