Osteoporosis

האם ניתן להפחית היקף טיפול להגנה על העצם בחולים עם גרורות לעצמות? (J Oncol Pract)

בעקבות פרסום מחקרים אקראיים שהדגימו ירידה בשיעור סיבוכים בשלד בחולים עם גרורות לעצמות עקב סרטן שד עם טיפול בביספוספנטים, חלה עליה מהירה בשימוש בתרופות אלו באונקולוגיה. תכשירים אלו הפכו לטיפול מקובל. עם זאת, במאמר חדש ביקשו מומחים להעלות את השאלה אם יש מקום לשקול הפחתת היקף טיפול זה.

מינוני תכשירים אלו (לרוב אחת ל-3-4 שבועות) התבססו על נוחות מתן משולב עם טיפול כימותרפי. זאת למרות העובדה שידוע מזה שנים כי תרופות אלו פועלות דרך עיכוב אוסטיאוקלסטים וההשפעות שלהן על שחלוף העצם נותרות לעיתים עד שנה אחת לאחר הטיפול. יתרה מזאת, מחקרים להערכת הפחתת היקף הטיפול ב-Denosumab במינון 180 מ”ג כל 12 שבועות, בהשוואה לכל ארבעה שבועות בחולים עם סרטן ערמונית, סרטן שד ומיאלומה, הדגימו ירידה בסמני שחלוף עצם. בנוסף, תכשירים המשפיעים על העצם אינם חסרי רעילות גרמית, דוגמת נמק של העצם הלסת.

סקירות שיטתיות אישרו הפחתת היקף טיפול ב-Zoledronate כל 12 שבועות כטיפול יעיל בסרטן שד גרורתי, אך ישנם נתונים מעטים זמינים בנוגע לתכשירים דוגמת Pamidronate ו-Denosumab. שאלות אלו צפויות לזכות למענה במחקרי REaCT-BTA ו-REDUSE, שיפורסמו בשנים הקרובות.

יש עוד פחות נתונים אודות הפחתת טיפול בחולים עם מיאלומה נפוצה. במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Oncology Practice, דנים מומחים בנושא הפחתת תדירות מתן תכשירים המגנים על העצם, לצד פיתוח גישות מעשיות לשימוש קליני, בפרט בנשים עם סרטן שד הנוטלות Zoledronate כל 12 שבועות במקום Denosumab אחת לארבעה שבועות, גישה העשויה לצמצם את העלות הישירה והעקיפה למטופלים ולמערכות הבריאות. ההנחיות יובילו ליישום נרחב יותר, אך גם לאלו יש מגבלות, שכן המומחים לא כללו בסקירה מחקרים בהם תועדה היפרקלצמיה בעת ההקצאה האקראית, באוכלוסיה זו סביר להניח כי אין מקום להפחתת היקף הטיפול להגנה על העצם.

נותרו עוד שאלות חשובות, כולל התכשיר הנבחר, מינון הטיפול, מרווחי המינון, משך הטיפול ומתי להתחיל ולהפסיק טיפולים אלו. גורמים אחרים, דוגמת בקרת מחלה, נטל מחלה גרורותית וכלים לניבוי וזיהוי חולים בסיכון לסיבוכים גרמיים, דורשים מחקרים נוספים.

J Oncol Pract. 2018;14(8):465-467.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה