Smoking Related Disorders

עדויות חדשות שוללות את הטענות לפיהן במעשנים תוצאות טובות יותר לאחר אוטם לבבי (J Am Coll Cardiol)

במאמר שפורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בניגוד לטענות קודמות, התוצאות לאחר אוטם לבבי אינן טובות יותר בקרב מעשנים, בהשוואה ללא מעשנים ונראה כי היתרון ההישרדותי בקבוצה זו קשור ככל הנראה לגילם הצעיר ולמצבם הבריאותי העדיף.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עישון הינו גורם סיכון ידוע היטב לאוטם לבבי עם עליות מקטע ST; עם זאת, בחולים לאחר אוטם לבבי זה, עישון נקשר עם תוצאות טובות יותר בטווח הקצר, תופעה שהובילה להטבעת המונח “פרדוקס עישון”. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין עישון, גודל אוטם לבבי, חסימה של כלי דם קטנים וסיבוכים לאחר אוטם לבבי עם עליות מקטע ST.

החוקרים אספו נתונים אודות משתתפים שלקחו חלק ב-10 מחקרים אקראיים, אובחנו עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST והופנו להתערבות כלילית מילעורית. גודל האוטם נקבע לאחר חציון של ארבעה ימים באמצעות בדיקת MRI של הלב או בדיקת SPECT עם טכנציום. ניתוח רב-משתני שימש להערכת הקשר בין עישון, גודל האוטם, שיעורי אוטם לבבי חוזר, אשפוז עקב אי-ספיקת לב ותמותה לאחר שנה אחת.

מדגם המחקר כלל 2,564 חולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, מהם 1,093 (42.6%) היו מעשנים לאחרונה. גיל המעשנים הממוצע היה צעיר ב-10 שנים ובקרב המעשנים תועדו פחות מחלות רקע.

מהנתונים עולה כי גודל האוטם היה דומה בקרב מעשנים ולא-מעשנים וכן לא זוהה הבדל בחסימת כלי דם קטנים בין שתי הקבוצות. בקרב מעשנים תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה לאחר שנה אחת (1.0% לעומת 2.9%, p<0.001), לצד שיעור נמוך יותר של תמותה או אשפוז עקב אי-ספיקת לב (3.3% לעומת 5.1%, p=0.009), עם שיעורים דומים של אוטמים לבביים חוזרים.

לאחר תקנון לגיל וגורמי סיכון אחרים, בקרב מעשנים תועדו שיעורי תמותה דומים לאחר שנה וסיכון גבוה יותר לתמותה או אשפוז בשל אי-ספיקת לב (יחס סיכון מתוקן של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.09-2.02) ואוטם חוזר (יחס סיכון מתוקן של 1.97, רווח בר-סמך 95% של 1.17-3.33).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי אין קשר בין הרגלי עישון ובין גודל אוטם לבבי או חסימת כלי דם קטנים, אך תועדה פרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST לאחר התערבות כלילית מילעורית. ממצאי המחקר אינם תומכים בפרדוקס המעשנים והחוקרים מציעים כי ייתכן וגיל צעיר יותר של המעשנים או שכיחות נמוכה יותר של גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם בקבוצה זו תרמו להבדלים.

J Am Coll Cardiol. 2020;75:1743-1754

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה