Parkinson

טיפול משולב ב-Levodopa-Carbidopa בחולים עם מחלת פרקינסון מוקדמת לא הביא לשינוי במהלך המחלה (N Engl J Med)

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם מחלת פרקינסון מוקדמת, אשר נבחנו לאורך 80 שבועות, טיפול ב-Levodopa בשילוב עם Carbidopa לא השפיע על מהלך המחלה.

החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, בו חולקו באקראי חולים עם מחלת פרקינסון מוקדמת לטיפול ב-Levodopa (100 מ”ג, שלוש פעמים ביום), בשילוב עם Carbidopa (25 מ”ג, שלוש פעמים ביום) למשך 80 שבועות (קבוצת התחלת טיפול מוקדם) או לטיפול בפלסבו למשך 40 שבועות, לאחריהן ניתן טיפול משולב ב-Carbidopa עם Levodopa למשך 40 שבועות (קבוצת התחלת טיפול מאוחר).

התוצא העיקרי היה ההבדל בין הקבוצות בשינוי הממוצע מתחילת המחקר עד לאחר 80 שבועות במדד UPDRS (Unified Parkinson’s Disease Rating Scale). ניתוח משני כלל התקדמות תסמינים, כפי שנקבע לפי מדד UPDRS, בין שבוע 4 ושבוע 40 ואת העדר-נחיתות של התחלה מוקדמת של הטיפול, לעומת התחלה מאוחרת, בין שבועות 44 ו-80, עם שולי העדר נחיתות של 0.055 נקודות לשבוע.

מדגם המחקר כלל 445 חולים, אשר חולקו באקראי לקבוצת התחלת טיפול מוקדם (222 חולים) או מאוחר (223 חולים). מדד UPDRS בתחילת הדרך עמד על 28.1 נקודות ו-29.3 נקודות, בהתאמה והשינוי במדד זה מתחילת המחקר ועד לאחר 80 שבועות עמד על 1.0- נקודות ו-2.0- נקודות, בהתאמה (p=0.44); ממצא זה של העדר הבדל מובהק סטטיסטית בין הקבוצות מרמז כי ל-Levodopa אין השפעה על מהלך המחלה.

בתקופה שבין שבוע 4 ושבוע 40, קצב התקדמות התסמינים, כפי שנקבע לפי נקודות UPDRS בשבוע, עמד על 0.04 נקודות בקבוצת טיפול מוקדם ו-0.06 נקודות בקבוצת טיפול מאוחר. השיעורים המקבילים בין שבועות 44 ו-80 לטיפול עמדו על 0.10 ו-0.03, בהתאמה; ההבדל בקצב ההתקדמות בתקופה זו לא ענה על קריטריוני העדר-נחיתות של מתן מוקדם של Levodopa, בהשוואה להתחלת טיפול בשלב מאוחר יותר.

החוקרים מדווחים עוד כי שיעורי דיסקינזיה ושינויים בתגובה המוטורית על-רקע טיפול ב-Levodopa לא היו שונים באופן מובהק סטטיסטית בין שתי הקבוצות.

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי בקרב חולים עם מחלת פרקינסון מוקדמת, להתחלה מוקדמת של טיפול משולב לא הייתה השפעה על מהלך המחלה.

N Engl J Med 2019; 380:315-324

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה