Smoking Related Disorders

מה בין סמני השמנה ובין תפקוד ריאתי במעשנים? (BMC Pulm Med)

במאמר שפורסם בכתב העת BMC Pulmonary Medicine מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי באוכלוסייה ים-תיכונית של מעשנים ללא תסמינים נשימתיים, קיים קשר שלילי בין השמנה בטנית, ובין תפקודי ריאות. נראה כי פיזור השומן קשור באופן בולט יותר עם מדדי תפקוד ריאתי בגברים, בהשוואה לנשים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מדדי השמנה ובין תפקוד ריאתי בשמנים ללא מחלה נשימתית. לצורך כך הם השלימו מחקר חתך עם נתונים ממחקר ESPITAP מספרד.

מדגם המחקר כלל 738 מעשנים (52.3% גברים) ללא מחלה נשימתית, בגילאי 35-70 שנים, מ-12 מרכזים רפואיים. החוקרים בחנו את המשקל, גובה, מדד מסת גוף, היקף מותניים ויחס מותניים-גובה. מדדי תפקודי הריאות כללו FVC (Forced Vital Capacity), FEV1 (Forced Expiratory Volume in 1 second) ויחס FEV1/FVC.

מהתוצאות עולה כי 22.2% מהחולים אובחנו עם השמנה מרכזית. החוקרים זיהו קשר שלילי בין אחוז FVC ובין כל המדדים האנתרופומטריים (מדד מסת גוף, היקף מותניים ויחס מותניים-גובה) בכלל האוכלוסייה ובגברים; בנשים, רק מדד מסת הגוף נקשר עם אחוז FVC. עוד עלה מהנתונים קשר שלילי בין אחוז FEV1 ובין מדד מסת הגוף והיקף מותניים בכלל האוכלוסייה, ועם כל המדדים האנתרופומטריים בגברים.

יתרה מזאת, הן מדד מסת הגוף והן השמנה נקשרו בקשר חיובי עם יחס FEV1/FVC בכלל המדגם וכאשר סווגו לפי מגדר; מכאן עולה דפוס רסטריקטיבי בעקבות שינויים במכניקת אוורור בשמנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לאור ממצאי המחקר, מומלץ להשלים בדיקת תפקודי ריאות במעשנים עם היקף מותניים, יחס מותניים-גובה או מדדי מסת גוף גבוהים.

BMC Pulm Med. 2016;16(178)

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה