Pulmonary IPF & Other

כושר גופני בילדות מנבא את תפקודי הריאות בבגרות (Eur Respir J)

כושר גופני במהלך הילדות עשוי לספק הגנה מפני בעיות ריאה בשלב מאוחר יותר במהלך החיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת European Respiratory Journal. יתרה מזאת, נראה כי קיים קשר מנה-תגובה בין דרגת השיפור בכושר הגופני במהלך הילדות עד לבגרות ובין היכולת הריאתית בבגרות.

החוקרים התבססו על שני מדגמי מחקרים. הראשון, מחקר פרוספקטיבי שכלל 1,369 ילדים מכיתה ג’ עד גיל 29 שנים, שהשלימו בדיקת תפקודי ריאות במרווחי זמן קבועים ומבחן מאמץ מקסימאלי בגילאי 9, 15, 21 ו-29 שנים. המחקר השני כלל 1,037 ילדים שהשלימו בדיקת תפקודי נשימה באותם מרווחי זמן ומבחנים להערכת כושר אירובי בגילאי 15, 26, 32 ו-38 שנים. החוקרים התמקדו במדדי FEV1, FVC והיחס בין FEV1/FVC.

מהנתונים מהמחקר הראשון עלה כי הכושר הגופני עלה עם הגיל עד לבגרות מוקדמת, אך ירד לאחר גיל 21 שנים וכי מדד FEV1 גם כן הגיע לשיא בבגרות מוקדמת, בעוד שמדד FVC המשיך לעלות עד גיל 29 שנים. דפוסים דומים תועדו במחקר השני; עם זאת, הירידה בכושר זוהתה לאחר 26 שנים ומדדי FVC עלו עד גיל 32 שנים.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין כושר אירובי מקסימאלי ובין התפקוד הריאתי בכל גיל, תוך תקנון למין, גובה, משקל, אסתמה בהווה ועישון פעיל. בשני המחקרים, זיהו החוקרים קשר בין כושר אירובי ובין מדדי FEV1 ו-FVC בכל הגילאים. שיפור בכושר במהלך הילדות וההתבגרות, כפי שנקבע מהשוואת צריכת חמצן מקסימאלית בין כל גיל ומדדי FEV1, FVC או FEV1/FVC בגיל מבוגר יותר, נקשרו עם עליה בנפח הריאה עד לבגרות מוקדמת.

החוקרים מציינים כי אחוזי הערך הצפוי של FEV1 ו-FVC היו גבוהים ב-2-3% לכל שיפור של סטיית תקן אחת בכושר הגופני בבגרות מוקדמת. באופן ספציפי, ההבדל בתפקודי ריאות עמד על עד 0.5 ליטרים בגברים ו-0.36 ליטרים בנשים במדדי FVC בגיל 29 שנים, ו-0.35 ו-0.21 ליטרים, בהתאמה, עד גיל 38 שנים.

הקשר בין כושר גופני ובין נפחי הריאות נחלש עם הגיל לאחר בגרות מוקדמת ולא נותר עוד מובהק סטטיסטית בקבוצות הגיל המבוגרות יותר. יתרה מזאת, העובדה כי הכושר הגופני לא נקשר עם יחסי FEV1/FVC מעידה כי כושר אירובי קשור בעיקר עם גודל הריאות ולא עם קוטר דרכי האוויר. ממצאים אלו מציעים כי שיפור בכושר הגופני במהלך הילדות וההתבגרות עשוי לשפר את שיא תפקוד הריאות

בבגרות מוקדמת.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות מנגנונים אפשריים הקושרים בין הכושר הגופני והתפקוד הריאתי.

Eur Respir J. 2018;51:1701374

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה