Emed.co.il - גירסה להדפסה
  אתר לאנשי רפואה e-Med

E-MED.CO.IL 20/04/2019  הדפס מאמר  הדפס מאמר
 
E-MED.CO.IL

14/08/2009 הסכנה המסתתרת במשקאות ממותקים

 

התעניינות הרפואה בחומצת השתן uric acid- - החלה כבר לפני 140 שנה, אך העשור האחרון הראה התעניינות מחודשת והבנה עמוקה יותר של המשמעות הקלינית של רמת חומצת השתן בדם. בשנת 1870 חוקר בשם פרדריק מוחמד [Frederic Mohamed] שאצל חולים הלוקים במחלת gout  לחץ הדם הוא גבוהה יותר מאשר אצל אנשים בריאים. בשנת 1897 חוקר נוסף בשם Alexander Haig הציע שעלייה ברמת חומצת השתן בדם גורמת לכמה מחלות כולל עלייה בלחץ הדם, מחלת ה gout, מחלות בכלי הדם הכלילים, שבץ מוחי, מחלות מעיים ומחלות מפרקים וכן לדמנציה. במשך המאה העשרים המחקר בהשפעתה של חומצת השתן על איברי הגוף לא התקדם בצורה משמעותית.

 

כאמור בעשור האחרון התעוררה התעניינות מחודשת ונמצא אישור להשערה שעלייה ברמת חומצת השתן בדם מבשרת עלייה בלחץ הדם. אצל חולים שכבר סובלים מעלייה בלחץ הדם ובמיוחד במתבגרים, רמות חומצת השתן בדם גבוהות מהרגיל. מחקר שהתפרסם לא מזמן מצא שאפילו בילדים בהם קיימת עלייה בלחץ הדם, נמצאת בו זמנית גם עלייה ברמת חומצת השתן. לא זו בלבד, אלא כאשר הילדים טופלו בתרופה allopurinol כדי להפחית את כמות חומצת השתן בדם גם לחץ הדם פחת במקביל. השנוי בשכיחות מספר המקרים עם hyperuricacidemia   עולה במקביל עם העלייה בשכיחות מקרי ההשמנה ומקרי הלוקים בעלייה בלחץ הדם. אם כן, ייתכן ששלושת המצבים קשורים זה בזה ונשאלת השאלה מה גורם לעלייה ברמת חומצת השתן בדם ?   אחת האפשרויות היא שחומצת השתן בדם מקורה בכמות הפרוקטוז שאנחנו אוכלים. צריכת כמות הפרוקטוז בדיאטה שלנו עלתה בצורה דרמטית מאז שנות השבעים של המאה העשרים, כי אז נכנס לשימוש התכשיר high fructose corn syrup  כלומר חומר המתקה עשיר פרוקטוז המופקת מתירס. יש לציין שפרוקטוז הוא הסוכר היחיד המעלה את רמת חומצת השתן בדם. פעולה זו מתרחשת בכבד, כי הפרוקטוז מפעיל את מסלול הפרוקטוקינזה בתאי הכבד.

 

לדוגמא, חולדות הניזונות בדיאטה עתירת  פרוקטוזה, מפתחות את התמונה המלאה של התסמונת המטבולית -  עלייה במשקל הגוף, בלחץ הדם וברמת חומצת השתן בדם ובנוסף הן מפתחות פתולוגיה בכלי הדם הכליתיים. הורדת הרמה של חומצת השתן בדם מונעת שינויים פתולוגיים אלה. כל הממצאים האלה רומזים על כך שלחומצת השתן תפקיד בהתפתחות התסמונת המטבולית אצל בני אדם.

 

עד כה הבאנו ממאמר מערכת שהופיע בעיתון  Journal of Pediatricsמחודש יוני 2009. בשלב זה המאמר מתאר מחקר המתפרסם באותה חוברת. המחקר מתבסס על 4867 מתבגרים בארצות  הברית. לכולם הוגשו שאלונים שהתמקדו ב 24 hour dietary recall  כלומר רשימה של כל המאכלים ומשקאות שהנשאל אכל ושתה ב 24 שעות הקודמות. במיוחד השאלון התרכז בסוגי המשקאות הממותקים – כולל משקה סודה ממותק, מיצי פירות, משקאות ספורט, קפה ותה ממותקים. יש להזכיר כי סוכר רגיל מורכב מגלוקוז ופרוקטוז – ולכן גם סוכר רגיל מהווה מקור של פרוקטוז. מנגד החוקרים לא לקחו בחשבון כמות הסוכרים במזון יבש. התוצאות הראו שהאופייני לקבוצה בעלת ההכנסה הכי גבוהה של משקאות ממותקים היה, שהם מבוגרים יותר, שיש בה יותר זכרים ושהם אכלו גם  יותר קלוריות ונתרן ושתו יותר קפאין ויותר אלכוהול וביניהם היו יותר מעשנים. ממצאים אלה רומזים על כך ששתית משקאות ממותקים היא סימן של אורח חיים פחות בריא. כמו כן כמובן שהקבוצה בה שתו הכי הרבה משקאות ממותקים הייתה גם הקבוצה בעלת הערכים הכי גבוהים של חומצת השתן בדם ושל רמות לחץ הדם.

 

ההליך  בו חומצת השתן מחוללת את השפעתה אינו ידוע. לחומצת השתן פעולות רבות ידועות בגוף, כולל השפעה על מטבוליזם של תאי אפיתל, על שריר חלק של כלי דם ועל תאי שומן. כמו כן חומצת השתן מגרה תגובה דלקתית ויצירת angiotensin II.   כאשר יתברר באלו דרכים חומצת השתן מחוללת את השפעתה על הגוף אפשר יהיה להציע דרכים פרמוקולוגיות לטפל בתסמונת המטבולית. עד אז רצוי לצמצם את השתייה המרובה של משקאות ממותקים וכן אכילת מזונות שהומתקו בסוכר.

 

Sour notes on sweet drinks

 Feig DI

J Pediatr 2009:154:783-4

 


סגור חלון