משפחה

המגפה השל המאה העשרים בתחלואה ומוות נובעת משימוש בלתי מושכל בתרופות מרשם

מחקרים חדשים בתחום וחידושים ומגמות בפרמולוגיה המודרנית יוצגו בכנס ארצי לרוקחות במרכז הרפואי זיו בשיתוף פורום מנהלי בתי המרקחת  בבתי החולים וארגון הרוקחים בשירות המדינה

10-12 בנובמבר 2016

המכון הפתולוגי של ניו יורק קבע בשנת 2008, לאחר בדיקת גופתו של השחקן ההוליוודי בן ה-28 הית’ לדג’ר (כוכב הסרטים “הר ברוקבק”, “מונסטר בול”, “הג’וקר” ועוד)  כי השחקן נפטר כתוצאה ממנת יתר ושילוב של תרופות מרשם שונות, ביניהן משככי כאבים, כדורי שינה, תרופות נגד צינון ואחרות.  בהודעה מטעם משפחתו של לדג’ר נאמר:  “למרות שאף תרופה לא נלקחה בכמות מוגזמת, גילינו היום, כי השילוב של תרופות מרשם היה קטלני לבננו. מותו של הית’ רק מזהיר אותנו מפני הסכנות הטמונות בשילוב של תרופות מרשם שונות, אפילו אם מדובר במינונים נמוכים”. גם הזמר פרינס (57) נפטר כנראה משילוב של תרופות נגד שפעם ואחרות.  

על פי נתונים שהתפרסמו בעיתון ‘טיימס’, מספר מקרי המוות מתרופות מרשם  במגמת עלייה במדינות רבות בארה”ב משנת 2009 וכיום עקף את מספר מקרי המוות מתאונות דרכים באמריקה.

אין ספק, כי תחלואה ומוות כתוצאה מתרופות מרשם היא המגיפה של המאה העשרים ואחת והמלחמה בסמים של אמריקה ובעולם, מכוונת אל האויב הלא נכון. לפי טום פריידן, מנהלת המרכז לשליטה ומניעת מחלות בארה”ב: “הבעיה הולכת ומחמירה. מתוך 783,936 מקרי מוות כתוצאה מטעויות תרופתיות, כ- 106,000 מהם תוצאה משימוש של תרופת המרשם.

לפי המגזין הרפואי של אמריקה, 290 איש בארה”ב מתים מתרופות מרשם בכל יום. מבחינת ההיגיון, המלחמה בסמים היא אחת מהגורמים הגדולים לתחלואה ותמותה, אלה דווקא הסמים שקל להשיג, התרופות החוקיות, במרשם- הן הבעיה הגדולה.

בישראל ובעולם מנסים הרוקחים למצוא פתרון לבעיית תרופות המרשם ולקידום מהלך בו יהיו הרוקחים הקליניים, מעורבים יותר בתהליך נתינת מרשמי תרופות לחולים בקהילה ובבתי החולים. תחת הכותרת ‘חידושים ומגמות בפרמולוגיה המודרנית’, יקיים המרכז הרפואי זיו בצפת, כנס רוקחים ארצי בשיתוף פורום מנהלי בתי המרקחת בבתי החולים וארגון הרוקחים בשירות המדינה, ב- 10-12 בנובמבר 2016.

זוהיר פראג’, מנהל שירותי הרוקחות במרכז הרפואי זיו בצפת ומנהל הכנס אומר, כי בכנס הארצי בו ישתתפו מאות רוקחים מכלל בתי החולים ובתי המרקחת בישראל, יוצגו חידושי פרמולוגיה רבים מהארץ והעולם וכי עיקר הקריאה הינה לבתי החולים וקופות החולים בקהילה, לקיים באופן שגרתי מעורבות גבוהה של רוקחים במהלך הטיפול התרופתי הניתן לחולה, על מנת למנוע טעויות במתן תרופות למטופלים המתרחשות כיום.

 “מחקרים רבים מהארץ והעולם מראים, כי קיימת שכיחות בטעויות  הקשורות בטיפול התרופתי בקהילה ובבתי חולים וכי אחוז גבוה מהן ניתנות למניעה או להפחיתן בצורה משמעותית באמצעות מעורבות רוקחית בכלל התהליך” אומר פראג’.

בין המחקרים שיוצגו בכנס שיתקיים בבית החולים ברשותו של מחמוד מחג’אנה, רוקח קליני של בית החולים ‘הלל יפה’ מצא, כי מתוך 3110 הנחיות למתן תרופתי לחולים, נמצאו כ- 488 (15.7%) מההוראות סווגו כמינון לא נכון, 694 (22.3%) מההוראות כטיפול לא מתאים, 115 (3.7%) מההוראות כחוסר בטיפול, 470 (15.1%) מההוראות ככפילות טיפולית, 246 (7.9%) מההוראות כאינטראקציה בין תרופתית. מחמוד מחג’אנה רוקח קליני של בית החולים ‘הלל יפה’ אומר כי מטרת המחקר היתה לזהות טעויות במתן מטיפול תרופתי בקרב מאושפזים וכן הדגשת חשיבות המעורבות של רוקח בהליך מתן התרופות לחולה. “לתרופות תפקיד מרכזי בטיפול הרפואי במטופלים ובהארכת תוחלת חיים. אולם ,גיל מבוגר או צעיר, תחלואה כרונית, משטרי טיפול מורכבים, תורמים להיווצרותן של בעיות הקשורות בטיפול התרופתי. טעויות בטיפול התרופתי מתרחשות יום יום בארץ ובעולם וכוללות : מינון שגוי, תוויה לא מטופלת, טיפול לא מתאים, כפילות טיפולית, אינטראקציה בין תרופתית, תדירות מתן לא נכונה ועוד. המחקר מראה, כי מעורבותו של רוקח בטיפול התרופתי מהווה הזדמנות אמיתית להשפיע על הפרוגנוזה של המטופל, לשפר את התוצאות הקליניות של המטופל” אומר מחג’אנה.

בין ההרצאות הנוספות שיתקיימו בכנס הרוקחות הארצי: פרופ’ ריאד אגבריה מנהל בי”ס לרוקחות אונ’ הנגב באר שבע על ‘רוקחות קלינית קהילתית: צורך השעה’, ד”ר סוהיר סוויד מהמרכז הרפואי בני ציון על ‘מניעת בעיות בטיפול התרופתי ביחידה לטיפול נמרץ כללי, מגר’ סשה זוראט רוקחת קלינית במרכז הרפואי פוריה על ‘תרופות בהנקה’, ד”ר אוסמה חוסיין מנהל מח’ פנימית א’ במרכז הרפואי זיו על ‘טיפול בסוכרת באשפוז ובשחרור מבי”ח ועל ‘עידן חדש בטיפול היפרכולסטרמיה’, ד”ר אבי לוין מומחה ברפואה פנימית בי”ח איכילוב על ‘שלבי החלטה במתן אנטיביוטיקה’, ד”ר סלים חדאד מנהל שירותי רוקחות בי”ח רמב”ם על ‘תיקונים עיקריים בפקודת הרוקחים וההשלכות’, פרופ’ ג’מאל זידאן מנהל המרכז האונקולוגי במרכז הרפואי זיו על ‘סרטן השד מגמות גידול בנשים יהודיות וערביות’, ד”ר ענת עמיטל מנהלת יחידת ריאות במרכז הרפואי זיו על ‘חידושים ועדכונים בתחוםIPF ‘, ד”ר דלי נג’יב מנהל מכון המטולוגיה ובנק הדם במרכז הרפואי זיו על ‘עדכונים בטיפול בלימפומה’, ד”ר פיאד עדווי מנהל יחידת אנדוקרינולוגית במרכז הרפואי זיו על ‘שיפור מדדי איזון היפוגליקמי בחולה סוכרתי’ ועוד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה