משפחה

פרופ’ ארנון בלום-רופא ומורה: ”השינוי שהפקולטה של בר-אילן גרמה לאזור הצפון הוא אדיר. כל תחום רפואי שודרג עשרות מונים”.

פרופ’ ארנון בלום הינו מנהל מחלקה פנימית א’ במרכז הרפואי פוריה וראש החוג לרפואה פנימית בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר- אילן בגליל.  פרופ’ בלום הוא יליד הגליל  ושם גדל. “חלומי לאורך השנים היה לחזור לגליל ולתרום למקום ממנו באתי. היה לי ברור, לאורך מסלול הכשרתי, שאחזור ‘הביתה’ לגליל” הוא אומר.

פרופ’ בלום סיים לימודי רפואה בטכניון, שירת בצה”ל כרופא במגוון תפקידים והשתחרר משירות המילואים בדרגת סא”ל.  הוא התמחה ברפואה פנימית בבית חולים הדסה עין כרם ואחר כך השלים בבית החולים בילינסון התמחות בקרדיולוגיה עם אוריינטציה לתחום אי ספיקת לב.לאחר ההתמחות עבר לעבוד ביחידה לקרדיולוגיה פולשנית בבית החולים איכילוב. פרופ’ בלום השתלם במכוני הבריאות הלאומיים בארה”ב (NIH) בתחום הביולוגיה הווסקולרית (כלי דם ולב), תחום שהפך למוביל בהשתלת תאי גזע ללב ולכלי הדם.

משנת 1999 מנהל פרופ’ בלום את מחלקה פנימית א’ במרכז הרפואי פוריה. המעבר למרכז הרפואי פוריה  היה חלק ממימוש החלום והחזון שלו, לחזור ולתרום לגליל. בשנת 2006, במקביל להיותו מנהל מחלקה בפוריה, ובעקבות עבודות המחקר שפרסם , הוזמן  פרופ’ בלום לאוניברסיטת מיאמי להיות חלק מצוות מוביל בתחום השתלות תאי גזע ללב.

כיום הוא מביט בסיפוק על הפעילות המשולבת שלו בבית החולים וכמרצה בפקולטה לרפואה של בר- אילן בגליל. “הייתי בין התומכים הנלהבים בהקמת הפקולטה לרפואה בגליל ובהצטרפות של  המרכז הרפואי פוריה לפקולטה.  האמנתי  בחלוציות ובמשב הרוח הרענן שהפקולטה מביאה לגליל.  ואכן, הקמת הפקולטה גרמה לשינוי קיצוני בבתי החולים בצפון. השינוי הינו ברמה האקדמית והמקצועית. התלהבות הרופאים מהוראת סטודנטים לרפואה מורגשת בכל פינה בבתי החולים והרמה המקצועית של בתי החולים בצפון עלתה במקביל. כמות הסטודנטים שנמצאים בכל בתי החולים לאורך כל השנה, כמות המחקרים שעלתה עשרות מונים, בניית מכוני מחקר מתקדמים ביותר בבתי החולים מתוך השקפת עולם שהמחקר צריך להיעשות ליד מיטת החולה, קרי, בבתי החולים כל אלה קידמו מאד את הרפואה בצפון. אם אני משווה את מה היה באזור הצפון לפני 5-6 שנים ומה שיש היום בכל אחד מבתי החולים, אפשר לקרוא לזה מהפך רפואי וחברתי. הייתה פה שממה- עכשיו מרגישים פריחה אדירה. מרגישים את זה באוויר, רואים את ‘הברק בעיניים’ של הרופאים.  השינוי שהפקולטה גרמה לאזור הצפון הוא אדיר. הפקולטה נתנה “חמצן” לרפואה בצפון, בגיוס כוח אדם טוב ואיכותי יותר, בדרבון לרופאים להיות טובים יותר ובמתן תמריצים להתקדם, לחקור ולפרסם מאמרים. הפקולטה נותנת במה ומנוף לצעירים לעסוק במחקר ולהתפתח בצפון, ללא צורך לנדוד למרכז הארץ. דבר זה מהווה כח משיכה לצעירים שיתגוררו בצפון, יפתחו את הגליל ויקימו דור חדש  של חוקרים ואנשי אקדמיה ברמה גבוהה” אומר פרופ’ בלום.

“שמחתי לקבל את התפקיד המאתגר כראש החוג לרפואה פנימית בפקולטה לרפואה של בר-אילן. הרפואה הפנימית היא הנדבך המרכזי בכל מערכת רפואית ובכל בית חולים בעולם ועליו מתבססת כל הרפואה. בתי הספר לרפואה נשענים על הרפואה הפנימית כבסיס העיקרי להוראה של סטודנטים לרפואה בכל התחומים: הקניית ידע בסיסי, הדרכה בבצוע הבדיקה הרפואית, התחקור הרפואי, ניתוח החולה, המורכבות של המחלה, הפן האנושי, הרגישות המתבקשת לכל אדם במיוחד בשעת מצוקה, החשיפה לבעיות אתיות והיכרות עם משפחת החולה. כל אלה הם חלק מחינוך הסטודנט לרפואה”.

“בנוסף, עולם הרפואה משתנה כל הזמן ואחד התחומים שחלו בו תהפוכות אדירות בדור האחרון הוא עולם הרפואה הפנימית. קשה מאוד לעקוב אחר כל ההתפתחויות, אם לא עוסקים בכך באופן שוטף. לכן, תפקידי כראש החוג הוא, לחשוף את הסטודנטים לקדמה, למורכבות, ליכולות הטכנולוגיות החדשות שקיימות בעולם הרפואה, כך שכשיסיימו את פרק הלימוד, הם ייצאו לעולם כשהם מוכשרים להתמודד עם האמצעים החדישים ויהיו פתוחים ומאותגרים לפתח טכנולוגיות חדשות ולחפש תשובות לבעיות שטרם נפתרו בעולם הרפואה”.

על עבודת המחקר הנעשית בבית החולים בצפון הוא אומר “המחקר הוא הכלי העיקרי להתמודדות עם שאלות בלתי פתורות בעולם הרפואה. מחקר קליני ומעבדתי ברמה התאית, המולקולארית והגנטית משולב במחקר המודרני ואנחנו מנסים לתרגם תוצאות של מחקר ברמה הבסיסית לרפואה ליד מיטת החולה קרי, רפואה תרגומית”.

תחום מחקרו של פרופ’ בלום הוא ביולוגיה ווסקולרית (התנהגות כלי הדם והלב במצבי מחלה חריפים וממושכים) וחקר תאי הגזע, שהוא אחד התחומים המתקדמים ביותר בעולם המערבי. כל מרכז רפואי מחפש פתרונות לעתיד על ידי מחקר בתחום זה- מחקר בתחום הרפואה הרגנרטיבית (בנייה מחדש). המחקר בתחום הרפואה הרנרטיבית נותן תקווה לחולים חשוכי מרפא ולמחלות שעד כה הוגדרו בלתי פתירות.

חלומו וחזונו של פרופ’ בלום הוא לבנות מרכז לחקר תאי גזע במכון המחקר שבנתה אוניברסיטת בר- אילן  בבית החולים פוריה,  שישמש כמרכז מחקר, מרכז שירות קליני לטיפול בחולים ומרכז מצוינות, שימשוך  אליו חוקרים ומחקרים נוספים ויקדם את כל הגליל לקדמת הבמה האקדמית והמחקרית בעולם המערבי. מטרה נוספת למרכז כזה היא לשרת את כל תושבי הגליל לאבחון מוקדם (טרם פרוץ המחלה) של מחלות קרדיווסקולריות (כלי דם ולב) בשיטות מתקדמות לא פולשניות. המרכז יוכל לאבחן דרגות סיכון למחלה ולתמותה באופן אישי לכל חולה (רפואה מותאמת אישית) עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ויאפשר בניית תכנית טפול פרטנית לכל חולה, לפי הנתונים האישיים ע”י שימוש בטכנולוגיות חדישות מתחום הביולוגיה הווסקולרית.

פרופסור בלום רואה בכניסתה של הפקולטה לרפואה בגליל תחילתו של מהפך אקדמי וחברתי משמעותי ביותר בצפון. הפקולטה תשמש כמרכז אקדמי מוביל בצפון עם פיתוח מעבדות מחקר ויכולת לפתח יזמות טכנולוגית מתקדמת,  היא תעמיד אפיק נוסף לתעשיית המדע בישראל לפיתוח טכנולוגיות ותרופות חדשות למחלות חשוכות מרפא. המהפך שחל בבתי החולים בצפון הולך ומתעצם והפקולטה לרפואה של בר- אילן בגליל עתידה לתפוס בעתיד מקום מרכזי בעשייה האקדמית והרפואית במדינה.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה