Sport Medicine

אפשרויות הטיפול בכאבי שריר-שלד בילדים (Pediatrics)

מעדויות שפורסמו לאחרונה עולה כי אופיואידים אינם יעילים יותר מנוגד-דלקת שאינם סטרואידים בהקלה אקוטית על כאב בילדים עם שברים, אך המחקרים לרוב לא כללו הערכה של השפעה סינרגיסטית של שתי התרופות. במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics התמקדו חוקרים באפשרויות טיפול בכאב ממקור שריר-שלד בילדים הפונים לחדרי מיון.

הילדים היו בגילאי 6-17 שנים וסבלו מפציעת שריר-שלד בגפה העליונה או התחתונה, עם מדדי כאב מעל לסף שנקבע לפי סולם VAS (Visual Analog Scale), ופרט לכך לא הייתה מגבלה לנטילת אחת מתרופות המחקר.

בעת הגיוס למחקר, אחיות בחדרי המיון טיפלו בילדים באחד משלושה משטרים: מורפין פומי (0.2 מ”ג/ק”ג) עם Ibuprofen (10 מ”ג/ק”ג); מורפין פומי (0.2 מ”ג/ק”ג) עם פלסבו; או פלסבו עם Ibuprofen (10 מ”ג/ק”ג).

הילדים היו רשאים לקבל טיפול נוסף לשיכוך כאבים, בהתאם לשיקול הדעת של הרופא. מדדי כאב נבחנו בתחילת המחקר ולאחר 30, 60, 90 ו-120 דקות ממתן הטיפול הראשוני. התוצא העיקרי של המחקר נקבע על-פי סולם VAS והינו שיעור הילדים שדיווחו על עוצמת כאב של פחות מ-30 מ”מ (המוגדר ככאב קל) לאחר 60 דקות. החוקרים גם בחנו את השינויים הממוצעים במדדי כאב ואת תדירות השימוש בשיכוך כאבים כטיפול הצלה.

מדגם המחקר כלל 501 ילדים, מהם 456 ילדים עם נתונים זמינים לאחר 60 דקות ממתן הטיפול. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 11.9 שנים ומדד VAS עמד בממוצע על 60.9 מ”מ בעת הגיוס למחקר. מרבית הפציעות (60%) כללו פציעות רקמה רכה, אך ב-38% מהמקרים נקבעה אבחנה של שבר.

באשר לתוצא העיקרי, המדדים לאחר 60 דקות בשלוש הקבוצות לא היו שונים באופן מובהק סטטיסטית. כשליש מהילדים בכל שלוש הקבוצות דיווחו על מדדי כאב של פחות מ-30 מ”מ לפי סולם VAS (33% מהילדים שקיבלו את שני הטיפולים הפעילים, 29.3% מאלו שנטלו מורפין ופלסבו ו-29.9% מאלו שטופלו ב-Ibuprofen ופלסבו). למעשה, לא תועדו הבדלים בין הקבוצות באף אחת מנקודות הזמן, למעט לאחר 120 דקות ממתן הטיפול, אז זוהה הבדל מובהק סטטיסטית בין שני משלב מורפין עם פלסבו לעומת Ibuprofen עם פלסבו, עם עדיפות של Ibuprofen. עם זאת, ממצא זה עשוי לנבוע מכך שילדים רבים עזבו את חדר המיון עד נקודת זמן זו, שכן לחוקרים היו נתונים זמינים רק אודות פחות ממחצית מהמשתתפים במחקר המקורי.

מעט מאוד ילדים בכל אחת מהקבוצות נדרשו לטיפול הצלה לשיכוך כאבים ולא תועדו כלל מקרים של אירועים חריגים.

החוקרים קבעו כי משלב מורפין ו-Ibuprofen או מתן כל אחת מהתרופות לבדה לא היה מספק בכדי להביא להקלה מלאה בכאב במרבית הילדים עם פציעות שריר-שלד וכי לאף אחד מהתכשירים לא הייתה עדיפות על-פני היתר.

Pediatrics. 2017;140

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה