משפחה

סקירה חדשה של השימוש במריחואנה רפואית במחלות נוירולוגיות (Neurology)

מריחואנה רפואית

מתוצאות סקירה חדשה מטעם ה-AAN (American Academy of Neurology) להערכת העדויות התומכות בשימוש במריחואנה רפואית במחלות נוירולוגיות, עולה כי סוגים מסוימים של מריחואנה רפואית עשויים לסייע בטיפול בחלק מהתסמינים של טרשת נפוצה. ממצאי הסקירה פורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת Neurology, וכן הוצגו במהלך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-AAN.

עם זאת, נראה כי טיפול זה אינו מסייע לחולים עם מחלת פרקינסון המפתחים דיסקינזיה על-רקע הטיפול ב-Levodopa, ואין מספיק עדויות בכדי לקבוע מסקנות ברורות בנוגע לתועלת של הטיפול במחלת הנטינגטון, תסמונת טורט, דיסטוניה צווארית ואפילפסיה.

הסקירה נועדה לסייע לנוירולוגים ולמטופלים שלהם להבין טוב יותר את העדויות הנוכחיות בנוגע למריחואנה רפואית. מומחי ה-AAN מדגישים גם את הצורך במחקרים באיכות גבוהה להערכת התועלת ארוכת הטווח והבטיחות של מריחואנה רפואית בטיפול במחלות נוירולוגיות.

במסגרת הסקירה הסיסטמית, החוקרים בחנו מחקרים להערכת מריחואנה לטיפול בתסמיני טרשת נפוצה, אפילפסיה והפרעות תנועה, שפורסמו בין 1948 ועד נובמבר 2013. לאחר דירוג המחקרים באמצעות סכמת הסיווג של AAN, הם מצאו 34 מחקרים שענו על הקריטריונים להכללה בסקירה. מבין אלו, שמונה מחקרים סווגו בדרגה I.

להלן הממצאים העיקריים:

          באשר לספאסטיות בחולי טרשת נפוצה, החוקרים קובעים כי תמצית קנאביס פומי הינה גישה יעילה, ו-Nabiximols ו-THC (Tetrahydrocannabinol) ככל הנראה יעילים להפחתת מדדים ממוקדי-מטופל.

          ייתכן כי תמצית קנאביס פומית ו-THC יהיו יעילים להפחתת מדדים ממוקדי-מטופל ומדדים אובייקטיביים לאחר שנה אחת.

          תמצית קנאביס פומית נמצאה יעילה בהקלה על כאב מרכזי או ספאזם כואב בחולי טרשת נפוצה, כולל כאב על-רקע ספאסטיות אך לא כולל כאב נוירופתי, בחולים עם טרשת נפוצה. ככל הנראה, Nabiximols ו-THC גם כן יעילים למצבים אלו.

          באשר להפרעה בדרכי השתן בחולי טרשת נפוצה, Nabiximols הינו טיפול יעיל ככל הנראה להפחתת מספר ההתרוקנויות בכל יום, בעוד ש-THC ותמצית קנאביס פומית ככל הנראה אינם יעילים לתסמינים בשלפוחית השתן.

          באשר לרעד על-רקע טרשת נפוצה, THC ותמצית קנאביס פומית ככל הנראה אינם יעילים, על-בסיס העדויות, וייתכן כי Nabiximols חסר תועלת למצבים אלו.

          בהפרעות נוירולוגיות אחרות, מהסקירה עולה כי תמצית קנאביס פומית הינה ככל הנראה חסרת תועלת להקלה על דיסקינזיה על-רקע טיפול ב-Levodopa בחולים עם מחלת פרקינסון.

          לסיום, התועלת של קנבינואידים פומיים אינה ידועה בחולים עם מחלת הנטינגטון ותסמינים שאינם קשורים לכוריאה , טיקים הקשורים לתסמונת טורט, דיסטוניה צווארית או תדירות פרכוסים בחולי אפילפסיה.

המומחים קוראים לקחת בחשבון את המאזן בין הסיכון והתועלת של מריחואנה רפואית. ישנן סוגיות הנוגעות לבטיחות הטיפול במריחואנה, כאשר תופעות לוואי עליהם דווח בלפחות שני מחקרים כוללות בחילות, עייפות, חולשה מוגברת, שינויים בהתנהגות או במצב הרוח, מחשבות אובדניות או הזיות, סחרחורות או תסמינים וזו-וגאלים, עילפון ותחושת שיכרון חושים. ישנם דיווחים על שני פרכוסים; במקרה אחד, הפרכוס הופיע לאחר דלקת ריאות על-רקע אספירציה , שייתכן ונבעה מהטיפול.

שינויים במצב הרוח ומחשבות אובדניות מהוות סוגיה ייחודית הנוגעת לטיפול הנ”ל בחולים עם מחלות נוירולוגיות דוגמת טרשת נפוצה או מחלת פרקינסון, מאחר וחולים אלו בסיכון מוגבר לדיכאון ואובדנות.

לסיכום, נראה כי יש מקום למריחואנה רפואית בטיפול במחלות נוירולוגיות, ודרושים מחקרים נוספים בנושא, בכדי לקבוע את ההתוויות הספציפיות של הטיפול.

Neurology. 2014;82:1556-1563

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אפליקציה ראשונה מסוגה תחת מרשם רופא לחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית. אפליקציית Rejoyn פותחה ע”י Otsuka Pharmaceutical ו-Click Therapeutics ותהיה זמינה עם מרשם בלבד למבוגרים בגילאי 22 שנים ומעלה, תחת טיפול רפואי, אשר כבר נוטלים טיפול בנוגדי-דיכאון. החברות מצפות כי האפליקציה תהיה זמינה להורדה […]

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה