משפחה

חסרים תזונתיים נפוצים בחולים עם אירוע פסיכוטי ראשון (Schizophr Bull)

מתוצאות מחקר חדש עולה קשר בין חסרים תזונתיים, בפרט חסר חומצה פולית וויטמין D, ובין אירוע פסיכוטי ראשון, כך מדווחים חוקרים מאוסטרליה  במאמר שפורסם במהלך חודש נובמבר בכתב העת Schizophrenia Bulletin. החוקרים זיהו רמות נמוכות יותר משמעותית של חומצה פולית וויטמין D בחולים עם אירוע פסיכוטי ראשון, בהשוואה לביקורות בריאות.

במהלך יולי 2017 ערכו החוקרים חיפוש במספר מאגרי נתונים של מחקרים בשפה אנגלית. הם כללו רק מחקרים בהם מעל 75% מהחולים התייצגו עם אירוע פסיכוטי ראשון, או שקיבלו טיפול פעיל משירותי “התערבות מוקדמת בפסיכוזה”, או שקיבלו טיפול אנטי-פסיכוטי בתוך שלוש שנים מאבחנת הפרעה פסיכוטית. הם התמקדו במחקרים שהשוו רמות בדם של כל וויטמין או מרכיב תזונתי בחולים עם אירוע פסיכוטי ראשון, לעומת ביקורות.

בסיכומו של דבר, נבחרו 28 מאמרים (2,612 משתתפים, מהם 1,221 עם אירוע פסיכוטי ראשון ו-1,391 ביקורות בריאות). המחקרים בחנו הבדלים ברמות ויטמין A, B12, C, D, E וחומצה פולית וכן הבדלים בעשרה מינראלים אבץ, מגנזיום, נתרן, אשלגן, סידן, כרום, נחושת, ברזל, מנגן וסלניום.

החוקרים זיהו תשעה מחקרים שדיווחו על רמות וויטמין B (872 משתתפים: 425 עם אירוע פסיכוטי ראשון ו-447 ביקורות). בשמונה מהמחקרים הללו, חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון לא קיבלו טיפול תרופתי. מחקרים אלו בחנו רמות חומצה פולית וויטמין B12.

ניתוח סטטיסטי הדגים רמות נמוכות יותר משמעותית של חומצה פולית בדם בחולים עם אירוע פסיכוטי ראשון, בהשוואה לביקורות בריאות.

תועדה הטרוגניות משמעותית בין המחקרים עם עדות להבדלים משמעותיים במגוון מדדים בדם בין חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון ובין הביקורות.

ארבעת המחקרים (620 חולים) שבחנו רמות בדם של וויטמין B12 לא זיהו הבדלים משמעותיים בין חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון ובין הביקורות הבריאות. מבין חמשת המחקרים שבחנו את הקשר בין רמות חומצה פולית ובין תסמינים פסיכיאטריים, כפי שנקבע לפי מדד PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale), רק מחקר אחד זיהה  קורלציה עם מדד PANSS.

עם זאת, שלושה מחקרים זיהו  קורלציה משמעותית בין רמות חומצה פולית בדם ובין מרכיבים במדד PANSS, עם רמות נמוכות יותר של חומצה פולית שניבאו תסמינים שליליים או כלליים חמורים יותר (אך לא תסמינים חיוביים או קוגניטיביים). שניים מבין שלושת המחקרים שבחנו את הקורלציה הקלינית של ויטמין B12 זיהו קורלציה שלילית בין B12 ובין תסמינים שליליים.

מטה-אנליזה של שבעה מחקרים שבחנו רמות וויטמין D בדם מצאה כי בחולים  עם אירוע פסיכוטי ראשון, רמות ויטמין D היו נמוכות, עם הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות. שלושה  מחקרים שבחנו את הקורלציה בין וויטמין D ובין תסמינים פסיכיאטריים מצאו כולם קשר מסוים בין רמות נמוכות של ויטמין D ובין בריאות נפשית גרועה יותר.

לא זוהו הבדלים משמעותיים במטה-אנליזה בין חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון ובין ביקורות בריאות ברמות כל המינראלים התזונתיים.

Schizophr Bull. Published online November 30, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה