בארצות הברית ניתן למנוע כ-40% מכלל הממאירויות (CA Cancer J Clin)

למעלה מארבעה מכל עשרה מקרי סרטן במבוגרים בארצות הברית וכמחצית מכלל מקרי התמותה על-רקע ממאירות קשורים עם גורמי סיכון הפיכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מטעם ה-American Cancer Society, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת CA: A Cancer Journal for Clinicians.

החוקרים אספו מידע אודות ממאירויות פולשניות חדשות בשנת 2014 ממאגרי ה-CDC ותכנית SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results).

עישון סיגריות לווה בשיעור מוגבר של מקרי סרטן ומקרי תמותה יותר מכל גורם סיכון יחיד אחר, והיה אחראי ל-20% מכלל מקרי הממאירויות ו-30% מכלל מקרי התמותה עקב ממאירות. הממאירות הנפוצה ביותר שנקשרה עם עישון הינה סרטן ריאות, אך עישון תרם גם למספר גדול של ממאירויות של הלרינקס, וושט וחלל הפה והאף.

עודף משקל גוף זוהה כגורם הסיכון ההפיך הנפוץ ביותר שנקשר עם מחלות ממאירות ונקשר עם 7.8% מכלל מקרי הסרטן ו-6.5% מכלל מקרי התמותה עקב ממאירות.

חשוב מכך, עודף משקל גוף היה אחראי למספר לא-פרופורציונאלי של ממאירויות של הרחם (כ-69%), כמו גם למעלה משליש מהממאירויות של כיס מרה וכשליש מממאירויות של הכליות ואגן הכליה.

צריכת אלכוהול זוהתה כגורם השלישי בחשיבותו לכלל מקרי ממאירות בקרב נשים והתורם הרביעי בשכיחותו בקרב גברים (6.4% ו-4.8% מכלל הממאירויות, בהתאמה). בסיכומו של דבר, אלכוהול נקשר עם 5.6% ממקרי הממאירויות ו-4% ממקרי התמותה עקב ממאירות.

החוקרים מצאו עוד כי קרוב ל-50% מממאירויות חלל הפה והגרון בגברים נקשרו עם צריכת אלכוהול. נגיף HPV (Human Papillomavirus) זוהה גם כן כגורם לסרטן בחלל הפה והלוע, בעיקר בגברים בגיל העמידה.

גורמים תזונתיים תרמו באופן שונה לממאירויות הניתנות למניעה בגברים ובנשים. אלו כללו צריכה לא-מספקת של סידן; צריכה מעטה של פירות, ירקות וסיבים תזונתיים; וצריכה רבה של בשר אדום ובשר מעובד. השיעור המיוחס לאוכלוסיה של גורמי סיכון תזונתיים אלו לסרטן מעי גס ורקטום היה די גבוה, בתלות בגורם הסיכון שנבחן.

חוסר פעילות גופנית נקשר עם פחות מ-3% מכלל מקרי הממאירויות ואחראי לשיעור מעט גבוה יותר של מקרי סרטן שד בנשים.

השילוב של עודף משקל גוף, צריכת אלכוהול, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית היו אחראיים לשיעור הגדול ביותר של ממאירויות בנשים והגיעו רק למקום השני אחרי עישון בקרב גברים. ממצאים אלו מדגישים את חשיבות ההיענות להנחיות המקיפות לשמירה על משקל גוף, הגבלת צריכת אלכוהול, תזונה נכונה ופעילות גופנית.

החוקרים מדווחים כי כמעט כל המקרים של מלנומה נבעו מחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה. המקרים לא כללו ממאירויות עוריות שאינן מלנומה. חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה הייתה התורם השני בשכיחותו לכלל מקרי הממאירויות בגברים (5.8%) וזוהתה כתורם פחות משמעותי לממאירויות בנשים.

החוקרים משערים כי 3.3% מכלל הממאירויות נבעו מזיהומים, כאשר הבולטים בהם היו נגיפי HBV, HCV ו-HPV.

שיעור כלל מקרי התמותה עקב ממאירות שיוחסו לגורמי הסיכון הניתנים להערכה בשנת 2014 עמד על 47.9% בגברים ועל 42.1% בנשים.

CA Cancer J Clin. Published online November 21, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Amivantamab לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Amivantamab לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Amivantamab בשילוב עם כימותרפיה כקו-טיפול ראשון בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (Nonsmall Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם מוטציות החדרה באקסון 20 של EGFR. בעקבות האישור המואץ של הטיפול ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי בחודש מאי בשנת 2021, כעת Amivantamab קיבל אישור […]

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

  • מה בין הפרעות תפקודי תריס ובין הסיכון לממאירויות גניקולוגיות? (Sci Rep)

    מה בין הפרעות תפקודי תריס ובין הסיכון לממאירויות גניקולוגיות? (Sci Rep)

    הסיכון להתפתחות ממאירויות גניקולוגיות נמוכות יותר בנשים עם פעילות-יתר של בלוטת התריס, בהשוואה לנשים ללא ההפרעה בתפקודי התריס, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת בלוטת תריס והפרעה ברמות הורמוני התריס עלולות להשפיע על ביוץ, פיזיולוגיה של רירית הרחם ורמות אסטרוגן, אך מחקרים קודמים להערכת הקשר בין […]

  • חבלת ראש בדרגה בינונית-עד-חמורה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות מוחית (JAMA Netw Open)

    חבלת ראש בדרגה בינונית-עד-חמורה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות מוחית (JAMA Netw Open)

    חבלת ראש חודרת בדרגה בינונית או חמורה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן המוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. עם זאת, חבלת ראש קלה אינה כרוכה בסיכון מוגבר לממאירות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חבלת ראש הינה אחת החבלות הנפוצות ביותר בשדה הקרב בקרב אנשי צבא שלקחו חלק במלחמות עיראק ואפגניסטן. […]

  • טיפול ב-Doxorubicin מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בנשים עם לימפומה (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בנשים עם לימפומה (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Doxorubicin מעלה את הסיכון לסרטן שד בנשים עם מחלת הודג’קין. ממצאים אלו תומכים בהגברת המעקב אחר נשים לאחר חשיפה לטיפול זה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Doxorubicin מהווה טיפול מרכזי כנגד לימפומה. מחקרים קודמים הציעו כי בבנות עם מחלת הודג’קין שטופלו ב- […]

  • עליה חוזרת במקרי דלקת ריאות מהלכת לאחר הירידה במקרים במהלך מגפת הקורונה (MMWR)

    עליה חוזרת במקרי דלקת ריאות מהלכת לאחר הירידה במקרים במהלך מגפת הקורונה (MMWR)

    מנתונים חדשים מארצות הברית שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי בעונת 2023-2024 נרשמה עליה חוזרת בשיעור מקרי זיהום נשימתי משנית ל-Mycoplasma pneumoniae בארצות הברית, זאת לאחר ירידה בשיעור המקרים במהלך מגפת הקורונה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Mycoplasma pneumoniae כולל תסמינים נשימתיים קלים, כאשר המצב הקליני לעיתים מכונה דלקת ריאות מהלכת (Walking Pneumoniae). […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה