משפחה

האם יש מקום לשינוי הגישה בנוגע לטיפול הורמונאלי חליפי? (מתוך הכנס השנתי מטעם NAMS)

נייר העמדה החדש בנושא טיפול הורמונאלי מטעם NAMS (North American Menopause Society) תומך בבטיחות ויעילות טיפול הורמונאלי להקלה על תסמיני מנופאוזה, הפוגעים באיכות החיים של הנשים. בעקבות המלצות אלו, מומחים טוענים כי יש מקום לשנות את השיח בכל הנוגע לטיפול זה, המהווה את האמצעי היעיל ביותר להקלה על תסמינים וזומוטוריים והפרעות בדרכי המין והשתן בנשים מבוגרות, לצד מניעת אובדן עצם ושברים.

טיפול הורמונאלי מאושר ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי להקלה על תסמינים וזומוטוריים בנשים ללא התוויות-נגד; למניעת אובדן עצם ושברים בנשים לאחר-מנופאוזה בסיכון גבוה לאוסטיאופורוזיס או שברים; ומנופאוזה ניתוחית מוקדמת, היפוגונאדיזם ואי-ספיקה שחלתית ראשונית עד לגיל המנופאוזה הממוצע (כל עוד אין התוויות-נגד). בנשים הסובלות רק מתסמינים בדרכי המין והשתן, טיפול באסטרוגן נרתיקי במינון נמוך הינו טיפול קו-ראשון, בניגוד לטיפול סיסטמי.

המומחים מדגישים את ההבדלים בסיכון בין טיפולי אסטרוגן ובין טיפולי אסטרוגן ופרוגסטין. לדוגמא, טיפול באסטרוגן בלבד הינו בעל פרופיל בטיחות טוב יותר בשימוש ממושך יותר.

נייר העמדה החדש צפוי להפחית מעט את החששות של נשים ושל הרופאים המטפלים בכל הנוגע לסכנות טיפול הורמונאלי ונראה כי המטוטלת נעה שוב לטובת טיפול הורמונאלי.

ההשפעות של טיפול הורמונאלי משתנות עם גיל האישה והזמן שחלף מאז המנופאוזה.

באשר למחלות לב וכלי דם, נראה כי אין עליה בסיכון בנשים שהחלו בטיפול למעלה מ-10-20 שנים לאחר מנופאוזה, אך חלק מהנתונים מצביעים על הפחתת הסיכון בנשים צעירות יותר. מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים הדגימה כי בנשים שהחלו בטיפול הורמונאלי פחות מעשר שנים לאחר הופעת מנופאוזה תועדה ירידה של 48% בסיכון למחלה כלילית וירידה של 30% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

עם זאת, הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי היה מוגבר, עם עליה של 74% בסיכון. עוד זוהתה עליה הדרגתית עם הגיל בסיכון לאירועים מוחיים, תרומבואמבוליזם ורידי ותסחיף ריאתי.

הסיכון לסרטן שד על-רקע טיפול הורמונאלי הוא מורכב יותר. העדויות בנושא סותרות וייתכן כי הסיכון תלוי בסוג הטיפול (נראה כי אסטרוגן בלבד מלווה בסיכון מופחת), מינון, משך הטיפול, אופן מתן הטיפול, משטר הטיפול, חשיפה קודמת לטיפול הורמונאלי והמאפיינים הפרטניים.

בנוסף, העדויות מצביעות על השפעה נייטראלית על הסיכון לסרטן שד וייתכן כי עם טיפול ארוך-טווח ישנה עליה קלה בסיכון לסרטן שחלות. טיפול הורמונאלי עשוי להגן מפני סרטן מעי גס, אם כי העדויות בנושא מוגבלות.

נייר העמדה מתייחס לאוכלוסיות ספציפיות: נשים ששרדו סרטן שד או סרטן רירית הרחם, נשים המטופלות לסרטן רירית הרחם, נשים מעל גיל 65 שנים ונשים עם מנופאוזה מוקדמת, אי-ספיקת שחלות ראשונית או נשים לאחר הסרת שחלות בשל מוטאצית BRCA.

עוד מפרטים המומחים את העדויות בנוגע לטיפול הורמונאלי וההשפעה הספציפית על תסמינים וזומוטוריים, שינה, הגנה על רירית הרחם, תפקוד מיני, הגנה על עצמות ומפרקים, תפקוד קוגניטיבי, מצב רוח, סוכרת מסוג 2, כיס המרה והכבד ואיכות החיים הכוללת. טיפול סיסטמי מפחית יקיצות ליליות והפרעות שינה ומביא לשיפור משך השינה ומחזורי שינה, בפרט בנשים הסובלות מגלי חום.

בנשים הנוטלות אסטרוגן לבד או בשילוב עם פרוגסטרון ישנה ירידה של 33% בסיכון לשברי ירך ופחות נוקשות וכאב מפרקי.

טיפול הורמונאלי מלווה עוד בסיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 ומספק הגנה מסוימת מפני עליה במשקל משנית למנופאוזה. העליה בסיכון לאבני מרה, דלקת כיס מרה וכריתת כיס מרה קטנה יותר עם מדבקת אסטרוגן, בהשוואה לטיפול פומי.

המומחים קוראים לנקוט בגישה מותאמת אישית בכל הנוגע לטיפול הורמונאלי חליפי. יש לבחון את המטופלת, גורמי הסיכון והטיפולים הזמינים במטרה לקבוע אם יש מקום לטיפול.

מתוך הכנס השנתי מטעם NAMS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    תנומות ארוכות של שעה ומעלה, תנומות במהלך הבוקר, או מנוחת צוהריים עשויות להוביל לעליה ברמות סוכר בדם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תנומות במהלך היום הן נפוצות בסין ובתרבויות אחרות ועשויות לשחק תפקיד חשוב בבריאות הקרדיו-מטבולית, אך מחקרים קודמים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה