Urinary Tract Infections

הערכת התועלת של Fosfomycin כנגד חיידקים מייצרי ESBL בדרכי השתן (Antimicrobial Agents and Chemotherapy)

במאמר שפורסם במהלך חודש פברואר בכתב העת Antimicrobial Agents and Chemotherapy מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי )  Fosfomycin monurol rafa )  הינו טיפול יעיל כנגד מרבית החיידקים במערכת השתן בעלי עמידות לתרופות אנטיביוטיות רבות.

לדברי החוקרים, חלה עליה בשיעורי בידוד חיידקים מייצרי ESBL (Extended-Spectrum-β-Lactamase) בדרכי השתן, הן בקרב מאושפזים והן בקרב חולים בקהילה. מהערכות ארציות עולה כי חלק גדול מחיידקי Escherichia coli, החיידק האחראי למרבית הזיהומים בדרכי השתן, עמידים כיום למרבית התרופות האנטיביוטיות הפומיות, כולל פלאורוקוינולונים, Trimethoprim-Sulfamethoxazole ותרופות ממשפחת ביתא-לקטאם. אפשרווית הטיפול במצבים אלו הן מוגבלות, ולכן בחירת הטיפול האמפירי מהווה אתגר עבור הרופאים.

סקרים קודמים מצאו כי Fosfomycin, הניתן במתן פומי, פעיל כנגד 85-100% מחיידקי MDR (Multidrug Resistant) בדרכי השתן. מרבית המחקרים הללו התמקדו בחיידקי E. coli, ואין נתונים רבים אודות הפעילות של Fosfomycin כנגד הספקטרום המלא של חיידקי MDR בדרכי השתן. הבנת שיעורי העמידות עשויה לסייע בהתאמת הטיפול ב- Fosfomycin לשיפור דיוק טיפול אמפירים במצבים אלו, שכן תוצאות רגישות החיידקים לטיפול אנטיביוטי אינן זמינות באופן רוטיני.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את השכיות של עמידות ל- Fosfomycin בקרב חיידקים בדרכי השתן המייצרים ESBL, על-בסיס נתונים שנאספו בין השנים 2010-2013, ולתאר את דפוסי העמידות של החיידקים הללו לתרופות אנטיביוטיות שונות.

החוקרים בחנו 204 דגימות שתן עם בידוד חיידקי MDR. מבין אלו, 120 (58.8%) היו של חיידקי E. coli, 71 (34.8%) היו של זני Klebsiella, 5 (2.5%) היו של זני Pseudomonas ו-8 (3.9%) של חיידקים אחרים.

העמידות הכוללת ל- Fosfomycin עמדה על 21.6% (44/204 חיידקים). לחיידקי E. coli שיעורי העמידות ל- Fosfomycin היו נמוכים יותר משמעותית (4.2%), בהשוואה לזני Klebsiella (46.4%). שיעור הבידודים העמידים ל- Fosfomycin עלה בין השנים 2010 עד 2013, מ-17.0% ל-25.5%, אך עליה זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית.

מבין 204 החיידקים שבודדו מדרכי השתן, 83.3% היו עמידים לפלאורוקוינולונים, 63.7% היו עמידים ל-Trimethoprim-Sulfamethoxazole. Nitrofurantoin היה הטיפול הפומי הכי יעיל בפאנל רגישות רוטיני, עם שיעורי עמידות של 36%. מבין כלל 147 החיידקים המייצרים ESBL עם פאנל רגישות מלא, 21.1% מהחיידקים היו עמידים לכל התרופות הפומיות. מבין אלו, 10 בידודים (32%) היו עמידים גם ל- Fosfomycin; בכל המקרים הללו מדובר היה בחיידקים מזן Klebsiella.

החוקרים לא זיהו קשר בין הסבירות לעמידות ל- Fosfomycin של חיידקי E. coli ו-Klebsiella ובין עמידות לתרופות פומיות אחרות. מבין חיידקי E. coli עמידים לפלאורוקוינולונים או Trimethoprim-Sulfamethoxazole, שיעורי עמידות נלווית ל- Fosfomycin היו נמוכים יחסית, עם שיעור של 5% לכל תרופה. מנגד, מבין חיידקי Klebsiella עמידים לפלאורוקוינולונים או Trimthoprim-Sulfamethoxzole, מחצית היו עמידים ל- Fosfomycin.

ממצאי המחקר מספקים הערכה של פעילות Fosfomycin בחולים עם חיידקים בדרכי השתן המייצרים ESBL ומסייעים בהתאמת הטיפול האמפירי הטוב ביותר לזיהומים אלו.

Antimicrobial Agents and Chemotherapy, February 2016

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה