Safety & Risk Management

האם בדיקה צולבת שיטתית עשויה להפחית טעויות רפואיות מצד רופאים בחדרי מיון? (JAMA Intern Med)

מערכת של בדיקה צולבת (Cross-Check) יומית בקרב רופאים בחדרי מיון לוותה בירידה בחלק מהטעויות הרפואיות, אך לא בכולן, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי חדש מצרפת, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי תתכן ירידה בשיעור הטעויות הרפואיות כאשר הטיפול הרפואי כולל למעלה מרופא אחד. כעת מטרתם הייתה להפחית את שיעור הטעויות הרפואיות על-ידי יישום מערכת בדיקה צולבת בין רופאי חדר מיון.

המחקר כלל מדגם אקראי של 14 מטופלים מבוגרים (גילאי 18 שנים ומעלה) בכל יום, במהלך שתי תקופות בנות עשרה ימים, בשישה חדרי מיון (סך כולל של 1,680 מטופלים) בצרפת. ההתערבות כללה בדיקה צולבת בין רופאי חדר מיון, שלוש פעמים ביום, אשר כללה הצגה קצרה של מקרה של רופא אחד לרופא אחר ולאחר מכן המשוב מצד הרופא השני.

טעות רפואית בחדר מיון הוגדרה כאירוע חריג (אירוע של כמעט-טעות או אירוע חריג חמור). תוצא הסיום העיקרי זוהה באמצעות מערכת ניטור טעויות בשתי רמות.

מבין 1,680 המטופלים שנכללו במחקר (גיל ממוצע של 57.5 שנים), ב-144 (8.6%) תועד אירוע חריג. החוקרים מדווחים על 54 אירועים חריגים בקרב 840 מטופלים (6.4%) בקבוצת בדיקה צולבת, לעומת 90 אירועים חריגים בקרב 840 מטופלים (10.7%) בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (ירידה יחסית בסיכון של 40%; ירידה אבסולוטית בסיכון של 4.3%)

עוד זיהו החוקרים ירידה משמעותית בשיעור מקרי כמעט-טעות (ירידה יחסית בסיכון של 47%; ירידה אבסולוטית בסיכון של 2.7%), אך לא חלה ירידה משמעותית בשיעור האירועים החריגים החמורים הניתנים למניעה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי יישום מערכת לבדיקה צולבת בין רופאי חדרי מיון לוותה בירידה משמעותית בשיעור האירועים החריגים, בעיקר משנית לירידה באירועי כמעט-טעות.

JAMA Intern Med. 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה