משפחה

גנטיקה אינה תירוץ להשמנה: תזונה בריאה חשובה יותר מגנים שליליים (BMJ)

בקרב אנשי צוות רפואי מבוגרים שהקפידו על דפוסי תזונה בריאים תועד סיכוי נמוך יותר לעליה במשקל במהלך מעקב של עשרים שנים, בהשוואה למקביליהם. למעשה, הקפדה על דיאטה בריאה זוהתה כגורם המועיל ביותר באלו בסיכון גנטי גבוה להשמנה, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת BMJ.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי, שכלל 8,288 נשים ממחקר Nurses’ Health Study ו-5,218 גברים ממחקר Health Professionals Follow-up Study. מדד נטיה גנטית חושב על-בסיס 77 וריאנטים שנקשרו עם מדד מסת גוף. דפוסי תזונה נבחנו על-בסיס מדד AHEI-2010 (Alternate Healthy Eating Index), DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) ו-AMED (Alternate Mediterranean Diet).

התוצא העיקרי היה מדידות חוזרות של שינויים לאורך ארבע שנים במדד מסת הגוף ומשקל הגוף במהלך המעקב (1986-2006).

במהלך מעקב בן עשרים שנים, הקשר הגנטי עם שינוי במדד מסת הגוף הצטמצם משמעותית עם עליה בהיענות ל-AHEI-2010 במחקר Nurses’ Health Study ו-Health Professionals Follow-up Study. בשני המדגמים יחדיו, השינויים לאחר ארבע שנים במדד מסת הגוף לכל עליה של 10 אללים בסיכון עמדה על 0.07 בקרב אלו בהם חלה ירידה במדד AHEI-2010 ו-0.01- באלו בהם נרשמה עליה במדד זה, מקביל לשינוי של 0.16 ק”ג לעומת 0.02- ק”ג במשקל הגוף כל ארבע שנים.

במילים אחרות, שינויים במדד מסת הגוף לכל שינוי בסטיית תקן אחת במדד AHEI-2010 לווה בשינוי של 0.12-, 0.14- ו-0.18- ק”ג למטר בריבוע באלו בעלי סיכון גנטי נמוך, בינוני וגבוה, בהתאמה (שינוי משקל של 0.35-, 0.36- ו-0.50- ק”ג). אינטראקציה דומה תועדה עם DASH, אך לא עם מדד AMED.

החוקרים מסכמים וכותבים כי נתונים אלו מעידים כי שיפור ההיענות לדפוסי תזונה בריאה עשוי לצמצם את ההשפעה של הפרופיל הגנטי על העליה במשקל. יתרה מזאת, ההשפעה החיובית של שיפור איכות התזונה על משקל הגוף הייתה בולטת במיוחד באלו בסיכון גנטי גבוה להשמנה.

BMJ 2018;360:j5644

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה