Sepsis

גורמי סיכון לאלח-דם מאוחר בפגים (Neonatology) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש להערכת גורמי סיכון לאלח-דם מאוחר בפגים, גורם מוביל לתחלואה ותמותה באוכלוסיה זו. מהנתונים עולה כי מעבר מהיר להזנה אנטרלית, עם עדיפות לחלב אם, עשוי לקצר את משך הזנה פראנטרלית וכתוצאה מכך להפחית את הסיכון לאלח-דם מאוחר בפגים.

מטרת המחקר הייתה לזהות גורמי סיכון להתפתחות אלח-דם מאוחר בפגים. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת, רב-מרכזי, שהתמקד בפגים שנולדו לאחר עד 30 שבועות היריון וטופלו בתשע יחידות טיפול נמרץ ביילוד. החוקרים אספו נתונים דמוגרפיים וקליניים כל יום, עד לגיל 28 ימים וזיהו גורמי סיכון קליניים ודמוגרפיים להתפתחות אלח-דם מאוחר.

מדגם המחקר כלל 755 יילודים, כולל 194 מקרים של אלח-דם מאוחר (41 מקרים על-רקע זיהום בחיידק גראם-שלילי, 152 מקרים על-רקע זיהום בחיידק גראם-חיובי, מקרה אחד של זיהום פטרייתי). במדגם מקרה-ביקורת, כל יום נוסף של הזנה פראנטרלית לווה בסיכון מוגבר לאלח-דם מאוחר (יחס סיכויים מתוקן של 1.29, p=0.006), בעוד שמתן טיפול אנטיביוטי הפחית את הסיכון הנ”ל (יחס סיכויים של 0.08, p=0.039).

ממצאים אלו נוגעים בעיקר לזיהום על-רקע CoNS (Coagulase Negative Staphylococcus); מאחר וסייעו בזיהוי גורמים מנבאים לאלח-דם מאוחר על-רקע חיידקי גראם-חיוביים, אך לא על-רקע חיידקי גראם-שליליים.

החוקרים זיהו קשר הפוך בין מתן צפלוספורינים לפני הופעה קלינית של אלח-דם ובין התפתחות אלח-דם מאוחר על-רקע CoNS. הזנה המבוססת על פורמולה זוהתה כגורם סיכון בלתי-תלוי להתפתחות אלח-דם מאוחר על-רקע CoNS (יחס סיכויים של 3.779, p=0.018).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר בין משך הזנה פראנטרלית ובין אלח-דם מאוחר, בעוד שמתן חלב אם זוהה כגורם המגן מפני אלח-דם מאוחר על-רקע זיהום ב-CoNS.

Neonatology. 2019 Apr 4;116(1):42-51.

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מזה זמן רב אנו מנסים להוריד את שכיחות הזיהום המאוחר בפגים. הורדת הזיהום המאוחר בפגים, כפי שנעשה בפרוייקט “לגעת באפס” לדוגמא, אמורה להוריד את שיעורי התחלואה והתמותה באוכלוסיה רגישה זו.

מחקר זה מצא כי קיצור משך הזמן על הזנה פרנטלית (תוך כדי עליה מהירה בהזנה אנטרלית) ובנוסף מתן חלב אם (על פני תמ”ל) מורידים באופן משמעותי את הזיהום המאוחר בפגים. אמצעים פשוטים אלה הם חלק ממכלול המאמץ לשם הורדת התחלואה בפגים הקטנים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה