משפחה

תרופות אנטי-כולינרגיות עלולות להעלות את הסיכון לדמנציה בחולי סכיזופרניה (J Clin Psychiatry)

השימוש במספר תרופות בעלות תכונות אנטי-כולינרגיות עשוי להביא לעליה בסיכון לדמנציה בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מבוגרים רבים עם סכיזופרניה מטופלים בתרופות בעלות תכונות אנטי-כולינרגיות, עקב השכיחות הגבוהה של תחלואה נלווית. טיפול אנטי-כולינרגי נרחב עשוי לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי והינו גורם סיכון למחלת אלצהיימר. כעת, החוקרים בחנו את ההשפעות של חשיפה לטיפול אנטי-כולינרגי על תפקוד קוגניטיבי על-רקע מחלת אלצהיימר וסכיזופרניה במבוגרים עם סכיזופרניה.

היקף הטיפול האנטי-כולינרגי נקבע על-בסיס מדד ACB (Anticholinergic Cognitive Burden) ב-60 חולים בגילאי 50 שנים ומעלה, שענו על קריטריוני ה-DSM IV להגדרת סכיזופרניה בין מאי 2007 ועד נובמבר 2011. סדרת CANTAB (Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery) שימשה להערכת תחומים הנפגעים בשלב מוקדם במהלך מחלת אלצהיימר.

מהתוצאות עולה קשר בין מדדי ACB ובין זיכרון מרחבי, זיכרון מיידי ויכולת ראיה מרחבית, עם מגמה של קשר בין מדדים אלו ובין ליקוי למידה. עם זאת, החוקרים לא זיהו קשר בין המדד להערכת נטל החשיפה לתכשירים אנטי-כולינרגיים ובין קשב, תפקוד ניהולי, יכולת שפה או זמני תגובה. מדד סף של עד 1.5 נקודות עשוי לזהות ליקוי קוגניטיבי ברגישות של 90.3% וסגוליות של 48.3%.

החוקרים מסכמים וכותבים כי חשיפה נרחבת לתרופות בעלות השפעה אנטי-כולינרגית עשויה לתרום לחסרים קוגניטיביים ספציפיים במבוגרים עם סכיזופרניה, הדומים לאלו המתוארים בשלב מוקדם של מחלת אלצהיימר. מדד ACB הינו כלי העשוי לסייע בזיהוי חולים בסיכון להתפתחות ליקוי קוגניטיבי על-רקע חשיפה לתרופות בעלות השפעה אנטי-כולינרגית.

J Clin Psychiatry. Published online November 28, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה