Thyroid Disorders

היפותירואידיזם על-רקע טיפול אונקולוגי מלווה בשיפור הישרדותי (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ATA)

בחולים עם ממאירות מתקדמת שאינה של בלוטת התריס ומפתחים תת-פעילות של בלוטת התריס במהלך הטיפול לממאירות במעכבי טירוזין קינאז תועדה הישרדות טובה יותר משמעותית, בהשוואה למטופלים עם תפקודי תריס תקינים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, אשר הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Thyroid Association.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 1,120 מבוגרים עם ממאירות מתקדמת, שאינה של בלוטת התריס, שקיבלו טיפול במעכבי טירוזין-קינאז בין 2000-2017 והשלימו בדיקות להערכת תפקודי תריס. לאחר הוצאת חולים עם סרטן בלוטת תריס ואלו עם מחלה קיימת של בלוטת התריס, נותרו 538 חולים שנכללו במחקר.

מבין החולים, ב-321 תועדו רמות תקינות של תפקודי תריס; 144 חולים (27%) פיתחו היפותירואידיזם גלוי עם טיפול במעכבי טירוזין קינאז, שהוגדרו בנוכחות רמות TSH של 10 ומעלה ורמות Free T4 נמוכות; 71 חולים (13%) פיתחו תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס, שהוגדרה בנוכחות רמות TSH של 5-10 יחידות או רמות TSH גבוהות יותר במידה ורמות Free T4 היו תקינות.

במרבית החולים (מעל 95%) תועדה מחלה מתקדמת (שלב III ו-IV) ולא זוהו הבדלים בין הקבוצות במונחי שלב הממאירות, מדד תפקודי או גזע.

החוקרים מדווחים על עליה מובהקת סטטיסטית בהישרדות הכוללת לאורך 14 שנים בקרב אלו שפיתחו תת-פעילות של בלוטת התריס, בהשוואה לחולים שנותרו עם תפקודי תריס מאוזנים, עם תועלת הישרדותית שנותרה לאחר תקנון למשתנים שתועדה בעיקר בקבוצת החולים עם היפותירואידיזם גלוי ולא באלו עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס.

באשר לגורמים שנקשרו עם התפתחות היפותירואידיזם, החוקרים לא זיהו קשר מובהק בין החשיפה המצטברת למעכבי טירוזין קינאז, מספר התכשירים שניתן, גיל או גזע. הגורם המוביל שנקשר באופן בלתי-תלוי עם הסיכון להיפותירואידיזם היה מגדר נקבי (יחס סיכויים של 1.99), בעוד שגורמים שנקשרו עם סיכון מופחת כללו טיפול בתכשירים שאינם מעכבי טירוזין קינאז.

בחולים שטופלו במספר תכשירים ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז תועד סיכוי גבוה יותר להתפתחות היפותירואידיזם בזמן הטיפול בתרופה הראשונית , בהשוואה לתרופה הבאה, והחולים פיתחו היפותירואידיזם לאחר חציון של 85 ימי חשיפה למעכב טירוזין קינאז יחיד ולאחר חציון של 74 ימים עם מספר תכשירים ממשפחה זו.

גורמים שנקשרו עם סיכון מוגבר לתמותה כללו גיל מבוגר בתחילת הדרך וסוגים מסוימים של מחלות ממאירות, דוגמת GIST או סרקומה.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את המנגנון בבסיס ההישרדות המוגברת בחולים המפתחים היפותירואידיזם גלוי לאחר טיפול במעכבי טירוזין-קינאז.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ATA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה