Skin Cancer

טיפול אימונותרפי חדש (Avelumab) משפר דרמטית הפרוגנוזה של MCC בשלב הגרורתי/מאמרו של פרופ’ פניג ב”הארץ”

במאמר המתפרסם היום באתר “הארץ” מעדכן פרופ’ אייל פניג, מנהל היחידה לטיפול קרינתי במרכז דוידוף לסרטן במרכז רפואי רבין, על טיפול אימונתרפי חדש כנגד סרטן עור נדיר אך קטלני : סרטן של תאי מרקל (תאי חישה בעור אשר תפקידם להעביר למוח תחושת לחץ פיזי) – Merkel Cell Carcinoma – MCC .

שכיחות סוג סרטן זה היא נמוכה, פחות מ-1% מסך גידולי העור. בארץ ידוע על כ-40 מקרים בשנה של MCC מתכם 12-15 גרורתיים. כאשר הגידול מתגלה בשלב הגרורתי הפרוגנוזה גרועה. לגילוי מוקדם יש לכן חשיבות רבה שכן מתן טיפול (כירורגי בדר”כ) בשלב הלא גרורתי עשוי להשיג הישרדות של 70% ב-5 שנים.

פרופ’ פניג מדגיש את הסמנים המסייעים לגילוי מוקדם: “סימן ההיכר של המחלה, שעשוי לסייע משמעותית לגילוי מוקדם, הוא נגע עורי בצבע סגלגל המופיע באזורים החשופים לשמש, שגדל במהירות ואינו רגיש למגע. כמחצית מן הנגעים הללו מתפתחים באזור הראש-צוואר, כשליש בגפיים והשאר באזורי הגוף האחרים.”

גורמי הסיכון המרכזיים להתפתחות MCC הם מערכת חיסון מוחלשת (לנוטלים תרופות נגד דחיית אברים מושתלים למשל) , מחלות המטולוגיות כמו לוקמיה וחשיפה מוגברת לקרינת UV של השמש.

עד כה, מסביר פרופ’ פניג לא היה טיפול יעיל לשלב הגרורתי. כעת, תרופה אימונותרפית חדשה בשם Avelumab אושרה ע”י ה-FDA לטיפול ב-MCC , ואף הוגשה לועדת סל הבריאות בישראל לשנת 2018.

הטיפול אושר במסלול מואץ ע”י ה-FDA בעקבות ממצאי מחקר שהתפרסם ב-  The Lancet Oncology בספטמבר 2016. במחקר זה טופלו בתרופה 88 חולים (אשר לפני כן הם טופלו בכימותרפיה שלא סייעה לעצירת התפשטות הגידול). נמצא כי אצל שליש מהם נצפתה נסיגה משמעותית של הגידול. במחקר המשך, שפורסם ביוני ב-ASCO, טופלו 29 חולים בתרופה זו כטיפול קו ראשון. בקרב שני שליש  מהם נצפתה נסיגה משמעותית של הגידול, ואצל מרביתם התגובה היתה ממושכת, מעל לשנה.

פרופ’ פניג מדגיש את העובדה שגם התרופות האימונותרפיות גורמות לתופעות לוואי. מדובר בתופעות לוואי אוטואימוניות (נדירות) ובחלק מהמקרים מדובר בחולשה, עייפות ופריחה עורית קלה .

פרופ’ פניג מסכם בכך שהטיפול האימונותרפי ב-MCC עשוי לתת תקווה לחלק משמעותי מהחולים גם בהשגת עצירה ממושכת של התפתחות הגידול או אולי אף בריפוי המחלה.

למאמר ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה