משפחה

מה בין משקאות דיאטטיים ובין הסיכון לאירועים מוחיים ודמנציה? (Stroke)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת Stroke, עולה קשר בין שתיית משקאות דיאטטיים ובין אירועים מוחיים ודמנציה. החוקרים מדווחים כי צריכת משקה דיאטטי אחד ומעלה בכל יום לוותה בעליה של פי שלוש בסיכון לאירועים מוחיים ודמנציה במהלך עשר שנות מעקב, בהשוואה לנבדקים שלא שתו כלל משקאות עם ממתיקים מלאכותיים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים ממדגם Framingham Heart Study Offspring להערכת צריכת משקאות ממותקי-סוכר ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים והיארעות אירוע מוחי ראשון או אבחנת דמנציה.

מדגם החולים עם אירוע מוחי כלל 2,888 משתתפים מעל גיל 45 שנים (גיל ממוצע של 62 שנים) ומדגם חולי דמנציה כלל 1,484 משתתפים מעל גיל 60 שנים (גיל ממוצע של 69 שנים).

כל המשתתפים השלימו שאלוני תזונה. במחקר הנוכחי החוקרים התמקדו בצריכת משקאות בין 1991-2001 והיארעות אירועים מוחיים ודמנציה במהלך עשר השנים הבאות. הממצאים הצביעו על 97 מקרים של היארעות אירוע מוחי (82 אירועים איסכמיים) ו-81 מקרים של היארעות דמנציה (63 מקרים תואמים למחלת אלצהיימר).

לאחר תקנון לגיל, מין, רמת השכלה (בניתוח להערכת דמנציה), צריכה קלורית, איכות דיאטה, פעילות גופנית ועישון, צריכה מצטברת רבה ורצנטית יותר של משקאות קלים עם ממתיקים מלאכותיים לוותה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי איסכמי, דמנציה מכל-סיבה ודמנציה על-רקע מחלת אלצהיימר.

כאשר החוקרים בחנו צריכה מצטברת יומית אל מול אי-צריכת משקאות קלים בשבוע, יחסי הסיכון עמדו על 2.96 לאירוע מוחי איסכמי ו-2.89 למחלת אלצהיימר. החוקרים לא זיהו קשר בין משקאות ממותקי-סוכר ובין אירועים מוחיים או דמנציה.

החוקרים מזהירים כי לא ניתן לקבוע קשר סיבה ותוצאה על-בסיס ממצאי המחקר וייתכן כי התצפית נובעת מסיבתיות הפוכה בלבד. לא ברור אם משקאות דיאטטיים גורמים לאירוע מוחי ודמנציה, אם אם אנשים בעלי אורח חיים לא-בריא נוטים יותר לשתות משקאות אלו, בהשוואה לאנשים בריאים יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין צריכת משקאות קלים עם ממתיקים מלאכותיים ובין סיכון מוגבר לאירוע מוחי ודמנציה.

Stroke. Published online April 20, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה