משפחה

סגנון חיים בריא מפחית את הסיכון לתמותה עשר שנתית ביותר מחצי באוכלוסיה מבוגרת (JAMA )

סגנון חיים בריא הכולל תזונה ים תיכונית (הרבה ירקות ופירות), המנעות מעישון, צריכה מתונה של אלכוהול, ופעילות גופנית – בקרב אוכלוסיה בוגרת בגילאים 70-90 מפחיתה תמותה מכל סיבה שהיא באופן משמעותי ביותר. כך עולה ממחקר החדש המוצג היום ב-JAMA .

הנתונים אולי לא מפתיעים אבל ודאי מעודדים ומחזקים את הגישה המקובלת הקוראת לשינוי בסגנון חיים.

המחקר שנקרא  HALE  – The Healthy Ageing: a Longitudinal study in Europe  התקיים ב-11 מדינות באירופה וכלל 1507 גברים ו-832 נשים, בריאים בגילאים שבין 70 ל-90 כאשר המעקב אחרי המשתתפים בוצע בין השנים 1988 ל-2000.

התוצאה המרכזית שנבדקה הייתה שיעור התמותה במהלך 10 שנים מכל סיבה, וכן מוות על רקע טרשת עורקים , מחלות לב וסרטן.

במהלך המעקב 935 מתוך המשתתפים נפטרו, מהם 371 על רקע מחלות קרדיווסקולריות, 233 מסרטן ו-145 מכל סיבה אחרת ועוד 186 מסיבה לא ידועה.

למשתתפים שהיו במשטר של דיאטה ים תיכונית הסיכון היחסי לתמותה היה 0.77 , למבצעים פעילות גופנית יחס סיכון יחסי של 0.63, ללא מעשנים 0.65 ולצורכים מעט אלכוהול 0.78 . יחסי הסיכון היו לאחר התאמה של גיל, מין, השכלה, BMI  וגורמים נוספים.

תוצאות דומות התקבלו כאשר נבחן הסיכון לתמותה ממחלת לב עורקית, מחלות קרדיווסקולריות וסרטן – בנפרד.

שילוב של כל 4 סגנונות החיים המומלצים (דיאטה ים תיכונית, פעילות גופנית, צריכה מתונה של אלכוהול, המנעות מעישון) הפחית את הסיכון היחסי לתמותה מכל סיבה ל-0.35.

בסה”כ, ניתן לאמר שחוסר הקפדה על סגנון חיים בריא היה קשור ל-60% מכל מקרי התמותה, 64% מכל מקרי התמותה של מחלות לב עורקיות, 61% ממחלות קרדיווסקולריות, ו-60% ממקרי התמותה מסרטן.

החוקרים מסיקים איפוא שבין מבוגרים בגילאים 70-90 הקפדה על סגנון חיים בריא הכולל תזונה ים תיכונית, המנעות מעישון, פעילות גופנית, וצריכה מתונה של אלכוהול קשורה להפחתה של יותר מ-50% בסיכון לתמותה עשר שנתית, מכל סיבה.

JAMA. 2004;292:1433-1439. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה