האם שמן זית מסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (Ann Clin Transl Neurol)

שמן זית כתית מעולה עשוי לספק הגנה מפני פגיעה בזיכרון ויכולות למידה ולהפחית יצירת משקעי ביתא-עמילואיד במוח (Plaques & Tangles), האופיינים למחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מבעלי חיים, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת Annals of Clinical and Translational Neurology.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את התועלת האפשרית של שמן זית כתית מעולה בעכברים טרנסגניים. עכברים אלו גודלו באופן ספציפי לפתח מאפיינים פתולוגיים מרכזיים של מחלת אלצהיימר. החיות סווגו לשתי קבוצות, לאחת ניתן מזון עתיר שמן זית כתית מעולה והקבוצה השניה לא נחשפה לשמן זית דומה.

שמן הזית ניתן לעכברים כאשר היו בגיל שישה חודשים, לפני שהחלו לפתח תסמיני מחלת אלצהיימר. בגיל שישה חודשים, כל העכברים נבדקו להערכת ההתנהגות בסדרת בדיקות, במטרה לקבוע את היכולת הבסיסית שלהם.

החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין שתי קבוצות העכברים במהלך המחקר, למעט בנקודת הזמן לאחר עשרה חודשים, אז זוהה משקל גוף גבוה יותר בעכברים בקבוצת הביקורת.

העכברים השלימו את אותה הערכה התנהגותית בגיל 9 ו-12 חודשים, לאחריהם הומתו, לצורך השלמת בדיקת המוחות לנוכחות מאפיינים פתולוגיים מרכזיים של מחלת אלצהיימר.

החוקרים אישרו כי בעכברים שנחשפו לשמן זית כתית מעולה תועדו תוצאות טובות יותר לאחר 9 חודשים ולאחר 12 חודשים, בבדיקות להערכת זיכרון עבודה, זיכרון מרחבי ויכולות למידה, בהשוואה לעכברים בקבוצת הביקורת.

עוד עלה מהממצאים כי חלה ירידה מובהקת סטטיסטית בכמות משקעי ביתא-עמילואיד במוחות של חיות שנחשפו לשמן זית כתית מעולה, בהשוואה לביקורות. עוד זוהתה ירידה משמעותית בצורות המזורחנות של חלבוני טאו בעכברים שנחשפו לשמן זית כתית מעולה, בהשוואה לביקורות, אם כי לשמן זית לא הייתה השפעה על רמות חלבוני טאו באותו אזור במוח.

הממצאים הצביעו על שימור גדול יותר של שלמות הסינפסות בין הנוירונים בעכברים בקבוצת ההתערבות. יתרה מזאת, זוהתה עליה דרמטית בהפעלת תאי עצב בתאי מוח בעכברים בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לביקורת.

החוקרים מתכננים לבחון את ההשפעות של חשיפה לאותה דיאטה עתירת שמן זית כתית מעולה בשלב בו העכברים כבר פיתחו את השינויים הפתולוגיים האופיניים למחלת אלצהיימר.

Ann Clin Transl Neurol. Published online June 21, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה