Smoking Related Disorders

מחקר ישראלי: התועלת של טיפולים תרופתיים לגמילה מעישון פוחתת לאורך זמן (Addiction)

מאת מערכת אי- מד

התרומה של טיפולים תרופתיים לגמילה לעישון יורדת לאורך זמן, כך עולה ממחקר ישראלי שבו בוצעה מטה-אנליזה.  לאחר שנה מתחילת הטיפול לגמילה, כ-20% מהמעשנים התמידו בגמילה, וזאת לעומת 12% בקבוצת הביקורת (ללא טיפול בגמילה) , כלומר תועלת נטו של 8% בלבד.

ברקע מסבירים החוקרים כי אמנם טיפולים תרופתיים לגמילה הראו אפקטיביות בהעלאת הימנעות מעישון במחקרים מבוקרים ואקראיים, לא ברור עדיין באיזו מידה התועלת הזו נשמרת ע”פ זמן.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים אם התועלת של הפסקת העישון באמצעות טיפול תרופתי פוחתת במהלך השנה הראשונה לטיפול.

לצורך כך נבחרו מחקרים מתוך 3 סקירות שיטתיות שפורסמו בקוקריין. נכללו מחקרים שבהם הטיפול להפסקת עישון היה טיפול קו ראשון עם 6-12 חודשי מעקב.

נעשה שימוש במטה-אנליזה לצורך סינטיזה של המידע על הימנעות מעישון לאחר 6 לעומת 12 חודשים, ולאחר 3 לעומת 6 חודשים, תוך שימוש בהבדל בסיכון (‘תועלת נטו’) בין שיעור הגמילה בקבוצות ההתערבות לבין קבוצת הביקורת, הסיכון היחסי ויחסי הסיכון.

נכללו 61 מחקרים שכללו ביחד 27,647 משתתפים. פחות מ-40% מהמטופלים בקבוצת ההתערבות התמידו בהימנעות מעישון לאחר 3 חודשים ע”פ הפירוט הבא:

בופרופיון (זיבאן) 37.1% ,  תחליפי ניקוטין (NRT ) 34.8% , וארניקלין (צ’מפיקס) 39.3% .

כרבע מהמטופלים נמנעו מעישון לאחר 6 חודשים (בופרופיון 25.9%, NRT 26.6% , וארניקלין 25.4%) , וכחמישית התמידו בהימנעות מעישון לאחר 12 חודשים (בורופיון 19.9% , NRT 19.8%, וארניקלין 18.7% ) .

הייתה ירידה קטנה בלבד בסיכוי היחסי לגמילה ( 1.95 לאחר 3 חודשים (1.74-2.18) , 1.87 לאחר 6 חודשים (1.67-2.08) , ו-1.75 לאחר 12 חודשים (1.56-1.95)) בין קבוצת ההתערבות לקבוצת הביקורת לאורל זמן, אך נמצאה ירידה ניכרת בתועלת נטו לאורך זמן (ב-3 חודשים 17.3% , ב-6 חודשים 11.8% ולאחר 12 חודשים 8.2%).

הירידה בתועלת נטו הייתה מובהקת סטטיסטית בין 3 ל-6 חודשים (4.95%) ובין 6 ל-12 חודשים (3%) לטיפול התרופתי בכלל, ולתרופות הספציפיות .

מסקנת החוקרים היא ששיעור המעשנים המשתמשים בתרופות לגמילה מעישון אשר מפיקים תועלת מהטיפול פוחת לאורך זמן, אך עדיין נותרת תועלת נטו גם לאחר 12 חודשים.

Addiction. 2018 Jan 29

בכתבה שסוקרת את המחקר ב”הארץ” אומרת ד”ר לאה רוזן, ממובילות המחקר “על פי הממצאים שלנו, שמונה מכל מאה מעשנים אכן הפיקו תועלת מהתרופות לגמילה מעישון, ועובדה זו מצדיקה את המשך המאמצים בטיפול תרופתי. עם זאת, ברור שלא די בכך. צריך לעשות הרבה יותר כדי להפחית את העישון בקרב האוכלוסייה ולצמצם את הנזק העצום שהוא גורם. יש למצוא שיטות מועילות יותר לסייע למעשנים להיגמל לצמיתות ויש לברך על מאמצי ה- FDA לפתח ניקוטין רפואי, שיעיל יותר עבור מעשנים המבקשים להפסיק לעשן. על קובעי המדיניות להיעזר בכל האמצעים על מנת למנוע את התחלת העישון בגיל צעיר. מניעת הכניסה למעגל ההתמכרות היא התרופה הטובה ביותר”.

לכתבה ב”הארץ”

הערת המערכת:  לאור התועלת המוגבלת העולה ממחקר זה לטיפולים לגמילה מעישון, ובהתחשב גם בעובדה ששיעור גבוה מהמעשנים אינו מנסה לעבור גמילה, על אף שנזקי העישון ידועים וברורים לכולם, עולה השאלה אם לטכנולוגיות העשויות להפחית את נזקי העישון (סיגריות אלקטרוניות כאלה ואחרות) עשוי להיות מקום במאמץ להפחתת נזקי העישון.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

  • מינון גבוה של אופיואידים במהלך הנשמה מלווה בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים (Crit Care Med)

    מינון גבוה של אופיואידים במהלך הנשמה מלווה בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים (Crit Care Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Society of Critical Care Medicine עולה כי עליה במינוני אופיואידים במהלך הנשמה מלאכותית במהלך שהות ביחידת טיפול נמרץ מלווה בעליה בסיכון לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל 6,746 חולים ששרדו אשפוז ביחידות טיפול נמרץ בשל כשל נשימתי חד, אשר חוברו למכונת הנשמה למשך לפחות […]

  • התרת שימוש בקנאביס בחוק לא השפיעה על היקף מרשמים לאופיואידים או תמותה (JAMA Health Forum)

    התרת שימוש בקנאביס בחוק לא השפיעה על היקף מרשמים לאופיואידים או תמותה (JAMA Health Forum)

    חקיקה המתירה בחוק שימוש בקנאביס למטרות רפואיות או הנאה אינה מלווה בירידה בהיקף מרשמים לטיפול באופיואידים או שיעורי תמותה עקב מינון יתר של אופיואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Health Forum. עם זאת, החוקרים מצאו כי חוקים אודות שימוש בקנאביס עשויים להיות מלווים בירידה במקרי תמותה  עקב אופיואידים אסתטיים. החוקרים בחנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה