Rheumatoid Arthritis

טיפול בסטטינים בטוח ועשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Arthritis Rheumatol.)

במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis and Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Atorvastatin הינו טיפול בטוח ועשוי להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis).

עם זאת, מחקר TRACE RA (Trial of Atorvastatin for the primary prevention of Cardiovascular Events in patients with Rheumatoid Arthritis) לא התקדם כמתוכנן, והתוצא העיקרי של הפחתת הסיכון לא היה שונה משמעותית בין אלו בקבוצת הטיפול הפעיל ואלו בקבוצת הפלסבו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת מפרקים שגרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ההשפעה של סטטינים באוכלוסיית החולים עם דלקת מפרקים שגרונית אינה ידועה ומטרתם הייתה לבחון אם מתן Atorvastatin (ליפיטור) עדיף על פלסבו במניעה ראשונית של אירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסיה זו.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, שכלל חולים מעל גיל 50 שנים עם דלקת מפרקים שגרונית במשך מעל עשור. בכל החולים לא הייתה עדות לטרשת עורקים קלינית, סוכרת או מיופתיה והם חולקו לטיפול בפלסבו או ב-Atorvastatin במינון 40 מ”ג ביום. התוצא העיקרי היה משלב של תמותה קרדיווסקולארית, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי, אירוע איסכמי חולף, או כל רה-וסקולריזציה עורקית. תוצאי סיום אחרים כללו רמות שומנים בטיחות ואת בטיחות הטיפול.

מדגם המחקר כלל 3,002 משתתפים (גיל ממוצע של 61 שנים, 74% נשים), אשר היו במעקב לאורך חציון של 2.5 שנים. המחקר הופסק בשלב מוקדם בשל שיעור אירועים נמוך מהצפוי (0.77% שנות-מטופל).

בקרב מטופלים שחולקו באקראי לקבוצת ההתערבות, התוצא העיקרי תועד ב-24 מבין 1,504 חולים (1.6%), זאת בהשוואה ל-36 מבין 1,498 (2.4%) מטופלים בקבוצת הפלסבו (יחס סיכון של 0.66, p=0.115; יחס סיכון מתוקן של 0.60, p=0.127). בתום המחקר, בחולים שטופלו ב-Atorvastatin תועדו רמות LDL נמוכות ב-0.77 מילימול/ליטר (30 מ”ג/ד”ל), בהשוואה לקבוצת הפלסבו (p<0.0001). בנוסף, רמות CRP היו נמוכות יותר משמעותית עם הטיפול הפעיל, בהשוואה לפלסבו (2.59 מ”ג/ליטר לעומת 3.60 מ”ג/ליטר, p<0.0001).

הירידה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים לכל מילימול/ליטר בריכוזי LDL עמדה על 42% (רווח בר-סמך 95% של 14-70%).

החוקרים מדווחים כי לא זוהו הבדלים באירועים חריגים בקבוצת הטיפול הפעיל (19.8%) ובקבוצת הפלסבו (19.5%).

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי Atorvastatin במינון 40 מ”ג ביום הינו טיפול בטוח, אשר הביא לירידה גדולה יותר משמעותית בריכוזי LDL, בהשוואה לפלסבו, בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית. הירידה המתוקנת של כ-40% בסיכון למחלות לב וכלי דם תואמת להשפעות סטטינים באוכלוסיות אחרות.

Arthritis Rheumatol. Published online April 15, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה