Prostate Cancer

בדיקת MRI של הערמונית עלולה לפספס גידולים רבים בערמונית (Radiology)

סרטן ערמונית

השימוש בבדיקת Multiparametric MRI הוביל לשיפור זיהוי ממאירויות ערמונית בעלות חשיבות קלינית וצמצם את אבחנת מממאירויות אינדולנטיות. עם זאת, מתוצאות מחקר חדש שכלל גברים עם סרטן ערמונית שטופלו במרכז הדמיה גדול, עולה כי חלק גדול מהגידולים הממאירים הללו אינם מאובחנים.

מטרת המחקר הייתה לזהות ולאפיין תוצאות שליליות-שגויות, של ממאירויות ערמונית בעלות חשיבות קלינית, שלא זוהו בבדיקת MP MRI. לצורך כך, החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל גברים שהשלימו את בדיקת ההדמיה ובהמשך כריתה רדיקאלית של הערמונית, כך שניתן היה לעקוב אחר נגעים ממאירים. בדיקות ההדמיה של הגברים נבחנו באופן פרוספקטיבי ע”י שני רדוילוגים שלא היו מודעים לממצאים בבדיקה פתולוגית.

שני סוקרים אחרים, שהיו מודעים לתוצאות הפתולוגיות, קבעו דירוג של 2 נקודות לפי סולם PI-RADS (Prostate Imaging Reporting and Data System) לכל נגע בעל חשיבות קלינית (0.5 מ”מ, מדד גליסון של 3+3) שלא זוהה בבדיקת ההדמיה.

ניתוח הנתונים הסופי כלל 162 נגעים בעלי חשיבות קלינית. מרווח הזמן בין בדיקת ההדמיה ובין ניתוח כריתת ערמונית עמד על 128 ימים.

לפחות נגע אחד בעל חשיבות קלינית זוהה תחילה בבדיקת MRI ב-99 חולים (99%). בחולה אחד, בדיקת ההדמיה לא זיהתה את כל הנגעים. לפחות נגע אחד בעל חשיבות קלינית פוספס ב-26 (26%) מהמשתתפים והבדיקה סיפקה תת-הערכה של גודל הממאירויות בעלות חשיבות קלינית בשמונה חולים (8%).

משילוב הנתונים עלה כי 136 מבין 162 נגעים (84%) זוהו נכונה ע”י בדיקת ההדמיה. שמונה נגעים (4.9%) זוהו באופן פרוספקטיבי, אך בדיקת ההדמיה סיפקה תת-הערכה של גודל הגידול (מדד גליסון של 3+4, 5 חולים; מדד גליסון של 4+4, 2 חולים; מדד גליסון של 4+5, חולה אחד).

במהלך הפרשנות הראשונית פוספסו 26 נגעים (16%, אחד בכל חולה). מדדי גליסון בתת-קבוצה זו של חולים עמדו על 3+4 (17 חולים, 65%), 4+3 (חולה אחד, 4%), 4+4 (שבעה חולים, 27%) ו-4+5 (חולה אחד, 4%).

במהלך הסקירה הרטרוספקטיבית, שמונה נגעי PI-RADS בדירוג 1 (31%) לא זוהו בבדיקת MRI; 18 נגעים (69%) נראו לעין (דירוג 2, שבעה חולים; דירוג 3, שישה חולים; דירוג 4, חמישה חולים). בתוך קבוצה זו, חמישה נגעים (62%) היו בדירוג גליסון של 3+4 ושלושה (38%) היו בדירוג 4+4.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בדיקות MP MRI עלולות לפספס גידולים ממאירים בעלי חשיבות קלינית בערמונית וחשוב לקחת בחשבון את מגבלות בדיקת ההדמיה ולפתח גישות חדשות לצמצום תוצאות שליליות-שגויות.

Radiology. Published online October 20, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה