משפחה

מעקב ביתי אחר לחץ-הדם מהווה צפי טוב יותר לארוע קרדיו-ווסקולרי ממעקב במרפאה בקרב חולים מבוגרים הסובלים מיתר לחץ-דם (JAMA)

תוצאות מעקב לחץ הדם הביתיות מהוות פרוגנוזה קרדיו-ווסקולרית טובה יותר ממדידות המעקב אחר לחץ-הדם במרפאות הכלליות בקרב חולים מגיל 60 שנים ומעלה המקבלים טיפול נגד יתר לחץ-דם.

במחקר זה בדקו החוקרים את יכולת החיזוי של מדידות לחץ הדם (BP) שהושגו בבית ובמרפאה הכללית במשך 3.2 שנים בממצוע בקרב קבוצה קוהורטית של 4,939 נבדקים המקבלים טיפול נגד יתר לחץ-דם, מתוכם 48.9% גברים וגילם הממוצע 70 שנים.  

נקודת הסיום העיקרית שנקבעה היתה מוות מארוע קרדיו-ווסקולרי, ונקודות הסיום המשניות היו שיעור התמותה הכללי, ושיעור התמותה המשולב מארועים קרדיו-ווסקולריים, התקף לב שאיננו סופני, שבץ שאיננו סופני, התקף איסכמי חולף, אנגינה או כשל לבבי הדורשים אישפוז, אנגיו-פלסטיקה קורונרית טרנס-לומינלית דרך העור, או ניתוח מעקפים. החוקרים הגדירו לחץ-דם מבוקר כלחץ בעל ערכים של לפחות 140/90mmHg במדידות המרפאה ושל 135/85mmHg במדידות הביתיות.

באופן כללי, 6.57% מן הנבדקים חוו לפחות ארוע קרדיו-ווסקולרי אחד במהלך המעקב.

אחרי התאמה לגיל, למין, לקיום ארוע קרדיו-ווסקולרי קודם, לעישון, לקצב הלב, לסוכרת, וליתר כולסטרול, מצאו החוקרים כי במודל המדידות הביתיות כל עליה בשיעור של 10mmHG ב-BP הסיסטולי העלתה את הסיכון לארוע קרדיו-ווסקולרי ב-17.2%, וכל עליה בשיעור של 5mmHG ב-BP הדיאסטולי העלתה את הסיכון ב-11.7%. בהתבסס על מדידות ה-BP שבוצעו במרפאה לא נמצאו עליות אלה בערכי ה-BP הסיסטולי והדיאסטולי קשורות משמעותית לעליה בסיכון להתרחשות ארוע קרדיו-ווסקולרי.

אנליזה רבת-משתנים מוצאת כי בהשוואה לחולים שבהם מדידות BP תקינות בבית ובמשרד, יחס הסיכון הוא 1.96 לארוע קרדיו-ווסקולרי בקרב חולים שבהם נמצא BP גבוה בשימוש בשני סוגי המדידה, ו-1.18 עבור חולים בעלי לחץ דם מוגבר במרפאה ותקין בבית. באופן יחסי, בחולים עם לחץ דם שנמצא תקין במרפאה ומוגבר במדידות הביתיות נמצא יחס סיכון של 2.06. החוקרים לא מצאו קשר בעל משמעות בין BP ובין התמותה מארועים קרדיו-ווסקולרים או התמותה הכללית.

החוקרים מדווחים כי באוכלוסית הנבדקים המבוגרת שבה בוצע המחקר כשלו מדידות BP שבוצעו במרפאה מלזהות 13% מהחולים שבהם יתר לחץ-דם במרפאה אך לא בבית כבעלי פרוגנוזה טובה, ו-9% מהחולים בעלי יתר לחץ בבית אך לא במרפאה כבעלי פרוגנוזה גרועה. החוקרים מסכמים כי ממצא זה מעיד כי מעקב אחר החולים המקבלים טיפול נגד יתר לחץ-דם חייב לכלול מדידות עצמיות ביתיות של BP.    


JAMA 2004;291:1342-1349.

לידיעה ב-doc’s guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה