בארצות הברית ניתן למנוע כ-40% מכלל הממאירויות (CA Cancer J Clin)

למעלה מארבעה מכל עשרה מקרי סרטן במבוגרים בארצות הברית וכמחצית מכלל מקרי התמותה על-רקע ממאירות קשורים עם גורמי סיכון הפיכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מטעם ה-American Cancer Society, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת CA: A Cancer Journal for Clinicians.

החוקרים אספו מידע אודות ממאירויות פולשניות חדשות בשנת 2014 ממאגרי ה-CDC ותכנית SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results).

עישון סיגריות לווה בשיעור מוגבר של מקרי סרטן ומקרי תמותה יותר מכל גורם סיכון יחיד אחר, והיה אחראי ל-20% מכלל מקרי הממאירויות ו-30% מכלל מקרי התמותה עקב ממאירות. הממאירות הנפוצה ביותר שנקשרה עם עישון הינה סרטן ריאות, אך עישון תרם גם למספר גדול של ממאירויות של הלרינקס, וושט וחלל הפה והאף.

עודף משקל גוף זוהה כגורם הסיכון ההפיך הנפוץ ביותר שנקשר עם מחלות ממאירות ונקשר עם 7.8% מכלל מקרי הסרטן ו-6.5% מכלל מקרי התמותה עקב ממאירות.

חשוב מכך, עודף משקל גוף היה אחראי למספר לא-פרופורציונאלי של ממאירויות של הרחם (כ-69%), כמו גם למעלה משליש מהממאירויות של כיס מרה וכשליש מממאירויות של הכליות ואגן הכליה.

צריכת אלכוהול זוהתה כגורם השלישי בחשיבותו לכלל מקרי ממאירות בקרב נשים והתורם הרביעי בשכיחותו בקרב גברים (6.4% ו-4.8% מכלל הממאירויות, בהתאמה). בסיכומו של דבר, אלכוהול נקשר עם 5.6% ממקרי הממאירויות ו-4% ממקרי התמותה עקב ממאירות.

החוקרים מצאו עוד כי קרוב ל-50% מממאירויות חלל הפה והגרון בגברים נקשרו עם צריכת אלכוהול. נגיף HPV (Human Papillomavirus) זוהה גם כן כגורם לסרטן בחלל הפה והלוע, בעיקר בגברים בגיל העמידה.

גורמים תזונתיים תרמו באופן שונה לממאירויות הניתנות למניעה בגברים ובנשים. אלו כללו צריכה לא-מספקת של סידן; צריכה מעטה של פירות, ירקות וסיבים תזונתיים; וצריכה רבה של בשר אדום ובשר מעובד. השיעור המיוחס לאוכלוסיה של גורמי סיכון תזונתיים אלו לסרטן מעי גס ורקטום היה די גבוה, בתלות בגורם הסיכון שנבחן.

חוסר פעילות גופנית נקשר עם פחות מ-3% מכלל מקרי הממאירויות ואחראי לשיעור מעט גבוה יותר של מקרי סרטן שד בנשים.

השילוב של עודף משקל גוף, צריכת אלכוהול, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית היו אחראיים לשיעור הגדול ביותר של ממאירויות בנשים והגיעו רק למקום השני אחרי עישון בקרב גברים. ממצאים אלו מדגישים את חשיבות ההיענות להנחיות המקיפות לשמירה על משקל גוף, הגבלת צריכת אלכוהול, תזונה נכונה ופעילות גופנית.

החוקרים מדווחים כי כמעט כל המקרים של מלנומה נבעו מחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה. המקרים לא כללו ממאירויות עוריות שאינן מלנומה. חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה הייתה התורם השני בשכיחותו לכלל מקרי הממאירויות בגברים (5.8%) וזוהתה כתורם פחות משמעותי לממאירויות בנשים.

החוקרים משערים כי 3.3% מכלל הממאירויות נבעו מזיהומים, כאשר הבולטים בהם היו נגיפי HBV, HCV ו-HPV.

שיעור כלל מקרי התמותה עקב ממאירות שיוחסו לגורמי הסיכון הניתנים להערכה בשנת 2014 עמד על 47.9% בגברים ועל 42.1% בנשים.

CA Cancer J Clin. Published online November 21, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה