Stroke

ע”פ מחשבון הערכת סיכון חדש ניתן לוותר על טיפול תרופתי מניעתי בקרב כ-12 מיליון אמריקאים (Annals of Internal Medicine )

נוסחת חישוב הערכת סיכון חדשה לאירועים קרדיווסקולריים מדגימה תוצאות מדוייקות יותר מהמחשבונים הקיימים, כשלתוצאות החדשות עשויות להיות השלכות משמעותיות באשר למתן טיפול באמצעות אספירין, סטטינים ותרופות ליתר לחץ דם.

ע”פ המאמר ב-Annals of Internal Medicine שהציג את המחשבון החדש , השיפור בדיוק מפחית הערכת יתר של סיכון וצורך בטיפולים לא נחוצים.

ע”פ המחברים, כ-11.8 מיליון אמריקאים שהמחשבונים הנוכחיים הגדירו אותם כבעלי סיכון קרדיווסקולרי גבוה יקבלו דירוג של סיכון נמוך יותר, וכתוצאה מכך תהיה ירידה משמעותית של כמות האנשים שלהם מומלץ ליטול סטטינים, אספירין ותרופות להורדת יל”ד.

מחברי המאמר שפיתחו את המחשבון החדש בחנו אותו באמצעות חלוקה אקראית של אוכלוסיית היעד לשני עוקבות: אחת לצורך בניית המחשבון, והשנייה לצורך תיקופו.

החוקרים עשו שימוש בשני מודלים לצורך פיתוח המחשבון החדש. הראשון התבסס על נתוני קבוצת העוקבה ללא שימוש בטכניקות סטטיסטיות חדשות. מודל זה לא נמצא כמשיג שיפור בדיוק החיזוי בהשוואה למחשבון הערכת הסיכון מ-2013 הנמצא כעת בשימוש.

הוורסיה השנייה כללה מאגרי מידע חדשים יותר ומודל סטטיסטי חדש המוכר כ”רשת אלסטית” אשר משתמשת ביכולות לימוד מכונה אשר מפיקה תבניות מתוך קבוצות עוקבה, לומדת מטעויות ומעדכנת את עצמה.

במאמר מערכת נלווה מציינים המחברים שבהשוואה למחשבון מ-2013, המחשבון החדש מגדיר באופן נכון מחדש 13 אנשים שלא חוו אירוע קרדיווסקולרי במסגרת השתייכותם לקבוצת הסיכון הנמוך (סיכון קטן מ-7.5% לאירוע קרדיווסקולרי לאורך 10 שנים) לעומת אדם אחד ששוייך לקבוצת הסיכון הנמוך וחווה אירוע קרדיווסקולרי.

הם מסבירים שהמשמעות היא חיסכון בחשיפה לא נחוצה לטיפות תרופתי כרוני עבור 13 מתוך 14 מטופלים, במחיר של “פספוס” מטופל אחד אשר יעבור אירוע בכל זאת.

כאשר מגדירים סיכון נמוך באופן שמרני יותר (פחות מ-5% סיכון לאירוע ב-10 שנים) היחס הזה משתפר ל-23:1 , וכאשר ההגדרה ליברלית יותר (פחות מ-10% סיכון לאירוע ב-10 שנים) היחס עולה ל-8:1 .

Ann Intern Med. Published online June 5, 2018.  AbstractEditorial

לכתבה במדסקייפ

הערת המערכת: כדי להחליט אם אכן יש מקום לעבור למחשבון החדש יש לבחון אם הנזק (שאותו אפשר למדוד בפגיעה באיכות חיים בשל תופעות לוואי , ובעלויות טיפול תרופתי) מחשיפה מיותרת לטיפול עולה על הנזק (פגיעה באיכות חיים ו/או תמותה, ועלות הטיפול באירוע קרדיווסקולרי) של אירוע קרדיווסקולרי שניתן היה למניעה.

בעידן שבו עלויות הטיפול התרופתי זניחות למדי (כל התרופות במשפחות אלה הן כבר גנריות) , ובהיותן תרופות בטוחות יחסית, לא בטוח שהחיסכון בחשיפה של 8-23 מטופלים לטיפולים אלה יעלה על הנזק של אירוע קרדיווסקולרי בודד שעלול להיות מאוד משמעותי מבחינה בריאותית (לרבות תמותה ו/או נכות) ובעל עלות טיפול גבוהה (פרוצדורה + המשך טיפול אחזקה).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • הבדלים מגדריים וגורמים המנבאים תמותה באשפוז בחולים עם תסמונת טקצובו (Int J Cardiol)

    הבדלים מגדריים וגורמים המנבאים תמותה באשפוז בחולים עם תסמונת טקצובו (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שתסמונת טקצובו נפוצה יותר בנשים, ישנם הבדלים מגדריים בתוצאות הקליניות של מחלת לב זו. דום לב והלם קרדיוגני ללא תמיכה מכאנית זמנית זוהו כגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר של תמותה באשפוז של גברים. הלם קרדיוגני עם תמיכה מכאנית […]

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • בדיקת Copeptin עשויה לסייע בקביעת סוג אוטם לבבי או נזק לשריר הלב (Int J Cardiol)

    בדיקת Copeptin עשויה לסייע בקביעת סוג אוטם לבבי או נזק לשריר הלב (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הערכת רמות Copeptin בדם עשויה לסייע בהבחנה בין אוטם לבבי מסוג 1 לעומת נזק לשריר הלב או אוטם לבבי מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה חשיבות רבה להבחנה מהימנה ומהירה בין סוגי אוטם לבבי עקב קריש דם (אוטם לבבי מסוג 1) […]

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה