סיכום הכנס השני למניעת מחלות לב וכלי דם

“הכנס ה-II למניעת מחלות לב וכלי דם” מבטא את הרצון של משרד הבריאות, 4 הקופות המבטחות וההסתדרות הרפואית בישראל על כל חלקיה, להתמקד במניעת מחלות קרדיווסקולריות.

ההסתדרות הרפואית בישראל, בשיתוף עם ארגוניה השונים, פרסמה בשנת 2000 הנחיות והמלצות לטיפול ולמניעה של מחלות לב כליליות וטרשת העורקים.

הנחיות אלו הובאו לידיעת כלל רופאי ישראל שהתבקשו לפעול לפיהם. מניעת מחלות לב וכלי דם ניתנת לחלוקה בשתי רמות:

1. מניעה באוכלוסיית החולים: אצל אנשים שכבר יש להם ביטוי למחלה, כמו יל”ד או סוכרת, עם וללא נזק קרדיווסקולרי באיברים שונים: לב, מוח, כליות, עם וללא גורמי סיכון אחרים.

 2. מניעה באוכלוסיה בריאה: מניעה אצל צאצאים להורים עם מחלות לב וכלי דם עם שני גורמי סיכון נוספים, אך ללא מחלה או נזק באיברי המטרה.

 בתחום הראשון, נעשתה עבודה משותפת ב- 32 מרפאות של רפואת המשפחה, אשר טיפלו ב- 5,200 חולי יתר לחץ דם, עם וללא גורמי סיכון נוספים.

פרויקט זה – IBPC- Israeli Blood Pressure Control program נועד לבדוק את רמת היישום של מטרות הטיפול המוצהרות בהתאם להמלצות אלה.

 נבדקה רמת יישום ההמלצות באוכלוסייה שהוגדרה מראש כאוכלוסייה בסיכון, מכיוון שכללה רק חולים הסובלים מיתר לחץ דם, אשר אובחנו ע”י רופאי הקהילה.

 מכל מרפאה נבדקה איכות הטיפול של 50 עד 200 חולים הסובלים מיתר לחץ דם, ובסה”כ נכללו כ 5200 חולים בתכנית, מתוכם 42% גברים ו 58% נשים.

 עודף משקל היה מאוד שכיח בקרב החולים; 48% מהנשים ו 58% מהגברים סבלו מעודף משקל. רק ב 31% מכלל החולים הושגו ערכי המטרה של השומנים בדם, ורק ב 33% מהחולים הושגו המטרות הטיפוליות של יתר לחץ הדם.

 איכות הטיפול שנמצאה בעבודתנו דומה לאיכות הטיפול בשאר העולם המערבי, כפי שהוצגה במחקרים שונים, ומדגימה את הקושי ביישום ההמלצות הטיפוליות השונות.

 לאחר תכנית ההתערבות הושג שיפור בעיקר בערכי השומנים בדם.

 42.2% מכלל החולים הגיעו לערכי מטרה של LDL כולסטרול, ו 44.2% הגיעו לערכי המטרה של לחץ הדם. לא חלו שינויים משמעותיים באחוז השמנים וברמת העישון, שהייתה נמוכה באוכלוסיית הסקר. השיפור באיזון הכולסטרול ואיזון לחץ הדם צפוי להקטין את הסיכון לאירועים מוחיים (32% ) ולבביים (35%), ולהקטין את עלויות הטיפול בסיבוכים אלו בצורה משמעותית.

 בנוסף, נמצא שהשמנת יתר היא אחד מגורמי הסיכון השכיחים ביותר בקרב אוכלוסיית חולי יל”ד וסוכרת בישראל וכי זה מגיע לממדי מגיפה.

 יש להדגיש, שהצוות הרפואי הפעיל את התוכנית בהתלהבות. אנו שמחים לדווח כי הודות למאמציהם, הגענו לתוצאות מרשימות ביותר, המהוות בסיס לתקווה כי ניתן למנוע ולהפחית את סיבוכיי טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם ע”י הפעלת תוכניות מעין אלה.

 אולם, לא רק אנשים עם גורמי סיכון ויל”ד נמצאים בסיכון. גם אנשים עם תורשה של מחלות לב וכלי דם ובנוסף עם שני גורמי סיכון, כגון: עישון ו/או יל”ד ו/או רמות שומנים גבהות בדם ו/או השמנה נמצאים בסכנה!

 בנוסף תוכניות מניעה מעין אלה מועילות גם לגבי הפרט אך גם לקופה המבטחת. כל שקל שמושקע בתוכניות כאלה, יוכל לגרום לתועלת בחיסכון באישפוזים ובטיפולים בגובה של 7 ש”ח.

לאור כל הנאמר כאן, הוחלט להקים את “הפורום למניעת מחלות לב וכלי דם“, המתבסס בפעם הראשונה בישראל על איחוד כוחות של: ההסתדרות הרפואית, משרד הבריאות ו- 4 הקופות המבטחות, אשר ישלבו מאמצים כדי להרחיב באופן ניכר את שתי התוכניות, הן לגבי חולים עם יל”ד והן לגבי אנשים עם תורשה וגורמי סיכון, תוך תיאום בין כל החלקים של המערכת הרפואית.

 הרתמות המערכת הרפואית כולה מעבירה מסר חד וברור בדבר חשיבות הנושא. נותר לנו לקוות כי גם הציבור יענה למשימה הכרחית זו של איתור מניעה וטיפול בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

בכנס שהתקיים ב- 10/6/02 השתתפו מאות אנשי רפואה. בכנס הוצגו הגישות והתפיסות של תחומי רפואה שונים הנוגעים למניעת מחלות לב וכלי דם, ובסיומו החגיגי נחתמה האמנה.

אנו שמחים להציג כאן את מרבית ההרצאות שהוצגו בכינוס:

1 לעיון באמנה

2 האם התערבות ופעילות למניעת יתר לחץ דם מועילה ואפקטיבית ? – הרצאתם של ד”ר גביש, דיקר, ליבוביץ, יוספי ופרופ’ וייסקופר.

3 רפואה מונעת של מחלות לב וטרשת עורקים – עמדת רפואת המשפחה, פרופ’ חוה טבנקין

מניעת טרשת עורקים – מציאות או חלום ? הרצאתו של ד”ר יצחק ברוך

5 תרומת המחלקות הפנימיות למניעת טרשת עורקים ומחלות לב – פרופ’ מיטלמן

6 איזון הסוכרת – פרופסור איתמר רז

7 תזונה בריאה למניעת מחלות לב וטרשת עורקים – ד”ר דורית ניצן קלוסקי (למעוניינים לעשות שימוש מחקרי בחומר המוצג במצגת, נא לתאם עם ד”ר קלוסקי מראש אפשרות השימוש במידע).

8 איזון לחץ דם – פרופסור שטרן

אנו מודים לכל המרצים שהציגו בכנס, ובמיוחד לאלו שאפשרו הצגת ההרצאה באתר. 

תודה גם לכל המשתתפים והמנויים אשר נטלו חלק בכנס אם בהגעה פיזית, ואם בעיון במידע המוצג באתר, ובעיקר בהפנמתו והעברתו לפסים של פעולה ויישום מעשיים.

ד”ר דרור דיקר, עורך מדור רפואת משפחה ופנימית

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה