Stroke

נתונים עדכניים לרגל יום הפג: פגים בישראל סובלים פי 3 מדימומים במוח בהשוואה לפגים במדינות המערב (לה”ב, הפורום למען פגים, האיגוד לנאונטולוגיה)

פגים שנולדו בשבועות 24-28  חשופים לשיעורים גבוהים של דימומים

תוך-מוחיים מסכני חיים. שיעור התחלואה בישראל עומד על כ 20% בעוד

שהשיעור במערב הוא כ 6% בלבד.

§      מחסור מיידי של רופאים במערך הפגיות ובמחלקות הילודים

חסרים כ 100 נאונטולוגים לפגיות ועוד 60 רופאי ילדים לטיפול בילודים בתינוקיות.

בגלל העדר תקנים לרופאי ילדים בתינוקיות, נאלצים רופאי הפגים לטפל גם בתינוקות הבשלים, על חשבון הטיפול בפגים ובילודים המורכבים.

לרגל יום הפג הבינלאומי, מפרסם “הפורום למען הפגים” את דו”ח מצב הפגים לשנת 2017 ובמרכזו: שיעור דימומים מוחיים גבוה בקרב פגים ומחסור ברופאים מומחים בפגיות

בנוסף, סקר שערכה לאחרונה עמותת לה”ב , ביקש לבחון את יישום [1]“חוזר הפג בקהילה” ומצא כי , על אף שחלפה שנה מיום הוצאת החוזר על ידי משרד הבריאות, החוזר אינו מיושם במלואו לטובת הטיפול בפגים לאחר השחרור

הסקר, אשר נערך בשיתוף המכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי שיבא, מעלה מספר ממצאים:

§         כ 45% מהפגים לא קיבלו זימון לפיזיותרפיה לפי הנחיות החוזר (עד חודש מהשחרור)

§         מעל 70% מהפגים לא זומנו כלל למעקב תזונאית

§         כ 80% מההורים לפגים לא זומנו כלל להערכה של עובד סוציאלי בהתאם להנחיות החוזר

§         כ 90% מהפגים לא זומנו כלל לאבחון אצל קלינאית תקשורת.

עמותת לה”ב: “ ממצאי הסקר מראים שנושא המשכיות הטיפול בפג בקהילה טרם יושם במלואו, ורק חלק מקופות החולים החלו בצעדים ליישום בשטח של החוזר. עמותת לה”ב פועלת מול משרד הבריאות והאוצר כדי לוודא כי יוקצו המשאבים הדרושים ליישום החוזר לצורך שמירת הרצף הטיפולי ההכרחי להתפתחות הפגים. זיהומים ודימומי מוח הינם נושאים קריטיים בכל הקשור להתפתחותו של הפג ויש לפעול במלוא המרץ למניעתם”.

ח”כ אורלי לוי- אבקסיס, יו”ר הפורום למען הפגים בישראל: “בשנים האחרונות, התפתח בישראל שוק שחור של חלב אם. הכוונות אמנם טובות, אך דרושה הסדרה ופיקוח על החלב למניעת זיהומים ותחלואה. אני שמחה שהצעת החוק שיזמתי בנושא משיגה את מטרתה ומברכת על כוונת משרד הבריאות להקים בקרוב בנק חלב אם בניהול מד”א. עלינו לזכור, כי פעילות הפורום במסגרת יום הפג מדי שנה, הולידה מספר הישגים משמעותיים במצב הפגים, כדוגמת: מודל התמריצים בפגיות, הארכת חופשת לידה בתשלום, הפחתת שיעור הזיהומים והוספת תקני כוח אדם, אך עדיין לא בצורה מספקת. עם כל ההישגים, ישראל עדיין נמצאת מאחור ביחס לעולם המערבי, הן מבחינת תקינה והן מבחינת שיעור הדימומים התוך מוחיים בפגים. אם לא נמשיך לפעול למען שיפור המצב, הילדים הללו יגדלו להיות בוגרים עם לקויות התפתחותיות שילוו אותם כל חייהם”.

ד”ר שמואל צנגן, יו”ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה וחבר בהנהלת הפורום: 

“לאור הצלחת התכנית “לגעת באפס”, שהורידה את שיעור הזיהומים בפגיות ביותר מ 50% אחוזים, יזם האיגוד הניאונטולוגי בשיתוף עם האיגוד למיילדות ולגניקולוגיה ובידיעת משרד הבריאות, תכנית לאומית חדשה בשם “שומרי הראש”, שמטרתה להפחית את שיעור התחלואה של פגים מדימומים תוך-מוחיים. יישום התוכנית מחייב הקצאת משאבים ייעודיים להצלחתה. אני מברך את משרד הבריאות והאוצר על הגיעם להסכם המוסיף תקני אחיות לפגיות וכן מקדם בברכה את החלטת משרד הבריאות להקים בנק חלב-אם שיפעל תוך מספר חודשים בניהול מד”א”.

הממצאים הבולטים העולים השנה מן הדו”ח:

·         שיעור דימומים תוך-מוחיים גבוה בפגים במשקלי לידה נמוכים- שיעור התחלואה מדימומים תוך-מוחיים בפגים הנולדים בשבועות 24-28 להריון גבוה פי 3 ואף יותר מאשר במערב (למשל, השיעור בישראל גבוה פי 5 מיפן ופי 3 משבדיה). דימום תוך-מוחי עלול לגרום לפיגור התפתחותי קשה ואף למוות. כדי להוריד את השכיחות, יש להקפיד על תכנון ויישום קפדני ומושכל של הטיפול בפג בימים הראשונים לחייו. צורך זה מחייב זמינות רציפה של האחות וליחס אחות-פג של 1:1 כמקובל בפגיות במערב.

·         מחסור של רופאים בפגיות- קיים מחסור של כ-35% מהרופאים הניאונטולוגים (כ-100 רופאים) הנחוצים לטיפול בפגים. בפועל המחסור אף חריף יותר, מכיוון שבמדינת ישראל חסרים 60 רופאי ילדים לטיפול ביילודים הבשלים לאחר לידתם ולקראת שחרורם (תינוקות שנולדו במועד), והרופאים הניאונטולוגים בפגיות – החסרות כוח-אדם מלכתחילה – נאלצים לטפל אף בהם על חשבון זמינותם לפגים המאושפזים בפגיות.

·         מחסור קריטי במיטות טיפול נמרץ בפגיות בבתי החולים של הכללית

קיים מחסור של כ 70% במיטות טיפול נמרץ בפגיות בבתי החולים של שירותי בריאות כללית (23 מיטות טיפול נמרץ מתוך 82 מיטות נדרשות), בעוד שבבתי החולים האחרים יש איוש של למעלה מ 90% מהמיטות.

·         מחסור באחיות בפגיות בדרום

בישראל חסרות כ-730 אחיות בפגיות, כ-45% מהאחיות הנדרשות. מחסור זה חריף יותר בבתי החולים באזור הדרום (קפלן וסורוקה), בהם 60% מהאחיות הנדרשות חסרות. “הפורום למען הפגים בישראל” מברך על ההסכם להכפלת תקני האחיות ביחידות לטיפול נמרץ פגים. ההסכם הושג לאחר מאבק ארוך של “הפורום” ודיונים בהובלת משרד הבריאות והאוצר ובשיתוף הסתדרות האחיות, במסגרתו צפויים להתווסף 121 תקנים חדשים לטיפול נמרץ פגים בשלוש פעימות החל מחודש ינואר 2018. השינוי המרכזי שקבע ההסכם הוא הגדרה חדשה של תקינת האחיות בפגיות, תוך מעבר מתקינה של 1.4 אחות לעמדת פג, לתקינה של 2.5 אחיות לכל עמדת פג. “הפורום” קורא למשרד הבריאות לפקח על יישום ההסכם ולוודא הוספת אחיות בכל הפגיות, כולל אלה שבבתי החולים של שירותי בריאות כללית ואלה המנוהלות על-ידי עמותות.


  • שיפור בשיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות

שכיחות זיהומים נרכשים בדם בפגים במשקל לידה מתחת ל 1500 גרם ירד בכ 50% במהלך שלוש השנים האחרונות. אין ספק, כי הפרויקט הלאומי בהובלת איגוד הניאונטולוגים והאחיות להורדת שכיחות זיהומים בפגיות נושא פירות, אולם, למרות ירידה מבורכת זו, שיעור הזיהומים הנרכשים, בדגש על זיהומים מעירויים מרכזיים, גבוה פי 2-3 מהמקובל במערב.

·         בנק חלב אם

הקמת בנק חלב אם בישראל היא הכרחית וזאת כדי לאפשר שימוש נכון תחת פיקוח בתרומות חלב אם, החיוניות להתפתחות הפגים. לאחרונה, החליט משרד הבריאות להקים בנק חלב אם שיפעל תוך מספר חודשים בניהול מגן דוד אדום. האפשרות למתן תרומת חלב אם תביא לצמצום התחלואה וקיצור משך האשפוז של הפגים. על המדינה להסדיר את המנגנון שיתקצב את התפעול השוטף של הבנק.




[1] חוזר שהוציא משרד הבריאות בנובמבר 2016, שנועד להגדיר את השירותים הרפואיים להם זכאים משפחות הפגים לקבל בקהילה, והינם הכרחיים וחיוניים להתפתחותו. מטרת החוזר היא שמירת רצף טיפולי בפג במעבר מאשפוז לקהילה וקביעת המעקב הנדרש אחר היילודים במסגרת קופות החולים ובמכונים להתפתחות הילד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה