משפחה

הערכת התועלת של חומצות שומן אומגה-שש למניעת סוכרת מסוג 2 (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי לחומצה לינולאית תועלת ארוכת-טווח למניעת סוכרת מסוג 2 וכי חומצה ארכידונית אינה גורמת נזק.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות רבות אודות ההשפעות המטבוליות של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות, אומגה שש, במניעה ראשונית של סוכרת מסוג 2. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין סמני חומצה לינולאית וחומצה ארכידונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2.

החוקרים אספו נתונים מ-20 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים מעשר מדינות, עם דגימות הסמנים בין 1970 ו-2010. הם כללו נבדקים בגילאי 18 שנים ומעלה, עם נתונים זמינים אודות סמני חומצה לינולאית וחומצה ארכידונית בתחילת המחקר. המחקר לא כלל חולים עם אבחנה קיימת של סוכרת מסוג 2. התוצא העיקרי היה הקשר בין חומצות שומן אומגה-שש ובין היארעות סוכרת מסוג 2.

מדגם המחקר כלל 39,740 מבוגרים בגילאי 49-76 שנים, עם מדד מסת גוף של 23.3-28.4 ק”ג למטר בריבוע, ללא סוכרת מסוג 2 בתחילת הדרך. במהלך מעקב של 366,073 שנות-אדם הם זיהו 4,347 מקרים חדשים של סוכרת מסוג 2.

מניתוח רב-משתני עלה קשר בין שיעור מוגבר של חומצה לינולאית כאחוזים מכלל חומצות שומן ובין סיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 (סיכון יחסי של 0.65 לכל חמישון). הקשר בין סמני חומצה לינולאית ובין סוכרת מסוג 2 היה דומה במדורי שומנים שונים, כולל פוספוליפידים, פלזמה, כולסטרול אסטר ורקמת שומן.

לא זוהה קשר משמעותי בין רמות חומצה ארכידונית ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2. הקשרים בין חומצה לינולאית וחומצה ארכידונית והסיכון לסוכרת מסוג 2 לא הושפעו משמעותית ממקורות אפשריים להטרוגניות, כולל גיל, מדד מסת גוף, מין, גזע, טיפול באספירין, רמות חומצות שומן אומגה-שלוש או וריאנטים של גן FADS.

The Lancet Diabetes & Endocrinology

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה