סיכון מוגבר לאינטראקציות בין-תרופתיות בחולי סרטן (J Oncol Pract)

שילוב תרופות שונות מלווה לעיתים באינטראקציה בין-תרופתית, כאשר בחלק מהמקרים הדבר מוביל להשפעה מזיקה, ובחולי סרטן סיכון מוגבר לאינטראקציות בין-תרופתיות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת Journal of Oncology Practice.

במדגם המחקר שכלל 149 חולים עם סרטן, 36 אינטראקציות בין-תרופתיות בעלות חשיבות קלינית תוארו ב-26 חולים (17.4%) ובכל המקרים נדרש שינוי של הטיפול. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי שכלל חולים אמבולטוריים שטופלו בתרופות פומיות או תוך-ורידיות במרכז אחד בקוסטה-ריקה, במטרה לזהות אינטראקציות בין צמחי מרפא ותרופות בעלות חשיבות קלינית, שיובילו להתערבות.

כל המשתתפים השלימו שאלונים בנוגע לטיפול תרופתי נלווה, כולל תרופות ללא מרשם רופא או צמחי מרפא. מבין 149 המשתתפים, ב-81 (54.4%) תועדו מחלות רקע, כולל לחץ דם גבוה (57 חולים)” סוכרת (21 חולים), היפותירואידיזם (10 חולים) ודיסליפידמיה (8 חולים). חציון מספר מחלות הרקע בכל מטופל עמד על 1.  חציון מספר הטיפולים התרופתיים שניתנו לכל מטופל עמד על 3 תרופות.

למעלה ממחצית מהמשתתפים במדגם נטלו צמחי מרפא במהלך הטיפול לסרטן והחוקרים זיהו 122 אינטראקציות אפשריות בין עשבי מרפא ותרופות.

החוקרים מציינים כי במהלך המחקר תועדו מספר אינטראקציות אפשריות, כאשר ב-2.7% מהמשתתפים תועדו תגובות חריגות אפשריות לטיפול תרופתי כתוצאה מאינטראקציות בין תרופתיות. לדבריהם, שני חולים פיתחו רעילות גבוהה מהצפוי עקב טיפול ב-Methotrexate ו-Ibuprofen יחדיו או שילוב Imatinib עם Acetaminophen; בחולה שלישי מדדי INR עלו על הטווח התרפואיטי כאשר קומדין ניתן בשילוב עם Sorafenib ובחולה רביעי תועדה רמות פניטואין בטווח רעילות לאחר מתן Capecitabine.

בקרב החולים שפיתחו אינטראקציות בין-תרופתיות, פרמקוקינטיקה זוהתה כמנגנון הנפוץ ביותר לאינטראקציה (86.1%), לאחריה פרמקודינמיקה (13.9%).

חולי סרטן רבים מקבלים טיפול למצבים אחרים ולכן אינטראקציות בין-תרופתיות הן איום אמיתי מפני אירועים חריגים משנית לטיפול התרופתי, וכן עשויות גם להשפיע על יעילות הטיפול נגד ממאירות.

חשש נוסף נוגע לאינטראקציה בין טיפול כנגד ממאירות ובין שירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית. סקר גדול מצא כי 47% מהחולים עם סרטן השתמשו בשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, אך מרבית המשיבים (80%) לא שוחחו עם איש צוות רפואי בנושא. עוד עולה מהנתונים כי 70% מהרופאים שנשאלו בנושא טענו כי לא היו וכנים לעקוב אחר השימוש בתכשירים אלו.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות אינטראקציות בין-תרופתיות אמיתיות ואת ההשפעה הכלילית על השירותים הרפואיים.

J Oncol Pract. Published online July 19, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה