משפחה

ממצאי מבקר המדינה בתחום מערכת הבריאות : ליקויים בטיפולים בתחום התפתחות הילד, חוסר יעילות בהפעלת חדרי ניתוח, זמינות נמוכה לשירות רפואי ונפשי בצה”ל

דו”ח מבקר המדינה שפורסם השבוע כולל התייחסויות למס’ נושאים בתחום הבריאות , כדלקמן :

הפרק טיפולים בתחום התפתחות הילד הוא דוגמא להגנה על זכויות האדם. בביקורת נמצא שפיצול האחריות לאספקת שירותי התפתחות הילד בין גורמים רבים גורם לנזקים חמורים; משרד החינוך כשל במתן מענה טיפולי פרה-רפואי לילדים הזקוקים לו; הקופות ומשרד הבריאות לא בחנו את היקף התופעה של אי-ניצול סל השירותים על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. פרקי ביקורת נוספים בתחום זה עוסקים בילדים ובני נוער בסיכון בפנימיות של משרד הרווחה ובטיפול בהסדרת מעמדם האזרחי של בני משפחה זרים של ישראלים.

הפעלת חדרי ניתוח בבתי חולים כלליים – משרד הבריאות אינו ממלא כראוי את תפקידו כמאסדר וכגוף מנחה של מערכת הבריאות. ממצאי הדוח מלמדים על מיצוי לא יעיל של חדרי הניתוח ושל מערך המשאבים הכרוך בהפעלתם – צוותים רפואיים, צוותי סיעוד וכוח עזר. חדרי הניתוח מנוהלים באופן לא סדור ולא מערכתי תוך בזבוז של שעות רבות שבהן חדרי הניתוח אינם בשימוש.

השירות הרפואי לחיילים בשירות חובה – נמצא שהזמינות אינה מספקת. חיילים רבים עוברים “תלאות” בבואם לקבל שירות רפואי. בסקר שערך משרד מבקר המדינה בקרב חיילים לוחמים ביבשה נמצא, כי למעלה ממחציתם (51%) אינם שבעי רצון באופן כללי מהשירות הרפואי בצה”ל.

מערך בריאות הנפש בצה”ל – חיילים המתינו פרקי זמן ארוכים לפגישה עם גורמי ברה”ן; ביקורת ברה”ן יזומה לא נערכה כנדרש; תרופות שנרשמו לחיילים לא נופקו; לא הוסדרו מדדי שירות ברורים והנחיות ברורות לטיפול. כמו כן, עלה חשש לפגיעה בשוויון בטיפול בפניות הציבור בנושא ברה”ן.

לקריאת הדוח המלא: דוח שנתי 67ב

האגודה לזכויות האזרח פירסמה היום תגובה לממצאים, ובו קריאה למשרד הבריאות, בעקבות דו”ח מבקר המדינה בתחום התפתחות הילד: זמני ההמתנה הארוכים, מאלצים את ההורים לשלם כ-1,000 יותר בכל חודש

שמוליק בן יעקב, יו”ר האגודה לזכויות החולה: “אנו פועלים לקידום הצעת החוק של ח”כ שמולי המטילה על הקופות את האחריות ליידע מטופלים בנוגע לזכויותיהם באופן אקטיבי”

בהמשך לדו”ח מבקר המדינה אשר פורסם השבוע מצביע על מספר לא מבוטל של כשלים ונקודות תורפה בתחום התפתחות הילד במערכת הבריאות. האגודה לזכויות החולה קוראת למשרד הבריאות, ולקופות החולים לשלב כוחות ולטפל בכשלים המפורטים בדו”ח המבקר שכן כל השקעה כיום בילדים, תביא לחסכון בהוצאות שידרשו בעתיד לתקן אותם. חוסר המודעות של הציבור לזכויותיו, כפי שמפורט בדו”ח המבקר, מחייב את הקופות לספק למשפחות מידע באופן יזום על זכויותיהם.

לדברי שמוליק בן יעקב, יו”ר האגודה לזכויות החולה, “אנו פועלים לקידום הצעת החוק של ח”כ שמולי המטילה על הקופות את האחריות ליידע מטופלים בנוגע לזכויותיהם באופן אקטיבי.  כך למשל, כשיפנה הורה לתאם תור לאבחון או טיפול במכון להתפתחות הילד –  בהיעדר תור פנוי בזמן סביר, תיידע הקופה את המבוטח על האפשרות לרכוש את השרות באופן פרטי ולקבל החזר כספי”.

דו”ח מבקר המדינה מצביע על זמני המתנה ארוכים במידה בלתי סבירה; פיצול האחריות לאספקת שירותי התפתחות הילד בין גופים רבים (קופות חולים, משרד הבריאות, משרד החינוך, הרשויות המקומיות), היעדר כוח אדם מקצועי; עידוד רפואה פרטית ופגיעה בזכות לשוויון בקבלת שירותים רפואיים.

במקרה וזמני ההמתנה חורגים מאלה שקבע משרד הבריאות (עד 3 חודשים), קיימת אומנם זכאות להחזר בגין רכישת השירות באופן פרטי, אך מדובר על החזר חלקי בלבד, כך שהמשפחה נאלצת להוציא מכיסה 500-1000 לחודש לכיסוי הוצאות אלה. מצב זה מביא לעידוד הרפואה הפרטית ויוצר “רפואה לעשירים” שכן משפחות רבות אינן יכולות לכסות עלויות אלו, ובפרט בפריפריה בה החוסר בולט יותר עקב מחסור במטפלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה