Prostate Cancer

לא רק כימותרפיה – עתיד הטיפול בסרטן ערמונית גרורתי/מאמר אורח מאת ד”ר ויקטוריה ניימן (*)

סרטן ערמונית

סרטן ערמונית הינו הסרטן שכיח בקרב גברים, והגורם השני בשכיחותו בתמותת גברים מסרטן בעולם המערבי. כיום ההערכה היא כי אחד מכל שישה גברים יאובחן במהלך חייו כחולה סרטן ערמונית. לרוב המחלה מתגלה בשלבים מוקדמים, אך ההערכה היא כי כ-20% מכלל חולי סרטן הערמונית יסבלו ממחלה גרורתית. בשנת 2012 אובחנו בישראל 2,484 חולים חדשים עם סרטן חודרני של הערמונית, וכ- 417 נפטרו מהמחלה. פיתוחן של תרופות חדשות לטיפול במחלה הגרורתית הובילו לירידה בתמותה מהמחלה. הציפייה היא שטיפולים חדשים אלו, שחלקם נמצאים בסל התרופות וחלקם מוגשים להכללה בסל התרופות השנה, יסייעו להארכה בתוחלת החיים של החולים ואף להופכה למחלה כרונית, שניתן להמשיך ולחיות עמה עוד שנים רבות.

כיום הטיפול הראשוני בסרטן ערמונית גרורתי הינו טיפול הורמונאלי להורדת רמת ההורמון הגברי טסטוסטרון. טיפול זה מתבצע כיום בעיקר על ידי זריקות. רוב החולים יגיבו לטיפול ההורמונאלי הראשוני, אך רובם צפויים לבסוף לחוות התקדמות במחלה, ולעבור למצב המוגדר כסרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס. עד לפני מספר שנים, הטיפול המקובל והעיקרי לחולים שפיתחו עמידות לסירוס היה טיפול כימותרפי, טיפול ותיק שהוכח כיעיל עבור חלק מהחולים, אך טומן בחובו מגוון תופעות לוואי, המגבילות את החולה בחיי היום-יום. כמו כן, חלק מהחולים אינם מתאימים לטיפול כימותרפי, בין אם מדובר בחולים בעלי רקע רפואי מורכב, ובין אם חולים מבוגרים מאוד שאינם מתאימים לטיפול הקשה, , מסיבות שונות.

הצורך באפשרויות טיפול נוספות עבור חולים אלו וכן עבור כלל החולים הגרורתיים העמידים לסירוס, באופן שיאפשר לחולים להמשיך ולחיות באיכות חיים טובה לצד המחלה, הביא בשנים האחרונות לפיתוחם של טיפולים הורמונאליים מתקדמים. בין טיפולים אלו ניתן למנות את אבירטרון (זייטיגה), המעכבת את יצור הטסטוסטרון ביותרת הכליה, באשכים ובגידול עצמו וזמינה כיום עבור החולים בסרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס, לפני או אחרי טיפול כימותרפי. לאחרונה חלה התקדמות נוספת, עם פיתוחה של אנזלותמיד (קסטנדי), טיפול הורמונאלי חדשני, המעכב את הקולטן לאנדרוגן, ובכך  מונע את התקדמות המחלה ומאריך את חיי החולים, לצד תופעות לוואי פחותות. בניגוד לזייטיגה, הטיפול בקסטנדי אינו מצריך טיפול נלווה בסטרואידים, שבעצמם עשויים להוביל לתופעות לוואי נוספות בחולים, ביניהן יתר לחץ דם, עליה בערכי הסוכר ועוד. הטיפול הוגש להכללה בסל התרופות 2016 עבור חולי סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס, לפני או לאחר טיפול כימותרפי.

פיתוחם של טיפולים אלו למעשה מאפשר לרופאים המטפלים להתאים  את הטיפול התרופתי לחולה, בהתאם למהלך המחלה ולמאפייניה. כך, בעוד שעבור מיעוט החולים, הסובלים ממחלה גרורתית סוערת או מפושטת, הטיפול האופטימאלי הינו כימותרפיה, ההעדפה עבור רוב החולים הינה להתחיל בטיפול הורמונאלי שיאפשר להם להמשיך ולתפקד לצד המחלה, ללא תופעות לוואי משמעותיות, ולדחות את הכימותרפיה כאפשרות טיפול אחרונה.

פיתוחם של טיפולים חדשים לסרטן ערמונית גרורתי, וביניהם הטיפולים ההורמונאליים המתקדמים, הוביל לפריצת דרך במהלך הטיפול במחלה ומלווה באופטימיות רבה בקרב רופאים וחולים כאחד. ישנה חשיבות רבה לכך שכל הטיפולים יהפכו לזמינים עבור החולים במסגרת סל התרופות. כך, השאיפה היא כי בעזרת טיפולים אלו, ניתן יהיה כבר בשנים הקרובות להפוך את סרטן הערמונית הגרורתי מסרטן קטלני למחלה שניתן לחיות לצדה עוד שנים רבות, באיכות חיים טובה, כפי שניתן לחיות כיום לצד מחלות כרוניות כדוגמת סוכרת.

1.    Increased survival with enzalutamide in prostate cancer after chemotherapy ,  N Engl J Med.2012;367:1187-97.

2.    PREVAIL Investigators. Enzalutamide in metastatic prostate cancer before    chemotherapy. N Engl J Med. 2014; 371:424-33

3.    Abiraterone and increased survival in metastatic prostate cancer. N Engl J Med 2011; 364:1995-2005

4.    . Abiraterone in metastatic prostate cancer    without previous chemotherapy. N Engl J Med 2013; 368:138-48

(*) המחברת היא רופאה בכירה במכון האונקולוגי על שם דוידוף, מרכז רפואי רבין

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה