Safety & Risk Management

מחקר בן 10 שנים שכלל 1.8 מיליון נשים מדווח כי שימוש באמצעי מניעה הורמונליים קשור לעלייה בסיכון לסרטן שד (NEJM )

ע”פ מחקר חדש מה-NEJM עולה  כי שימוש בעבר או בהווה באמצעי מניעה הורמונליים היה קשור לעלייה של כ-20% בסיכון לסרטן השד, בהשוואה לנשים שמעולם לא השתמשו באמצעי מניעה אלה. עוד נמצא כי הסיכון היה גבוה יותר ככל שמשך השימוש היה ארוך יותר. עם זאת, החוקרים מציינים שהעלייה האבסולוטית בסיכון הייתה נמוכה.

המחקר כלל כ-1.8 מיליון נשים מדניה, ומשך המעקב היה כ-10 שנים.

המשתתפות שנכללו במחקר היו בגיל של  בין 15 ל49, ומשך השימוש הממוצע באמצעי המניעה ההורמונליים היה מעל 10 שנים, כך שבסה”כ מדובר על  19.6 מיליון שנות שימוש. מתוך 1.8 מיליון הנשים שאחריהן בוצע המעקב, כאלה שמשתמשות באמצעי המניעה וכאלה שלא — 11,517 נשים שאובחנו כחולות בסרטן השד.

בהשוואה לנשים שלא השתמשו באמצעי מניעה הורמונליים, הסיכון היחסי לסרטן שד לנשים עם שימוש נוכחי או לאחרונה באמצעי מניעה הורמונליים עמד על 1.2  (95% confidence interval [CI], 1.14 to 1.26) .

הסיכון עלה מ-1.09 (95% CI, 0.96 to 1.23) בשימוש לאורך תקופה של פחות משנה ל-1.38 (95% CI, 1.26 to 1.51) בשימוש למשך תקופה של מעל 10 שנים (P=0.002).

גם לאחר הפסקת שימוש באמצעי מניעה הורמונליים, הסיכון לסרטן שד נותר גבוה יותר מבין הנשים שהשתמשו בו למשך 5 שנים ומעלה בהשוואה לאלה שלא השתמשו בו מעולם.

הסיכון בשימוש נוכחי או לאחרונה של שילובים פומיים שונים (אסטרוגן-פרוגסטין) נע בין 1.0 ל-1.6 . נשים עם שימוש נוכחי או לאחרונה בהתקנים המכילים פרוגסטין בלבד גם היו עם סיכון מוגבר לסרטן שד בהשוואה לנשים שלא עשו שימוש מעולם באמצעי מניעה הורמונליים עם סיכון יחסי של 1.21 ( CI, 1.11 to 1.33).

הסיכון האבסולטי הכולל לאבחנה של סרטן שד מבין הנשים שעושות שימוש נוכחי או לאחרונה של אמצעי מניעה הורמונלי כלשהו היה 13 ( CI, 10 to 16) לכל 100,000 שנות מטופל, או כ-מקרה סרטן שד אחד נוסף לכל 7,690 נשים המשתמשות באמצעי מניעה הורמונליים למשך  שנה .

N Engl J Med 2017; 377:2228-2239

בכתבה ב”הארץ” הסוקרת את המחקר מתייחס יו”ר האגודה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, ד”ר אריה ישעיה לממצאים :

העבודה הזו, שהיא מקיפה ומסודרת, מראה עלייה בסיכון נטילה של גלולות, מבחינתנו החידוש המשמעותי הוא ההתייחסות להתקנים הורמונליים — זה מידע חדש שלא הכרנו קודם לכן. עם זאת, רמת הסיכון אינה רלוונטיות לנערות ולנשים צעירות, שאצלן מלכתחילה הסיכון לסרטן שד הוא נמוך מאוד“. בנוסף מסביר ל”הארץ” ישעיה ש” גורם חשוב נוסף שיש לשקול הוא היתרונות שבנטילת גלולות. הגלולות מפחיתות את הסיכון לסרטן המעי הגס, ומפחיתות בכ70% את הסיכון לסרטני שחלות ורחם — סוגי סרטן קשים שישנם פחות כלים להתמודד איתם לעומת סרטן השד. ולכן אנחנו לא אוסרים גם על נשים עם גן BRCA  לקחת גלולות, כי זה מוריד סיכון לסרטנים אחרים

גם יו”ר האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה ויו”ר חטיבת הנשים בבית החולים סורוקה, פרופ’ איתן לוננפלד התייחס ב”הארץ” לממצאים: “המאמר מחזק את התחושה שהורמון הפרוגסטרון בגלולות ובהתקן התוך?רחמי יש בו סיכון לגבי סרטן השד. יחד עם זאת, כפי שמצוין במאמר, הסיכון הוא לא גדול לעומת התועלת שאנחנו מוצאים בשימוש באמצעי המניעה הללו למניעת סוגי סרטן כמו סרטן רירית הרחם, סרטן המעי ומניעת הריונות בלתי רצויים

לכתבה ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה