Vascular Disorders

השוואת תוצאות גישות טיפול שונות לדליות (N Engl J Med)

אבלציה באמצעות לייזר וניתוח של דליות הובילו לשיפור דומה באיכות החיים של החולים, בעוד שלהזרקת קצף (סקלרותרפיה) הייתה השפעה קטנה יותר, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי חדש, שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. יתרה מזאת, מבין שלוש האפשרויות, אבלציה באמצעות לייזר הייתה הכי משתלמת מבחינת עלות-תועלת.

להערכת איכות החיים ומאזן עלות-תועלת על-רקע טיפול לדליות, החוקרים השוו את ההתערבויות במחקר רב-מרכזי, אקראי, גדול, בשם CLASS (Comparison of Laser, Surgery, and Foam Sclerotherapy).

מדגם המחקר כלל 798 חולים מ-11 מרכזים בבריטניה, אשר חולקו באקראי לאחד משלוש קבוצות הטיפול לדליות תסמיניות. בכל המקרים תועדה עדות לדליות בקוטר של מעל 3 מ”מ וריפלוקס של וריד הספנה הגדול או ורידי הספנה הקטנים של למעלה משניה אחת, כפי שנקבע בבדיקת דופלקס אולטרה-סאונד.

חמש שנים לאחר תחילת המחקר, 595 חולים השלימו את שאלון AVVQ (Aberdeen Varicose Vein Questionnaire), שאלון EuroQol EQ-5D ו-Medical Outcomes Study 36-Item Short-Form Health Survey (SF-36) להערכת התוצא העיקרי, אשר כלל 162 חולים בקבוצת טיפול לייזר, 219 חולים בקבוצת טיפול סקלר ותרפיה ו-214 חולים בקבוצת ההתערבות הניתוחית.

בכל הקבוצות תועד שיפור מתחילת המחקר בארבעת המדדים להערכת איכות החיים לאחר חמש שנים. עם זאת, מדדי AVVQ העידו על איכות חיים טובה יותר (מדדים נמוכים יותר) בקרב אלו לאחר טיפולי לייזר וניתוח, בהשוואה לקבוצת סקלרותרפיה. בהערכת איכות החיים לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות.

ניתוח סטטיסטי להערכת מאזן עלות-תועלת הדגים תוצאות שנטו לטובת טיפול לייזר; התוצאות תאמו להערכות קודמות עליהן דיווחו החוקרים. הם כתבו כל טיפול לייזר שבוצע תחת הרדמה מקומית לווה בסבירות של 77% להיות משתלם מבחינת מאזן עלות-תועלת עד לנכונות לתשלום מקסימאלי של 28,433 דולרים. הערכת עלות-תועלת של ניתוח לעומת סקלרותרפיה הייתה פחות ודאית.

באשר לתוצאים המשניים, החוקרים לא זיהו הבדלים מג’וריים בין הקבוצות בתתי-מדדים של SF-36 או מדדי EQ-5D. מרבית החולים בכל הקבוצות דיווחו כי היו מוכנים לעבור פרוצדורה חוזרת והיו ממליצים על הפרוצדורה לאחרים.

לאחר חמש שנים, שיעורי העדר דליות עמדו על 58% בקרב חולים לאחר טיפול לייזר, 54% מאלו לאחר ניתוח ו-47% מהחולים לאחר סקלרותרפיה. השיעורים המקבילים של חולים שנדרשו לטיפול נוסף עמדו על 11%, 7% ו-14%, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בהערכת הגישות השונות לטיפול בדליות, איכות החיים חמש שנים לאחר הטיפול הייתה טובה יותר בעקבות טיפולי לייזר או ניתוח, בהשוואה להזרקות קצף. מאזן עלות-תועלת הטוב ביותר תועד לאחר אבלציה באמצעות לייזר.

N Engl J Med. Published online September 4, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה