Psoriasis

הנחיות חדשות בנושא בדיקות סקר לתחלואה נלווית בילדים עם פסוריאזיס (JAMA Dermatol.)

איגודי ה-Pediatric Dermatology Research Alliance ו-National Psoriasis Foundation פרסמו הנחיות ראשונות בנושא בדיקות סקר לתחלואה נלווית בילדים עם פסוריאזיס. המלצות אלו משמשות כבסיס להנחיות שיעודכנו בעתיד, ככל שיהיו נתונים רבים יותר בנושא.

ברקע להנחיות מסבירים המומחים כי ייתכן ורופאי ילדים רבים אינם מודעים לקשר ההדוק בספרות הרפואית בין פסוריאזיס ובין מחלות נלוות. במבוגרים ידוע כי המחלה העורית מלווה בסיכון מוגבר לאוטם לבבי, סוכרת, יתר לחץ דם, היפרליפידמיה, דלקת מפרקים, תסמונת מטבולית ומחלת כבד. למרות שקיימים פערים רבים בספרות הרפואית בנוגע לאוכלוסיית הילדים, ההנחיות הנוכחיות מהוות הכרה בצורך בגישה מוגדרת בילדים לזיהוי גורמי סיכון והתערבות בגיל צעיר בתחלואה נלווית לפסוריאזיס.

עקב המספר המצומצם של מחקרים בילדים, פאנל המומחים קבע המלצות קונצנזוס בדירוג C, כלומר, המלצות המבוססות על קונצנזוס, התנהלות שגרתית, דעות, עדויות מכוונות-מחלה או סדרות מקרים.

בסיכומו של דבר, ההמלצות אינן מאוד שונות מאלו של ה-American Academy of Pediarics עבור ילדים ומתבגרים ללא פסוריאזיס. המומחים סיכמו כי העדויות הנוכחיות אינן מספקות בכדי לתמוך בבדיקות סקר אינטנסיביות יותר בילדים עם פסוריאזיס.

עם זאת, המומחים מדגישים כי על הרופאים להוית מודעים לכך שבילדים עם פסוריאזיס ייתכן סיכון מוגבר למחלות נלוות. לדוגמא, הן מחקרים במבוגרים והן מחקרים בילדים מצאו כי בשמנים סיכון גבוה יותר לפסוריאזיס, מאשר אלו בעלי משקל תקין. אמנם לא ידוע אם השמנה עצמה מעלה את הסיכון לפסוריאזיס, אך זו בוודאי עשויה לתרום לסיכונים הרפואיים בחולים אלו.

ההנחיות מדגישות עוד מחלות נלוות חמורות אחרות. במבוגרים עם פסוריאזיס חמורה סיכון מוגבר לאוטם לבבי מוקדם ועל הרופאים לשקול סיכון זה במעבר ילדים לבגרות. על הרופאים המטפלים לתת את הדעת לסיכון המוגבר לדלקת מפרקים פסוריאטית על-מנת להתערב בשלב מוקדם לצמצם מוגבלות. כמו כן, יש לשים לב לשכיחות המוגברת של דיכאון, חרדה ואיכות חיים ירודה בחולים אלו.

להלן עיקרי ההמלצות:

·         עודף-משקל או השמנה: בדיקות סקר לעודף-משקל והשמנה על-בסיס קריטריוני מדד מסת הגוף החל מגיל שנתיים.

·         סוכרת מסוג 2: בדיקת סקר כל שלוש שנים החל מגיל עשר שנים או בתחילת התבגרות באלו בעלי עודף-משקל עם שני גורמי סיכון נוספים לסוכרת מסוג 2. בדיקת סקר של שמנים כל שלוש שנים מגיל עשר שנים או בתחילת התבגרות, ללא תלות בגורמי סיכון. בדיקת הסקר תתבסס על בדיקת סוכר בצום.

·         דיסליפידמיה: בדיקת סקר לפרופיל שומנים בילדים בגילאי 9-11 ושוב בגילאי 17-21 שנים. מומלץ פאנל שומנים בצום.

·         יתר לחץ דם: בדיקת סקר כל שנה החל מגיל שלוש שנים.

·         מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול: בדיקת סקר על-בסיס רמות ALT החל מגילאי 9-11 שנים בילדים בעלי השמנה או עודף-משקל עם גורמי סיכון כולל השמנה מרכזית, תנגודת לאינסולין והפרעות נלוות, קדם-סוכרת או סוכרת, דיסליפידמיה, דום נשימה חסימתי בשינה, או סיפור משפחתי של מחלת כבד שאינה על-רקע אלכוהול.

·         תסמונת שחלות פוליציסטיות: יש להיות מודעים לקשר בין שתי המחלות ולשקול בדיקות סקר באלו עם תסמינים מתאימים (אוליגומנוראיה, שיעור יתר).

·         מחלות מערכת עיכול: בילדים עם פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית ויש לשקול הערכה גסטרואינטסינאלית בנוכחות האטה בקצב גדילה, ירידה לא-מוסברת במשקל או תסמינים אופייניים למחלה.

·         דלקת מפרקים: יש להשלים סקירת מערכות ובדיקה גופנית ולהשלים בדיקת סקר לדלקת מפרקים בעת אבחנת פסוריאזיס ובאופן תקופתי לאחר מכן.

·         דלקת ענביה: להשלים בדיקת סקר באמצעות בדיקת עיניים שגרתית בילדים עם דלקת מפרקים פסוריאטית.

·         הפרעות מצב רוח ושימוש בחומרים: בדיקת סקר שנתית לדיכאון וחרדה, בדיקת סקר שנתית להפרעות שימוש בחומרים מגיל 11 שנים.

·         איכות חיים: בדיקת סקר לנושאים הנוגעים לאיכות חיים.

·         טיפול סיסטמי: לפני התחלת טיפול סיסטמי לשקול מחלות נלוות, העשויה להשפיע על בחירת הטיפול התרופתי, היענות ואירועים חריגים.

JAMA Dermatol. Published online May 17, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • תוצאות מאכזבות למשלב Rilzabrutinib עם סטרואידים במינון נמוך לטיפול בפמפיגוס (J Invest Dermatol)

    תוצאות מאכזבות למשלב Rilzabrutinib עם סטרואידים במינון נמוך לטיפול בפמפיגוס (J Invest Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Investigative Dermatology עולה כי מתן Rilzabrutinib בשילוב עם סטרואידים במינון נמוך לא הוביל להפוגה מלאה בחולים עם אבחנה חדשה או הישנות פמפיגוס. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ארוך-טווח בקורטיקוסטרואידים במינון גבוה בחולים עם פמפיגוס בדרגה בינונית-עד-חמורה כרוך בתופעות לוואי וטיפול ממוקד, דוגמת Rilzabrutinib (מעכב Bruton Tyroskine Kinase), […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד למשך שלושה חודשים לפחות לווה בסיכון מופחת לממאירויות המטולוגיות בילדים, בהשוואה להנקה לפרק זמן קצר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מנגד, לא זוהה קשר בין הנקה ובין הסיכון לגידולים במערכת העצבים המרכזית, גידולים סולידיים או נוירובלסטומה. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת נתונים אודות 309,473 ילדים (51.3%) בנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה