משפחה

המלצות האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים בנושא טיפולי רפואה משלימה (Pediatrics)

המלצות בנוגע לטיפולי רפואה אינטגרטיבית פורסמו מטעם ה-AAP (American Academy of Pediatrics) ומהווים עדכון להצהרה המקורית בנושא רפואה משלימה שפורסמה בשנת 2008.

המומחים כותבים כי העליה בעניין מצד המטופלים בשימוש בשירותי רפואה משלימה מהירה יותר מאפשרויות ההכשרה של אנשי צוות רפואי בתחום, כך שרופאי ילדים מגלים עניין רב יותר ברכישת מיומנויות והכרת התחום. למעלה מאחד מכל עשרה ילדים בארצות הברית נחשף בחייו לטיפול משלים, כמו גם למעלה ממחצית מהילדים הללו עם מחלות כרוניות.  

הדו”ח הקליני נועד לסייע לרופאי ילדים להנחות את ההורים בשימוש בטוח ויעיל בשירותי רפואה משלימה בילדים. המומחים מסכמים את השירותים הנפוצים ואת העדויות הזמינות; מציגות השלכות אתיות, מדיקו-לגאליות ומחקריות; מציעים המלצות להרחבת השימוש ומכוונים רופאים למשאבים נוספים לשילוב שירותי רפואה משלימה בטיפול. הכותבים מציינים כי סקר משנת 2012 מצא כי רק 16 מבין 143 תכניות הכשרה ברפואת ילדים כללו תכנית רפואה אינטגרטיבית.

בקרב הורים שבחרו בשירותי רפואה משלימה סיכוי גבוה יותר כי ינסו אפשרויות אלו גם בילדיהם. החלטתם עשויה לנבוע מאמונות משפחתיות, חשש מתופעות לוואי של תרופות, רצון לשפר את ההשפעות של טיפולים קונבנציונאליים או שאיפה לשפר את מצב הבריאות. עם זאת, הורים רבים מסתייגים מדיונים בנושא עם רופאי הילדים, כך שרופאי הילדים נותרים מחוץ ללולאה בכל הנוגע לאינטראקציות אפשריות עם טיפול קונבנציונאלי או חוסר אפשרות לעזור להורים בהערכת היתרונות והחסרונות של טיפול מסוים.

חלק מהטיפולים המשלימים, דוגמת יוגה ואקופונקטורה ע”י אדם מנוסה, כרוכים בסיכון מינימאלי ונתמכים בעדויות המצביעות על תועלת באוכלוסיות ילדים מסוימות. לדוגמא, סקירה שיטתית מצאה כי יוגה עשויה לשפר תפקוד פסיכולוגי בילדים ולהביא לשיפור בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, מחלת מעי דלקתית ודלקת מפרקים אידיופטית בצעירים.

קשה יותר להעריך את ההשפעות של טיפולים משלימים אחרים בשל עדויות מוגבלות ובקרה מינימאלית. הבקרה של מנהל המזון והתרופות האמריקאי של צמחי מרפא ותוספי תזונה היא הרבה יותר מוגבלת מהבקרה של טיפול תרופתי. תכשירים אלו לא הוכחו כבטוחים או יעילים טרם שיווק והסוכנות מתבססת בעיקר אל דיווחי אירועים חריגים מצד הצרכנים והרופאים.

לתכשירים אלו עשויות להיות השפעות חיוביות, אך הם גם תתכן אינטראקציה מסוכנת עם תרופות אחרות וכן סיכון עקב מרכיבים מזיקים. לדוגמא, התוסף יבלות יוחנן עשוי להשפיע על מינונים תרפואיטים של נוגדי-קרישה, חסמי תעלות סידן, דיגוקסין ובנזודיאזפינים. יש גם עדויות למתכות כבדות בחלק מצמחי המרפא.

הכותבים קוראים לרופאי ילדים להתעדכן בנושא טיפולים משלימים נפוצים ולהכיר את העדויות בנוגע לתועלת והסיכונים של הטיפולים הללו. חשוב מכך, הם ממליצים לרופאי ילדים לשאול הורים אודות שימוש בשירותי רפואה משלימה, לשמור על ראש פתוח ומכבד ולסייע לרופאים בקבלת החלטות מבוססות-ראיות.

Pediatrics. 2017;140:e20171961

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה