דיאטה ים תיכונית מפחיתה שכיחות של סינדרום מטבולי (JAMA )

דיאטה ים תיכונית עשוייה להפחית שכיחות של סינדרום מטבולי ומחלות קרדיווסקולריות הקשורות לסינדרום. כך עולה ממחקר המתפרסם כעת ב-JAMA אשר בחן את השפעות הדיאטה הים תיכונית, בהשוואה לדיאטה מאוזנת חליפית בקרב 180 מטופלים עם סינדרום מטבולי.

המחקר כלל 99 גברים ו-81 נשים שכולם אובחנו כבעלי סינדרום מטבולי בהתאם להגדרות של ה-Adult Treatment Panel III .

קבוצת ההתערבות כללה 90 משתתפים שקיבלו הדרכה ותמיכה לתזונה המבוססת על דיאטה ים תיכונית, שכללה צריכה מוגברת של דגנים, פירות, ירקות, אגוזים ושמן זיית. בקבוצת הבקרה שמנתה גם 90 משתתפים ההנחייה הייתה לבצע דיאטה מאוזנת שכללה צריכת פחמימות בשיעור של 50-60% , חלבונים בשיעור של 15%-20% ושומנים מתחת ל-30% מכלל הקלוריות היומיות.

החוקרים עקבו אחר שתי הקבוצות במשך שנתיים ומדדו את צריכת המזונות, מדד תפקוד אנדותלי שחושב לפי רמות לחץ דם, אגרגציה של טסיות דם לפי תגובה ל-אל-ארגינין, רמות ליפידים וסוכר, רגישות לאינסולין, CRP , אינטרלוקינים (IL-6 , IL-7 ו-IL 18 ).

לאחר שנתיים נמצא שבקבוצת הדיאטה הים תיכונית הייתה צריכה עשירה יותר בשומן לא רווי, וסיבים תזונתיים, וכן יחס נמוך יותר של חומצת שומן אומגה 6 לאומגה 3 . צריכת הפירות, ירקות , אגוזים (274 ג’ ליום) דגנים (103 ג’ ליום)  ושמן זיית (8 ג’ ליום) הייתה משמעותית גבוהה יותר מאשר בקבוצת הבקרה.

שיעור הפעילות הגופנית עלה בשתי הקבוצות בכ-60% ללא הבדל סטטיטי ביניהן. משקל הגוף הממוצע פחת בקבוצת ההתערבות ב-4 ק”ג לעומת 1.2 ק”ג בקבוצת הבקרה.

גם ברמת ה- CRP , ה-IL-6 , ה-IL-7 וה-IL18 הייתה ירידה מובהקת גדולה יותר בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הבקרה, וכן גם בתנגודת האינסולין.

תוצאת התפקוד האנדותלי השתפרה בקבוצת ההתערבות ב-1.9 נק’ לעומת 0.2 בלבד בקבוצת הבקרה.

לאחר שנתיים של מעקב ל-40 משתתפים בקבוצת הדיאטה הים תיכונית (מתוך 90) עדיין היו ערכים המעידים על קיומו של סינדרום מטבולי, לעומת 78 משתתפים בקבוצת הבקרה.

החוקרים מסכמים שדיאטה ים תיכונית עשוייה להיות אפקטיבית בהפחתת השכיחות של סינדרום מטבולי, והורדת הסיכון הקרדיווסקולרי בהתאם.

JAMA. 2004;292:1440-1446

הערת המערכת: לנו ולמטופלינו החיים במזרח התיכון ממילא צריך להיות קל ופשוט יותר לאמץ את הדיאטה הים תיכונית כדרך חיים…את תוצאות המחקר הזה חשוב שנציג ונסביר לכל מטופלינו:  בעלי הסינדרום המטבולי, או כאלה שנמצאים בסיכון לפתח אותו…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה