משפחה

ההשפעה של דיאטה פרו-דלקתית על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום בשני המינים (JAMA Oncol)

דיאטה פרו-דלקתית העתירה בין היתר בבשר אדום ומעובד, מובילה לעליה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום בגברים ובנשים ומסוכנת במיוחד בקרב גברים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, ובאופן פרדוקסאלי, בנשים רזות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA Oncology.

החוקרים התבססו על נתוני Health Professionals Follow-up Study ו-Nurses’ Health Study להערכת התפתחות סרטן מעי גס ורקטום במדגם כולל של 121,050 מבוגרים לאורך 26 שנות מעקב. אחת לארבע השנים, המשתתפים קיבלו שאלון תזונה חצי-כמותי להערכת הרגלי התזונה.

החוקרים דירגו 18 קבוצות מזון לפי הפוטנציאל הדלקתי שלהם לפי מדד EDIP (Empirical Dietary Inflammatory Pattern), המבוסס על רמות שלושה סמנים דלקתיים בדם Interleukin-6, CRP ו-Tumor Necrosis Factor-alpha receptor 2. ככל שמדד EDIP היה גבוה יותר, כך הדיאטה הוגדרה כפרו-דלקתית יותר.

מזונות שנקשרו בקשר חיובי עם ריכוזי סמנים דלקתיים אלו כללו עגבניות; משקאות עתירי ודלי אנרגיה; ירקות שאינם ירקות ירוקים וצהובים-כהים; ובשר אדום, בשר מעובד, בשר אורגני ודגים מסוימים. מנגד, בירה, יין, תה, קפה, ירקות ירוקים או צהובים-כהים, חטיפים, מיצי פירות ופיצה נקשרו באופן הפוך עם ריכוזי אותם סמנים דלקתיים.

במהלך המעקב ארוך הטווח תועדו 2,699 מקרים של סרטן מעי גס ורקטום בשני המדגמים.

בהשוואת משתתפים בחמישון EDIP העליון לתחתון בניתוח מתוקן, הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום היה גבוה יותר ב-44% בגברים, ב-22% בנשים וב-32% בגברים ונשים יחדיו.

הקשר בין חמישון EDIP העליון ובין הסיכון המוגבר לסרטן מעי גס ורקטום זוהה בכל האתרים האנטומיים, למעט הרקטום בנשים, כאשר הסיכון לסרטן רקטאלי לא היה מוגבר בקרב נשים בחמישון העליון של מדד EDIP, בהשוואה לאלו בחמישון התחתון.

הסיכון להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום היה גבוה יותר ב-48% בקרב גברים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר בחמישון שצרכו דיאטה פרו-דלקתית, בהשוואה לאלו עם הדיאטה הכי פחות דלקתית. מעניין לציין כי הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום היה גבוה יותר ב-31% בנשים רזות עם מדד EDIP העליון, בהשוואה לאלו בחמישון התחתון.

החוקרים מציינים כי צריכת אלכוהול השפיעה גם כן על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, אך באופן פרדוקסאלי במידה מסוימת וכן בניגוד לממצאים קודמים. בקרב גברים בחמישון העליון של מדד EDIP  שדיווחו על צריכת למעלה ממשקה אלכוהולי אחד ביום נרשמה עליה של 23% בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו עם הדיאטה הכי פחות דלקתית, אך בנשים בחמישון העליון שצרכו למעלה ממשקה אחד ביום נרשם סיכון נמוך ב-13% לסרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו עם הדיאטה הכי פחות דלקתית.

JAMA Oncol. Published online January 18, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • בדיקת cfDNA לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס (NEJM)

    בדיקת cfDNA לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס (NEJM)

    בדיקת cfDNA, שמטרתה לזהות DNA לא תקין באנשים עם סיכון ממוצע לסרטן המעי הגס, זיהתה נכון סרטן מעי גס ברוב האנשים שנמצא כי חולים בסרטן, כך עולה ממחקר שפורסם ב-The New England Journal of Medicine

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה