Stroke

הנחיות חדשות לטיפול באירוע מוחי מרחיבות את אפשרות תרומבקטומי לעד 24 שעות מהופעת התסמינים (Stroke)

הנחיות חדשות לטיפול באירוע מוחי אקוטי כוללות קריטריוני בחירת חולים לטיפול אנדווסקולארי מכאני עד 24 שעות לאחר תסמיני אירוע מוחי. ההנחיות החדשות פורסמו בעת כנס ה-International Stroke Conference ובכתב העת Stroke ומהוות שינוי משמעותי בטיפול באירועים מוחיים מאז פורסמו ההנחיות האחרונות בנושא.

על-פי ההנחיות העדכניות, יש לשקול התאמה לטיפול תרומבקטומי בתוך שש שעות מהופעת אירוע מוחי במידה והחולים עונים על הקריטריונים הבאים:

·       מדד mRS (Modified Rankin Scale) לפני אירוע מוחי של 0-1 נקודות.

·       חסימה של עורק תרדמה פנימי או מקטע M1 של Middle Cerebral Artery.

·       גיל מעל 18 שנים.

·       מדד NIHSS של 6 נקודות ומעלה.

·       מדד Alberta Stroke Program Early CT Score של 6 נקודות ומעלה.

ההבדל מהמלצות קודמות נוגע לכך שחולים שאינם מתאימים למתן תוך-ורידי של tPA (Tissue Plasmingoen Activator) עשויים כעת להתאים לתרומבקטומיה מכאנית בתוך שש שעות.

לאור ממצאי מחקר DEFUSE-3 ומחקר שני בשם DAWN, ההנחיות החדשות ממליצות על תרומבקטומי לחולים נבחרים 6-16 שעות לאחר האירוע  המוחי.

על-בסיס תוצאות מחקר DAWN, הפרוצדורה סבירה בחולים בתוך 16-24 שעות לאחר אירוע מוחי. על-מנת להתאים להסרה מכאנית של קריש הדם עד 24 שעות לאחר אירוע מוחי, על החולים לענות על קריטריונים ברורים.

החוקרים מציינים כי לא ניתן לקבוע כמה חולים ייהנו מההמלצה להרחבת מסגרת הזמן לטיפול תרומבקטומיה מכאנית עד 24 שעות מהופעת אירוע מוחי.

לדברי הכותבים, יש מצבים בהם tPA בכל זאת נדרש במידה וחלפו מ-4.5 שעות מהופעת האירוע המוחי עדיין מומלץ מתן tPA מאחר ולעיתים עשוי להיות יעיל ולהביא להמסת הקריש ולחסוך את הצורך בהסרה מכאנית של קריש הדם. יש לקחת בחשבון כי בחולים נבחרים ייתכן וניתן יהיה לשלב תרומבקטומי מכאנית עם מתן tPA.

ההנחיות גם מאמצות חלק מהשינויים בטיפול ביתר לחץ דם. בעיקר, מסבירים הכותבים, הובן כי ניתן להתיר לחץ דם גבוה מיד לאחר האירוע המוחי. במידה ולחץ הדם עומד על 220/120 מ”מ כספית ומעלה והחולה לא קיבל tPA או טיפול אנדו וסקולארי, ואין סיבה אחרת להפרחתת לחץ הדם, אין תועלת בהפחתת לחץ הדם.

המלצה נוספת נוגעת לשימוש ב-Intermittent Pneumatic Compression בכל החולים הלא-ניידים לאחר אירוע מוחי למניעת פקקת ורידים עמוקים ותסחיף ריאתי. הם מציינים כי בעוד שנוגדי-קרישה עשויים להפחית את הסיכון לתסחיף ריאתי, קיים סיכון לדימום באתר אחר בגוף. התועלת הכוללת של מדללי דם אינה ברורה.

המלצה מעודכנת נוספת נוגעת לרה-וסקולריזציה של עורקי התרדמה. כאשר ישנה התוויה לרה-וסקולריזציה למניעה שניונית בחולים עם אירוע מוחי מינורי וללא-הגבלה (מדד mRS של 0-2 נקודות), מדובר בפעולה סבירה בתוך 48 שעות ושבעה ימים מהאירוע הראשוני, במקום לדחות טיפול במידה ואין התוויות-נגד לרה-וסקולריזציה מוקדמת.

Stroke. Published online January 24, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה