Sexuality

פרופ’ מרלה שפירו, נשיאת האיגוד האמריקאי לגיל המעבר NAMS בביקור בארץ: יש צורך בשינוי הגישה של מטפלים בכל הקשור לטיפול הורמונלי בתסמיני גיל המעבר


לאחרונה התארחה בארץ נשיאת האגוד האמריקאי לגיל המעבר ,פרופסור מרלה שפירו (בתמונה, באדיבות cr) . בכנס רופאים  שארגן הועד לגיל המעבר,הציגה פרופסור שפירו  את ההנחיות החדשות של האיגוד האמריקאי לטיפול הורמונלי בגיל המעבר .

האיגוד האמריקאי לגיל המעבר הוא אחד מהאיגודים המשפיעים ביותר על הטפול בנשים בגיל זה.

כל הנוכחים חשו ברוח חדשה שנשבה מדבריה .פרופסור שפירו הדגישה את חשיבות הטיפול ההורמונלי הניתן במסגרת חלון ההזדמנויות ואת ייתרונותיו הרבים. היא התייחסה לצורך בשינוי גישה של מטפלים בכל הקשור בטיפול ההורמנלי , טיפול  המאפשר לנשים להנות מאיכות חיים  גבוהה.

לדעתה, על הרופאים לפנות באופן אקטיבי לנשים ולדבר איתן על גיל המעבר ותופעותיו ולהציע טיפול הורמנאלי סיסטמי ואו מקומי לנשים הסובלות.

בנשים בריאות וסימפטומטיות מתחת לגיל 60  או בתוך עשר שנים מתחילת מנופאוזה, יש לשקול את ההשפעות החיוביות יותר של טיפול הורמונאלי על מחלת לב כלילית ועל תמותה מכל-סיבה אל מול הסיכון המוגבר הנדיר לסרטן שד, תרומבואמבוליזם ורידי ואירועים מוחיים.

את הגישה החדשה של הוועד האמריקאי ניתן לראות במספר פרמטרים שעברו שינוי מאז שיצאו ההמלצות הקודמות בשנת 2012 :

פרמטרים שעברו שינוי בהנחיות 2017 


  • ישנה הסכמה בקרב המומחים כי התועלת צפויה לעלות על הסיכון בנשים תסמיניות, המתחילות בטיפול הורמונאלי לפני גיל 60 או בתוך עשר שנים מתחילת מנופאוזה (דרגה I).


  • מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים מצאה כי התחלת טיפול הורמונאלי בתוך פחות מעשר שנים לאחר מנופאוזה הפחיתה מחלת לב כלילית (סיכון יחסי של 0.52). עוד זוהתה עליה משמעותית בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי וירידה בשיעורי התמותה.


  • אין כלל ברור באשר להפסקת טיפול לאחר גיל 65 שנים .ההחלטה באשר להמשך טיפול מעבר לגיל 60 צריכה להיות פרטנית ולהתבסס על הערכה הולמת וייעוץ באשר לסיכונים והתועלת האפשריים עם המשך מעקב (דרגה III).


  • יש להשלים הערכה תקופתית חוזרת באשר לתועלות ולסיכונים של המשך או הפסקת טיפול הורמונאלי. מהנתונים הזמינים כיום עולה כי פרופיל הבטיחות עשוי להיות טוב יותר עם טיפול ממושך יותר באסטרוגן (דרגה II).


  • טיפול ממושך יותר ישמש להתוויות מתועדות ,דוגמת המשך תסמינים וזומוטוריים או אובדן עצם, במסגרת תהליכי קבלת החלטות משותפים והערכה תקופתית חוזרת. עדויות תצפיתיות מעידות על מגמה חיובית, כאשר מנתונים מפינלנד עלה סיכון נמוך יותר למחלת לב כלילית והעדר עליה בסיכון לסרטן שד. עם זאת, יש לקחת בחשבון אפשרות להטיה משנית למטופלת-בריאה.


  • על בסיס נתונים תצפיתיים השימוש במינון נמוך ובטיפול טרנסדרמלי מלווים בסכון נמוך יותר לאירועים תרומבואמבוליים ורידיים ואירועים מוחיים.


  • הפחתת מינון של טיפול טרנסדרמלי עשויה להיות מתאימה ככל שהאישה מבוגרת יותר ועבור נשים עם סינדרום מטבולי מסוג היפרגליצרידמיה הנמצאות בסיכון לדלקת לבלב על רקע כבד שומני.


  • טיפול באסטרוגן עשוי להשפיע לטובה על התפקוד הקוגניטיבי, במידה ומתחילים בטיפול זמן קצר לאחר מנופאוזה כירורגית.

·         עדויות תצפיתיות מעידות כי השימוש בטיפול הורמונאלי אינו משנה את הסיכון לסרטן שד בנשים עם סיפור משפחתי של סרטן שד.

·         קיים חשש באשר לבטיחות השימוש בתרכובות הורמונים זהים ביולוגית (Bioidentical Hormone) בשל העדר בקרה וניטור, אפשרות למינון-יתר או תת-מינון והעדר נתונים מדעיים אודות הבטיחות והיעילות.  על-כן, ההמלצה היא להימנע מתכשירים אלו.

הפרמטרים שקבלו חיזוק  בהנחיות 2017  :

·         טיפול הורמונאלי מהווה אפשרות בטוחה ויעילה לטיפול בתסמיני מנופאוזה, כאשר ניתן לנשים בריאות לאחר-מנופאוזה, לפני גיל 60, או בתוך עשר שנים מתחילת מנופואוזה. ההשפעות של טיפול הורמונאלי על מחלת לב כלילית משתנות בתלות במועד התחלת טיפול הורמונאלי לפי גיל האישה ו/או הזמן שחלף מתחילת מנופאוזה.

·         יש לדון בנושא התועלת והסיכונים של טיפול הורמונאלי, כולל מחלות לב ותמותה מכל-סיבה. חשוב להסביר כי תועלת רבה יותר צפויה בנשים המתחילות בטיפול לפני גיל 60 או בתוך עשר שנים מתחילת מנופאוזה וכי הסיכון גדול יותר משמעותית ככל שמתחילים בטיפול במרווח זמן ארוך יותר מתחילת מנופאוזה או בנשים מעל גיל 60 (דרגה I). התועלת והסיכונים של המשך או הפסקת טיפול הורמונאלי דורשת התייחסות ודיונים אודות משך הטיפול (דרגה II).

·         יש להתאים את הטיפול הטוב ביותר בכל מקרה לגופו  בתלות סוג, מינון, משך ואופן מתן טיפול הורמונאלי ומועד התחלת הטיפול וצורך בתוספת פרוגסטרון.

·         ההשפעה של טיפול הורמונאלי על מחלת לב כלילית עשויה להשתנות בתלות בגיל האישה והזמן שחלף מהופעת מנופאוזה. מהנתונים עולה כי הסיכון למחלת לב כלילית נמוך יותר בנשים שהחלו בטיפול הורמונאלי לפני גיל 60 ו/או בתוך עשר שנים מתחילת מנופאוזה. קיים חשש מפני סיכון מוגבר למחלת לב כלילית בנשים המתחילות בטיפול למעלה מ-10-20 שנים לאחר תחילת מנופאוזה.

·         טיפול הורמונאלי יעיל במניעת אוסטיאופורוזיס ושברים לאחר-מנופאוזה.

·         יש להתאים את הטיפול הטוב ביותר בכל מקרה לגופו  בתלות סוג, מינון, משך ואופן מתן טיפול הורמונאלי ומועד התחלת הטיפול וצורך בתוספת פרוגסטרון.

·         אסטרוגן וגינאלי במינון נמוך מומלץ כטיפול קו ראשון עבור GSM לטיפול בסימטפטומים של אתרופיה בנרתיק ובפות.

·         מינון נמוך של אסטרוגן וגינאלי אפקטיבי ובטוח כטיפול של אתרופיה בנרתיק ובפות עם ספיגה סיסטמית מינימלית.

לנייר העמדה של החברה האמריקאית לגיל המעבר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול פעם ביום ב-Elinzanetant מלווה בירידה משמעותית בתדירות תסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה בנשים לאחר-מנופאוזה, בהשוואה לפלסבו, כך עולה מתוצאות מוקדמות ממחקר OASIS 3. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Elinzanetant הינו אנטגוניסט לקולטן ל-Neurokinin-1,3 בשלבים מתקדמים של פיתוח קליני כטיפול לא-הורמונאלי בתסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה על-רקע מנופאוזה. מחקר OASIS 3 הינו המחקר השלישי בשלב 3 בתכנית […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בסיכון מופחת לסרטן קיבה בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן קיבה הינה ממאירות נפוצה בגברים ובנשים, אך נפוצה יותר בקרב נשים לאחר-מנופאוזה לעומת נשים צעירות יותר. ההשפעה המגנה של הורמוני מין כנגד סרטן […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות משלב גישות טיפול להקלה על פעילות-יתר של שלפוחית השתן (JAMA Netw Open)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות משלב גישות טיפול להקלה על פעילות-יתר של שלפוחית השתן (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי התערבות הכוללת טיפול קוגניטיבי התנהגותי ואימוני שלפוחית שתן על-בסיס חשיפה ותרגול שרירי רצפת האגן  הדגימה יעילות גבוהה בשיפור איכות החיים של נשים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן. מדגם המחקר כלל 79 נשים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן בדרגה בינונית-עד-חמורה, אשר חולקו באקראי לקבוצת ביקורת או […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה עשוי להביא לשיפור תסמיני דיכאון בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמיני דיכאון מתועדים בשכיחות גבוהה בנשים סביב תקופת המנופאוזה ובשנים הראשונות לאחר מנופאוזה. למרות שטיפול הורמונאלי חליפי נחשב לאפשרות הטיפול היעילה ביותר להקלה על תסמינים […]

  • ההשפעה של טיפול הורמונאלי לעומת גורמי סיכון אחרים על הסיכון לקרישיות-יתר בנשים לאחר מנופאוזה (Menopuse)

    ההשפעה של טיפול הורמונאלי לעומת גורמי סיכון אחרים על הסיכון לקרישיות-יתר בנשים לאחר מנופאוזה (Menopuse)

    תסמיני מנופאוזה בנשים בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי עקב מחלות רקע לעיתים קרובות אינם מטפלים בשל חשש מפני סיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי עם טיפול הורמונאלי. במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי לא השפיע לרעה על גורמי סיכון אחרים לקרישיות יתר והחשיפה לטיפול זה שיחקה תפקיד מינורי […]

  • שחייה במים קרים עשויה להקל על תסמינים בזמן מחזור וסת וסביב תקופת המנופאוזה (Post Reproductive Health)

    שחייה במים קרים עשויה להקל על תסמינים בזמן מחזור וסת וסביב תקופת המנופאוזה (Post Reproductive Health)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Post Reproductive Health עולה כי שחייה במים קרים עשויים להקל על תסמינים גופניים ופסיכולוגיים בזמן מחזורי וסת או סביב תקופת המנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה וריאביליות רבה בתסמיני מחזור וסת וסביב מנופאוזה, כאשר אלו כוללים לעיתים קרובות שינויים במצב הרוח, חרדה, דיכאון, עייפות, גלי חום והפרעות שינה. הם […]

  • אי-נקיטת שתן מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לפגיעה תפקודית בנשים מבוגרות (Menopause)

    אי-נקיטת שתן מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לפגיעה תפקודית בנשים מבוגרות (Menopause)

    אי-נקיטת שתן מלווה בסיכון מוגבר למוגבלות, בפרט בכל הנוגע לניידות, תקשורת ופעילות חברתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Menopause. הממצאים היו בולטים יותר בנשים עם אי-נקיטת שתן משולבת ותכיפות במתן שתן במהלך היום. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-נקיטת שתן אינה מצב שפיר או חלק מהזדקנות תקינה. בנשים עם אי-נקיטת שתן נדרשת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה