Respiratory Infections

מהי רמת האפקטיביות של החיסונים נגד שפעת בישראל ? (הודעת משרד הבריאות, : EUROSURVEILLANCE)

הודעת משרד הבריאות

במאמר ישראלי שהתפרסם זה עתה בכתב העת: EUROSURVEILLANCEמתוארת את היתכנות חישובי מועילות החיסון בקהילה (לא כנגד אישפוזים או תמותה) בשתי עונות שפעת שכבר עברו: 2014/15 ו- 2015/16

זהו מאמר המתאר את הניסיונות הראשונים שלנו בחישוב זה. מההממצאים עולה שמועילות החיסון כנגד שפעת בקהילה משתנה עם העונה, סוג ותת-סוג של נגיף השפעת של עונה ספציפית ועם הגיל.

חלק מהממצאים דומים לממצאים שנמצאו גם בארצות אחרות בעונות הללו. אך הבדלים במועילות החיסון דווחו באזורים גאוגרפיים שונים בעולם. יש לציין שהממצאים מתבססים על מדגם קטן יחסית, ומצביע על הצורך להגדילו בעתיד.  הממצאים אינם מתייחסים לעונת השפעת הנוכחית.

ברקע מסבירים המחברים את חשיבות היעילות חיסונים נגד השפעת: השפעת גורמת כידוע לתחלואה קשה, ואף למקרי פטירה רבים מדי שנה. לחיסוני השפעת תפקיד משמעותי במניעת והפחתת התחלואה והתמותה, וגם להפחתת חומרת המחלה.

אחוז החולים בשפעת מוערך בעונת החורף ב-  15% -5% מהאוכלוסייה. כלומר בין 400,000 ל 1.3 מיליון חולים בעונת החורף בשפעת בישראל. מספר האשפוזים הנובעים מסיבוכי שפעת בישראל מוערך בכעשרת אלפים בשנה, ומספר הפטירות הנובעות מסיבוכי שפעת בארץ מוערך בכ – 400 ל-1000 בעונת שפעת.

ארגון הבריאות העולמי קבע, ואליו הצטרפו כל ארגוני הבריאות של המדינות המפותחות, שמתן חיסונים כנגד שפעת הוא המענה הטוב ביותר הקיים להגנה על האוכלוסייה מפני שפעת. החיסונים מומלצים לקבוצות רבות של האוכלוסייה על ידי משרדי הבריאות של מדינות אלו. יעילות החיסון משתנה משנה לשנה בהתאם לזני השפעת, אך היא בטווח 40-60% ברוב השנים, על פי נתונים מן העולם. כלומר – חיסון נגד שפעת עשוי למנוע כמחצית מהתחלואה, מקרי מחלה קשה ותמותה מהשפעת בשנה ממוצעת.

ידוע שהתגובה החיסונית של בני 65 ומעלה לחיסון יכולה להיות פחות טובה. במחקר שפורסם ב-2016 בclinical  infectious diseases בקרב מבוגרים מגיל 50 שנה ומעלה על מניעת זיהומים שנגרמו על ידי שפעת -יעילות החיסון לכל שכבות הגיל שהשתתפו במחקר: 56.8%.

לפי גיל (שנים) :

50-64: 63.9%

65-75: 61.0%

מעל 75: 57.3%

כל הגנה שיקבלו בקבוצת גיל 65 ומעלה מהחיסון תהיה מאוד משמעותית, כי קבוצת גיל זו עלולה לפתח סיבוכים קשים בעקבות תחלואה בשפעת עם סיכון לאשפוזים ואף תמותה.

לילדים:  מחקר מ-2016 ב- PEDIATRICSהראה שבשנים 2010-2014 בקרב ילדים בני 6 חודשים עד 17 יעילות החיסון למנוע תמותה הקשורה לשפעת (influenza-associated mortality 65% )

ילדים בסיכון-גבוה: 51%

ילדים בריאים: 65%.

מתוך הכרת החשיבות בחיסון תלמידים בבתי ספר, משרד הבריאות כלל חיסון נגד שפעת בכיתה ב’ החל משנת הלימודים תשע”ז, ובשנת הלימודים הנוכחית התווספה שכבת כיתות ג’ למקבלי החיסון. כיסוי החיסון היה גבוה בשנה שעברה בקרב תלמידי כיתות ב’ פי 5.5 בהשוואה לשנים קודמות לפני הפעלת התכנית.

Effectiveness of influenza vaccine in preventing medically-attended influenza virus infection in primary care, Israel, influenza seasons 2014/15 and 2015/16,  EUROSURVEILLANCE

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה