Stroke

מהו המשך האופטימאלי של טיפול נוגד-טסיות כפול לאחר אירוע מוחי קל או TIA? (מתוך JAMA Neurol)

טיפול בחולים לאחר אירוע מוחי קל או TIA (Transient Ischemic Attack) בסיכון גבוה בתוך 24 שעות ולמשך 21 ימים במשלב נוגדי-טסיות הכולל Clopidogrel ואספירין הוביל לתוצאות טובות יותר, בהשוואה לטיפול באספירין בלבד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology.

החוקרים אספו נתונים אודות למעלה מ-10,000 מטופלים שלקחו חלק במחקרי CHANCE ו-POINT, שני מחקרים בהם נבחן משלב אספירין עם Clopidogrel אל מול אספירין בלבד.

במחקר CHANCE (Clopidogrel in High-Risk Patients with Acute Nondisabling Cerebrovascular Events) הודגמה ירידה של 32% בסיכון להישנות אירוע מוחי בקרב חולים סינים שטופלו בתוך 24 שעות במשלב אספירין עם Clopidogrel, בהשוואה למטופלים באספירין בלבד. המחקר גם לא הדגים עליה בסיכון לסיבוכי דמם.

במחקר POINT (Platelet-Oriented Inhibition in New TIA and Minor Ischemic Stroke) גם הודגמה עדיפות לטיפול נוגד-טסיות משולב, בהשוואה לאספירין בלבד באוכלוסיה בינלאומית של חולים. עם זאת, תועדה עליה בסיכון לאירועי דמם מג’ורי ועלה חשש מפני הסיכון לדימומים בעקבות טיפול משולב בנוגדי-טסיות.

מבין 10,051 משתתפים שלקחו חלק בשני המחקרים, 5,016 חולקו באקראי לטיפול משולב ו-5,035 טופלו באספירין בלבד. כ-65% מהחולים חוו אירוע מוחי מינורי ו-35% היו לאחר TIA.

לאחר 90 ימים, 6.5% מהחולים תחת טיפול כפול, לעומת 9.1% מאלו תחת אספירין בלבד פיתחו אירוע מוחי איסכמי או המורגי חדש (יחס סיכון מתוקן של 0.70, p<0.001). ממצאים אלו נותרו דומים כאשר החוקרים לקחו בחשבון טיפול בתרופות לאיזון פרופיל השומנים או לחץ הדם (יחס סיכון של 0.70, p<0.001).

סך כולל של 0.6% מאלו שנטלו את הטיפול המשולב חוו אירוע דמם מג’ורי, זאת בהשוואה ל-0.4% מאלו תחת אספירין בלבד (יחס סיכון מתוקן של 1.59) וההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

שיעור אירוע דמם מינורי לאחר 90 ימים היה גם כן גבוה יותר בקבוצת הטיפול המשולב, 1.9% לעומת 0.9%, בהתאמה (יחס סיכון מתוקן של 2.01, p<0.001). לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בשיעור אירועים מוחיים המורגיים או מקרי תמותה מכל-סיבה.

החוקרים מדווחים כי מניתוח סיכון-תועלת של טיפול נוגד-טסיות כפול, תוך הערכת ההשפעה המגנה מפני אירועים איסכמיים מג’וריים אל מול הסיכון לדימומים מג’וריים, עלה כי משך הטיפול האופטימאלי עמד על 3 שבועות. לדוגמא, במהלך 21 הימים הראשונים התועלת של הטיפול המשולב, בהשוואה לאספירין בלבד, הייתה הגדולה ביותר, עם שיעור אירועים איסכמיים מג’וריים של 5.2% עם משלב אספירין ו-Clopidogrel, בהשוואה ל-7.8% בקבוצת הטיפול באספירין בלבד (יחס סיכון מתוקן של 0.66).

בחולים עם אירוע מוחי איסכמי מינורי ו-TIA בסיכון גבוה תועדה תועלת לטיפול המשולב. מניתוח הנתונים עלה כי 21 ימי טיפול מהווים את המשך האופטימאלי למתן טיפול נוגד-טסיות כפול במקרים אלו, לאחר שנמצא כי משך טיפול זה הוביל לתועלת הגדולה ביותר במונחים של הפחתת אירועים איסכמיים ולסיכון נמוך לאירועי דמם.

JAMA Neurol. Published online August 19, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה