משפחה

דיווחים חסרים אודות תופעות לוואי של קטמין במחקרים קליניים (Lancet Psychiatry)

מחקרים להערכת שימוש בקטמין בחולים עם דיכאון לא העריכו נכונה את תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי, בפרט כאשר התרופה ניתנת במינונים חוזרים, כך עולה מתוצאות הסקירה השיטתית הראשונה להערכת בטיחות הטיפול בקטמין כנגד דיכאון. במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Psychiatry החוקרים כותבים כי מהממצאים עולה כי קיימת הטיית דיווח סלקטיבית עם הערכה מוגבלת של שימוש ארוך-טווח ומינונים חוזרים של הטיפול.

לדברי החוקרים, מחקרים במהלך 15 השנים האחרונות דיווחו על השפעות נוגדות-דיכאון מרשימות של קטמין. עם זאת, לא ידוע רבות אודות בטיחות השימוש, מידע בעל חשיבות רבה בפני עצמו.

בפרט, כותבים החוקרים, מרבית המחקרים התמקדו בתופעות לוואי שאירעו בתוך 2-4 שעות ממתן התרופה. מנגד, הרבה פחות מידע זמין אודות בטיחות הטיפול מעבר למסגרת זמן זו, כמו גם בטיחות מינונים חוזרים של קטמין.

להערכת תופעות הלוואי על-רקע שימוש בקטמין כנגד דיכאון, החוקרים השלימו חיפוש במאגרי MEDLINE, PubMed; PsycINFO ו-Cochrane Databse וזיהו 288 מאמרים, מהם 60 נכללו בסקירה.

מהנתונים עולה כי תופעות הלוואי על-רקע מנה יחידה של קטמין לדיכאון הן נפוצות, אם כי לרוב זמניות וחולפות עצמונית. תופעות לוואי פסיכיאטריות, פסיכוטומימטיות, קרדיווסקולאריות, נוירולוגיות ואחרות, הן נפוצות יותר לאחר מתן אקוטי של קטמין, בהשוואה לפלסבו. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר המדווחות כללו כאבי ראש, סחרחורות, דיסוציאציה, עליה בלחץ דם וטשטוש ראיה. חרדה הינה תופעות הלוואי הפסיכיאטרית הנפוצה ביותר.

עם זאת, סדרה שונה לחלוטין של תופעות לוואי עשויה להופיע עם מינונים חוזרים ושימוש מצטבר. אלו כוללות הפרעה בתפקודי כבד, שלפוחית וייתכן השפעה על זיכרון וחשיבה. חשוב לבחון לעומק את ההשפעות הללו בטרם שימוש קליני נרחב בקטמין. מרבית תופעות הלוואי המדווחות נקשרו עם טיפול תוך-ורידי בתרופה.

החוקרים כותבים כי על-בסיס הסקירה שלהם, ההערכה, המעקב והדיווח על תופעות לוואי במהלך מחקרים להערכת קטמין בחולים עם דיכאון אינם הולמים.

במחקרים שנבחנו, חלק גדול מתופעות הלוואי נבחנו על-בסיס ניטור פאסיבי בלבד. במידה והושלמה הערכת תופעות לוואי, אזי זו בוצעה בצורת אד הוק בלבד. מניתוח זה החוקרים הצליחו להסיק רק מסקנות אודות מנה יחידה ותופעות לוואי אקוטיות, אך אין נתונים אודות תופעות לוואי עקב שימוש חוזר וסיכון ארוך טווח עקב שימוש מצטבר.

Lancet Psychiatry. Published online July 26, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה