משפחה

האם ירקות עם עלים מספקים הגנה מפני הידרדרות קוגניטיבית עם הגיל? (Front Aging Neurosci)

הקפדה על דיאטה עתירה במזונות עתירי-לוטאין, דוגמת תרד, עשויה להגן מפני הידרדרות קוגניטיבית על-רקע גילי, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת Frontiers in Aging Neuroscience.

לדברי החוקרים, מאחר וישנה שונות רבה בתפקוד הקוגניטיבי בין נבדקים שונים, ייתכן כי הרגלים מסוימים, דוגמת הרכב התזונה, עשויים לתרום להבדלים אלו. הם מציינים מחקרים קודמים שמצאו כי קרטנואידים בתזונה עשויים להאט הידרדרות קוגניטיבית. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון כמה מוקדם הגנה זו עשויה לבוא לידי ביטוי ע”י הערכת מדגם שכלל 60 נבדקים בגילאי 25-45 שנים.

הערכת צריכת קרטונאידים התבססה על הערכה ישירה של MPOD (Macular Pigment Optical Density), שנמצא בקורלציה משמעותית עם הקרטנואיד המרכזי במוח, לוטאין. בקרה קוגניטיבית נבחנה באמצעות משימות להערכת בקרה קוגניטיבית, שנועדו לזהות היבטים שונים של קשב (דוגמת קשב סלקטיבי, עיכוב קשב ועיכוב תגובה).

מהתוצאות עלה קשר הפוך בין גיל ובין דיוק בתגובה לגירוי, עם ציון גבוה יותר בנבדקים צעירים יותר. החוקרים מדווחים על קשר בין MPOD ובין זמן תגובה ארוך יותר. עוד עולה מהנתונים כי במשתתפים עם מדדי MPOD גבוהים יותר תועדו תהליכי עיבוד מידע יעילים יותר, בהשוואה לאלו עם ציונים נמוכים יותר, עדות לכך שהשפעה זו עשויה להיות תלויה במשימות הדורשות יכולת עיכוב קשב גבוהה.

מהתוצאות עלה כי MPOD קשור הן עם גיל והן עם מרכיב P3 של הפרופיל העצבי (Amplitude P3) להערכת קשב, אך לא עיכוב תגובה. למרות שמבוגרים צעירים יותר תועדה אמפליטודה גבוהה יותר בהשוואה לנבדקים מבוגרים יותר, במבוגרים עם מדדי MPOD גבוהים יותר תועדו מדדי P3 דומים לאלו שתועדו במבוגרים צעירים.

יתרה מזאת, ניתוח סטטיסטי העיד כי גיל לא היה עוד גורם מנבא משמעותי של אמפליטודת P3 כאשר כללו את MPOD כמנבא במודל, רמז לכך ש-MPOD עשוי לתרום לפחות באופן חלקי לקשר בין גיל ובין אמפליטודת P3. בנוסף, גיל ו-MPOD נקשרו בקשר בלתי-תלוי עם שונות בבקרת קשב, כך שבנבדקים צעירים יותר ובאלו עם מדדי MPOD גבוהם יותר תועדה שונות קטנה יותר באותו נבדק.

תוצאות אלו מעידות על קשר בין קרטנואידים ובין מדדי פעילות חשמלית עצבית בבסיס בקרה קוגניטיבית. ההשפעה המגנה על קרטנואידים במערכת העצבים המרכזית עשויה לבוא לידיע ביטוי במבוגרים צעירים ובגיל העמידה, עשרות שנים לפני זקנה.

Front Aging Neurosci. Published online June 9, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה