Pulm. Hypertension

חשיבות יתר לחץ ריאתי במחלות ריאומטיות (מתוך כנס ה- American College of Rheumatology)

מומחים שנשאו הרצאה במהלך כנס ה-American College of Rheumatology שמו דגש על החשיבות כי ריאומטולוגים יהיו מודעים לשכיחות הגבוהה של יתר לחץ ריאתי בחולים עם מחלות ריאומטיות רבות ויכירו במידה מסוימת את אפשרויות הטיפול. יתר לחץ ריאתי נפוץ במיוחד בחולים עם סקלרודרמה, לופוס, דלקת מפרקים שגרונית, דרמטומיוזיטיס, פולימיוזיטיס ותסמונת שיוגרן.

חשיבות קטן משנת 2011 הדגים את חשיבות המחלה, לאחר שזוהה שיפור משמעותי בהישרדות ארוכת הטווח של חולי סקלרודרמה בהם בוצע בדיקת סקר שגרתית ליתר לחץ ריאתי, בהשוואה לאלו תחת טיפול סטנדרטי.

אלגוריתם בשם DETECT סייע משמעותית בבדיקות סקר ליתר לחץ ריאתי בחולים עם מחלת רקמת חיבור. האלגוריתם כולל מדדי יכולת הדיפוזיה של פחמן חד-חמצני, היסטוריה של טלנגיאקטזיות ורמות חומצה אורית ו-NT-proBNP בדם והוביל לתוצאות טובות יותר מהנחיות שפורסמו ע”י שני איגודים רפואיים באירופה.

בדיקת אקו-לב לבדה אינה יכולה לאבחן יתר לחץ ריאתי והאבחנה אפשרית רק באמצעות צנתור לב ימני. יש להשלים בדיקות סקר לאורך שנים, בפרט בחולי סקלרודרמה או מחלת רקמת חיבור מעורבת עם מאפייני סקלרודרמה. בדיקות סקר עשויות לכלול אקו-לב, אך חייבים לבדוק גם את יכולת הדיפוזיה של פחמן חד-חמצני, NT-proBNP, ולכלול הערכת תפקודי ריאות. במקרה של תוצאות חיוביות יש לאשר את האבחנה בצנתור.

ישנם מספר טריגרים אפשריים ליתר לחץ ריאתי והקטגוריות כוללות מקור תרומבוטי, מחלת לב שמאלי, מחלה נשימתית, מחלה דלקתית/מולטי-פקטוריאלית ויתר לחץ ריאתי עורקי. מבין אלו, רק לשניים יתר לחץ ריאתי עורקי ויתר לחץ ריאתי תרומבוטי יש טיפול מאושר.

במקרים של יתר לחץ ריאתי עורקי ישנה אפשרות למשלב תרופתי והטיפול עשוי להשפיע על הפרוגנוזה של חולי סקלרודרמה עם יתר לחץ ריאתי עורקי. מחקר אחד משנת 2015 מצא כי משלב Ambrisentan ו-Tadalafil הוביל לתוצאות טובות יותר מטיפול מונותרפי בכל אחת מהתרופות, בכל הנוגע להפחתת מקרי תמותה, אשפוז בשל החמרת יתר לחץ ריאתי עורקי, התקדמות מחלה, או העדר שיפור קליני ארוך-טווח) בהיקף של 15-20%.

מחקר נוסף משנת 2015 הדגים תועלת לאותו משלב במגוון מדדים, הבולט בהם הוא מדד תנגודת כלי דם ריאתיים, שירד במחצית בחולים עם יתר לחץ ריאתי וסקלרודרמה. טיפול זה לווה בשיפור של 11%, בממוצע, בתפקוד חדר ימין.

ישנן מספר סוגיות הנוגעות ליתר לחץ ריאתי במחלות ריאומטולוגיות להן אין הנחיות מוצקות. לדוגמא, לא ברור אם יש להגביר את תדירות בדיקות סקר בחולים עם תוצאות ראשוניות חיוביות אך ממצאים שליליים בצנתור לב ימני. כמו כן, עדיין ישנה מחלוקת באשר להתייחסות לחולים עם מספר סימנים של יתר לחץ ריאתי, אך בהם יכולת הדיפוזיה של פחמן חד-חמצני אינה נמוכה מ-60%.

מתוך כנס ה- American College of Rheumatology

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה