VTE=venous thromboembolism

אלגוריתם חדש עשוי לסייע באבחנת תסחיף ריאתי בנשים הרות (Ann Intern Med)

פרוטוקול להערכת הסבירות לפני-בדיקה, בדיקת D-Dimer ובדיקת הדמיה עשויה להיות בטוח ויעיל לאבחנת תסחיף ריאתי בנשים הרות, כך עולה מתוצאות מחקר רב-מרכזי, בינלאומי, חדש, שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

מטרת המחקר הפרוספקטיבי הייתה לאשר את התוקף של גישה אבחנתית בנשים הרות עם חשד לתסחיף ריאתי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, בינלאומי, להערכת הגישה האבחנתית המבוססת על הערכת הסבירות הקלינית לפני-בדיקה, בדיקת D-Dimer ברגישות גבוהה, בדיקת אולטרה-סאונד של שתי הגפיים התחתונות ובדיקת CTPA (Computed Tomography Pulmonary Angiography).

המחקר כלל נשים הרות עם חשד קליני לתסחיף ריאתי בחדרי מיון של 11 מרכזים בצרפת ושוויץ, בתקופה שבין אוגוסט 2008 ועד יולי 2016.

החוקרים שללו תסחיף ריאתי בנשים עם סבירות קלינית לפני-בדיקה בדרגה נמוכה או בינונית ובדיקת D-Dimer שלילית. כל היתר השלימו בדיקת אולטרה-סאונד של הגפיים התחתונות ובמידה והתוצאות היו שליליות, הופנו לבדיקת CTPA. מיפוי זילוח-איוורור בוצע במידה ותוצאות בדיקת CTPA לא היו אבחנתיות. אבחנה של תסחיף ריאתי נשללה במידה ותוצאות הבירור האבחנתי היו שליליות ונשים הרות ולא-מטופלות היו במעקב קליני לאחר שלושה חודשים.

התוצא העיקרי של המחקר היה אירוע תרומבואמבולי ורידי מוח במהלך שלושה חודשי מעקב.

במסגרת המחקר השלימו החוקרים הערכה של 441 נשים להתאמה למחקר וכללו בסופו של דבר 395 נשים. מבין אלו, אבחנה של תסחיף ריאתי תועדה ב-28 נשים (7.1%) (פקקת ורידים עמוקים פרוקסימאלית זוהתה באולטרה-סאונד בשבע נשים, תוצאת בדיקת CTPA הייתה חיובית ב-19 נשים וסבירות גבוהה לתסחיף ריאתי במיפוי תועדה בשתי נשים.

אבחנה של תסחיף ריאתי נשללה ב-367 נשים, כולל 46 נשים בהן הסבירות הקלינית הייתה נמוכה ובדיקת D-Dimer הייתה שלילית, 290 נשים עם תוצאה שלילית בבדיקת CTPA, 17 נשים עם סבירות תקינה או נמוכה במיפוי וב-14 נשים האבחנה נשללה מסיבות אחרות.

במהלך המעקב קיבלו 22 נשים טיפול ממושך בנוגדי-קרשיה, בעיקר בשל אירוע תרומבואמבולי ורידי קודם. שיעור האירועים התרומבואמבוליים התסמיניים עמד על 0% בקרב נשים לא-מטופלות, לאחר שלילת תסחיף ריאתי על-בסיס תוצאות שליליות של הבירור האבחנתי.

החוקרים כותבים כי הגישה האבחנתית המבוססת על הערכת סבירות קלינית, מדידת D-Dimer, בדיקת אולטרה-סאונד של הגפיים התחתונות ובדיקת CTPA, עשויה לשלול בבטחה אבחנה של תסחיף ריאתי בנשים הרות.

Ann Intern Med 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה