Pregnancy

פגמים בשליה ופגיעה מוחית בפגים/מאמרם של פרופ’ עפר ארז וד”ר אילון שני ב”הארץ”

במאמר שמתפרסם באתר “הארץ” מדווחים פרופ’ עפר ארז, מנהל מחלקת יולדות ד’, וד”ר  הוא רופא בכיר במחלקת יילודים ופגים, בסורוקה, על מחקר שבו הם מתארים ש”הצלחנו להדגים קשר בין תהליכים פתולוגיים שמתרחשים בשליה ומובילים ללידה מוקדמת לבין התפקוד המוחי של תינוקות שנולדו לפני שבוע 28. בדקנו את הקשר בין תוצאות הבדיקה הפתולוגית המיקרוסקופית של השליות של הפגים לבין הפעילות המוחית שלהם בימים הראשונים לאחר הלידה. רצינו לבדוק אם אכן קיים קשר בין ממצאי שליה לא תקינים לבין פעילות מוחית מדוכאת סמוך ללידת הפג, ואת ההשלכות לטווח הרחוק.”

המחקר פורסם ביוני האחרון ב-PLOS ONE .

במחקר השתתפו 34 פגים שנולדו לפני שבוע 28 ונלקחו דגימות מהשליות שלהם. המחברים כותבים : “הפעילות החשמלית המוחית שלהם נוטרה בשלושת הימים הראשונים לאחר הלידה. בניתוח הנתונים נמצא קשר מובהק בין הימצאות של נגעים בכלי דם בשליות לבין פעילות חשמלית-מוחית מדוכאת וחסר בתבניות החשמליות הקשורות למחזוריות השינה, כפי שנצפו במכשיר הניטור. נגעים אלו גרמו לאוטם של כלי הדם בשליה, מה שגרם להפרעה בזרימת הדם אליה ובתוכה וכך לירידה בתפקודה ובאספקת החמצן וחומרי מזון אל העובר. ייתכן שמצב זה הוביל ללידה המוקדמת ותרם להפרעה בפעילות המוח של היילודים. ממצא זה מתאר בפעם הראשונה קשר כה ישיר בין הפרעה בשליה לפעילות מוחית לא תקנית של היילוד מיד לאחר היוולדו שלה כאמור השלכות התפתחותיות-נוירולוגיות ארוכות טווח.”

המחברים מסכמים כי בעקבות אבחון סמנים אלו, ייתכן שניתן יהיה למנוע לידות מוקדמות חוזרות ולהעניק לפגים טיפול מותאם בימים הראשונים לחיים, כך שניתן יהיה למזער או למנוע את הפגיעה בהתפתחותם

למאמר ב”הארץ

PLoS One.2017 Jun 23;12(6):e0179481

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה